Živeli uz prokupac!

Živeli uz prokupac!

U povodu novoustanovljenog „Dana prokupca“, 14. oktobra predlažemo da na sto iznesete: Prokupac „Ivanović“, Prokupac „Virtus“, Prokupac boje Lila „Budimir“, ili prokupac Stranputica „Podrum Tošići“. Ali kakvo bi to nazdravljanje bilo praznog stomaka? 

Srpska autohtona sorta prokupac daje osvežavajuća vina prokupac lepih kiselina i u proseku ne previše tendenciozna što se alkohola tiče, čime je dušu dala da se privenča uz domaće specijalitete, od svadbarskog kupusa do svih vrsta pečenja, ali i internacionalnu gastronomiju. 

Tradicija u korenu: Prokupac, Ivanović

Prokupac ivanovicAko se za nekoga može reći da je kvalitetom održao interesovanje javnosti za sortu prokupac, da je sa istom primećen na internacionalnoj sceni, posebno na vinski veoma „vrućem“ italijanskom tlu, i da je dokazao kako ova sorta ima izvrstan potencijal maturiranja, onda je to nesumnjivo vinski vitez i vinar Dragoslav Ivanović iz Aleksandrovca. „Gagin“ župski Prokupac, krajnje nenametljivo i van marketinških tokova, uporno krči prtinu za najsrpskiju crnu sortu grožđa i autentični brend ovog lakog ali istovremeno dovoljno kompleksnog crvenog vina. Ohlađen na 16 – 18 stepeni Celzijusa, svoje meke tanine ovaj će prokupac divno utkati u rinflajš. Opet, pošto pominjemo tradiciju, možda je pravi trenutak da uz prve hladnije dane i prvi zreli kiseli kupus, zarolate sočnu gurmansku sarmicu čije će kiseline ovaj prokupac samo zaokružiti i zajednički podići na pijedestal domaće kuhinje.

Dobra cena: Prokupac, Virtus

prokupac virtusVinarija „Virtus“ spada u takozvane mlade vinske lavove Srbije, ali se već prvim proizvodima iz svog vinograda u Požarevačkom vinogorju i podruma u opštini Žabari dokazala kao vinarski izvor od poverenja sposoban da iznenadi svakom etiketom. Iako još veoma mlad u vinogradu, ovaj je prokupac već predoređen za odležavanje u u srpskom bariku iz Aleksandrovca i od njega se tek očekuju veliki rezultati, a o trenutnom kvalitetu nemalo govori srebrna medalja sa najvećeg vinskog ocenjivanja AWC u Beču. Takođe, veoma prihvatljiva cena u odnosu na kvalitet nije jedini adut ovog vina. Originalan i neobičan Prokupac  iz velike drvene bačve, pomalo mineralan sa aromama višnje i kakaovca, podmetnuće leđa i snažno pridržati jagnjetinu i krompire izvučene ispod sača, ali i pastu sa plodovima mora. Uzmite pregršt papirnih salveta i hrabro prstima nagrnite u veliki tanjir i još veću čašu.

Najbolji: Prokupac boje lila, Budimir

Budimir lilaNajavljen iz župske vinarije „Budimir“ kao nešto specijalno, Prokupac boje lila 2009 pokazao se upravo takvim i razvejao priče da od ove sorte nikada neće biti velikog vina, pa je samo pitanje dana kada će ova etiketa ponoviti uspeh Sub Rose. Prva srpska vinarija koja se može pohvaliti vinima sa preko 90 „Parker poena“ iznedrila je etiketu koja je na najbolji način spojila tradicionalna vinska shvatanja sa savremenim trendovima koji se traže širom sveta. Za ovaj prokupac tvrde da je jedini monosortni, da nastaje od najstarijih čokota u Župi Aleksandrovačkoj, a pre izlaska na tržište odležava duže od pet godina. Iako nema preveliko telo, renesansni Prokupac boje lila će svojih 12,5% alkohola usmeriti ka najbitnijim čulnim senzorima gde će se lagano razvijati brojni lejeri, a arome višnje i trešnje prosto će vapiti za komadom bogate, puteraste i kremaste domaćinske torte ili one teško čokoladne. No ukoliko ste za drugu vrstu mlečne strasti, „zalilite“ svoj tanjir teletine ili mlade prasetine i uskliknite prokupcu s ljubavlju!

Novitet: Stranputica, Podrum Tošići

tosicMnogi joj zameraju na nedostatku poleta i preteranoj težnji ka tradiciji, ali Župa neprestano iznenađuje novim imenima. Iako u porodici Tošić iz sela Trnavci tradicija vinarstva i vinogradarstva traje duže od dva veka, „Podrum Tošići“ je osnovan tek prošle godine. Vino Stranputica, na sreću ne ukazuje da se ova sorta nalazi na pogrešnom putu, niti da je njena budućnost ćorsokak, naprotiv. Svaka nova etiketa prokupca samo je dodatni deo autentičnog autohtonog srskog vinskog mozaika. Lagano vino sa 12% alkohola i mnogo sitnog crvenog voća možda nije lako pronaći na tržištu jer se radi u serijama od 1.000 boca, ali ono ima „ono“, mogućnost da od najjednostavnijeg roštilja napravi spektakl. A ako neko posle srpskog roštilj voza na sto iznese gulaš od divljači, ne brinite, i ne menjajte vino.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama