Jedan sat odlučuje sve

Jedan sat odlučuje sve

Dobrodžeći preplanuli sredovečni gospodin uživa u pogledima mladih devojaka na morskoj obali. I unapred zna šta će reći ukoliko ga neka ipak radoznalo upita za datum rođenja. Namestiće elegantnim pokretom svoje markirane naočare za sunce i baršunastim glasom prošaputati: „Bila je to dobra berba!”

Zaista, šta je to berba i kakva je bila ova iz 2016. godine? 

Za razliku od sadnje i orezivanja grožđa, koji obavezno sadrže mistične rituale vezane za tradiciju i čvrstu duhovnu povezanost između čoveka i prirode, berba je lišena svih tih komplikacija. Ona je gotovo animalna radost svođenja celogodišnjih rezultata podvučenih znojavim, a pokadšto i krvavim radom, i izliva se generalno u narodno veselje gde je poetika vinske kulture često gurnuta pod tepih bezbrojnih tezgi sa đinđuvama, kolačima i kineskom robom, dok se dim zarešenih prasića i jagnjića što se vrtoglavo okreću na ražnjevima lagano topi u slapovima pivske pene. Da li je to ta berba o kojoj govorimo?

AP 11082918042 1831x1254

Ili je berba onaj trenutak gledanja u nebo, u zemlju i u zrno, trenutak kada se podele gajbice i kalemarski noževi i kada se kroz jutarnju izmaglicu sjuri mnoštvo berača grabeći poslednje hladne nalete noći. Ili je berba nešto još drugačije?

 DSC0024 2Berba je veliki sters, Božidar Aleksandrović

- Berba je ogroman stres, kruna velikog rada, na desetine ljudi svaki dan u toku vegetacije, jednostavno ona je tačka na „i” jedne godine i vaše merilo uspešnosti na tržištu naredne. Ne zaboravite da mi sada prodajemo od crvenih vina berbe 2012 i 2013 i da tek sad unovčavamo ono što smo radili ili trpimo posledice ako taj rad nije bio zadovoljavajući – potpuno je određen Božidar Aleksandrović, vlasnik čuvene vinarije iz sela Vinča na Oplencu.

Darko Bogdanovic tehnolog aleksandrovicJedna od najboljih berbi, Darko Bogdanović

Na sličan način priča i Darko Bogdanović, mlad ali već i iskusan tehnolog, koji je posle pet godina rada rame uz rame sa čuvenim enologom Vladanom Nikolićem u vinariji „Aleksandrović” stekao zavidno iskustvo. Berbu 2016. godine komentariše ovako:

- Bila je veoma interesantna i na kraju ispala odlično. Sve smo uhvatili u pravom trenutku. Zašto interesantna? U početku malo čudna, bilo je dosta kiše, neobično raspoređene padavine, a smenjivalo se sve to sa suncem. Godina drugačija od ostalih. Nismo imali problema sa zdravljem grožđa jer je u vinogradu odrađeno sve neophodno kako bi predupredili bolesti i uspeli smo da uberemo i kaberne fran i sovinjon i merlo u pravom trenutku. Koristili smo povoljne vremenske prilike do poslednjeg trenutka da kaberne sazri što više i dobijemo baš dobro crveno vino. Generalno, možemo da se pohvalimo da je ovo jedna od najboljih berbi od kako sam ja tu. Ipak, ima jedna vinarska mudrost koju bih rado napomenuo: Nema savršene berbe, uvek može bolje! I kad uhvatimo najbolji trenutak, uvek pomislimo, eh da sam sačekao još samo malo... Možda je dovoljno reći samo to da će iz ove berbe biti i vina Trijumf Late Harvest, te kasne berbe traminca.

 DSC0185Berba je kao dvoglava aždaja, Zlatko Živanić

Izgleda da ni na Fruškoj gori nije bilo drugačije. Zlatko Živanić, brend menadžer vinarije „Deurić”  kaže:

- Berba je završetak jednog posla i početak novog, završetak uticaja prirode i početak onog enološkog, rada čoveka u vinariji. Znate, berba je u svakoj vinariji kao dvoglava aždaja. Obično o njoj jednu priču priča prodajni deo ekipe, a drugu onaj proizvodni. Ja berbu radim revijalno, tako što na nju dođem dan nakon što je obavljena, kad ostane deset grozdova na čokotu da se malo slikamo oko njih, da malo kuvamo uz muzikicu, provedemo se i konstatujemo sa neispavanim tehnologom i ljudima iz prerade kakva je zapravo berba bila! A za njih je to sušta suprotnost. Čim se malo razdani počinje borba koja traje najčešće do pola deset pre podne. Jako je bitno da se grožđe ne bere kada temperatura pređe osamnaesti podeok, jer se tada gubi najlepši sok zbog koga i beremo baš tog dana. A za berbu je potrebno pripremati se početkom leta, pratiti svakodnevno zrelost, šećere, raditi po potrebi zelenu rezidbu... I odrediti je konačno. Kad na kraju dođe do berbe, potrebno je imati svu radnu snagu, edukovane berače koji znaju šta i kako treba brati i da to što brže rade. Jer, veoma je važno koliko će grožđe provesti od trenutka kada je ubrano do početka prerade. Taj period mora da bude što kraći. Francuzi su otišli korak dalje, kad imaju udaljene vinograde od podruma odnesu u vinograd priručnu preradu. 

tehnolog mirko niskanovicMožda i najbolja berba u poslednjih pet godina, Mirko Niškanović

Kakva je bila berba 2016 u ovom delu Srbije pojasnio je tehnolog ove vinarije Mirko Niškanović:

- Bila je specifična. Desilo se da smo imali i dovoljno sunca i svežu godinu. Jedino je raspored bio čudan, ali onaj ko je znao šta da radi može ove godine da dobije fantastična vina. Grožđe je sazrelo i fenolno i dobre ima šećere, a zadržalo je svežinu što omogućuje da vina pravimo sa najrazličitijim karakterima. Kako za odležavanje, tako za brzu potrošnju. Ovu berbu mogu da okarakterišem kao značajno bolju od dve prethodne, možda i najbolju u poslednjih pet godina. 

vendanges 1024x681

I na drugom kraju Srbije, u Negotinskoj krajini, Nikola Mladenović, vlasnik vinarije „Matalj” opisuje ovogodišnju berbu kao jednu od najboljih.

- Cela Negotinska krajina je maltene na nivou 2012. godine, koja je bila ubedljivo najbolja berba svih vremena. Zaista smo oduševljeni, nigde nije bilo truleži, šećeri su fascinantni. Finiširao se vinograd od prvog avgusta do prvog oktobra, imali jesmo kiše ali smo sve „ispeglali” sa zaštitom. Očekujemo baš dobra vina.

I za kraj ove priče pitamo ga koliko je zaista bitan tačan dan, pa čak i sat berbe?

- Veoma, od toga zavisimo! Možda to nije sat, već dan, ali postoji otprilike samo jedan pravi dan koji odlučuje o svemu!

Pozivi upomoć!

Milan Aleksić je zaštitar a radi u vinogradima ili sarađuje „preko telefona” od Smedereva i vinarije „Janko”, preko  Negotinske krajine i manastira Bukovo, Rekovca i Leskovca do velikog dela Župe Aleksandrovačke.

-  Nisam prisutan jedino severno od Beograda, ali iz ugla zaštitara bila je dosta teška godina, možda i teža od zloglasne 2014! Tada je sve bilo jasno i gde god sam štitio vinograd brali smo i grožđe. Bilo je jasno da je napad plemenjače ekstremno visok, u tri-četiri snažna udara, i ako se odbranite sve je u redu. Zanatski, profesionalno, zaštitar to može da uradi. Ali 2016. godine napalo nas je sve. Taman plemenjača jenjava, pepelnica raste. Taman se izborimo s njom, kad udari botritis. Umoran sam jer sam sve vreme morao da budem budan, zvali su me sa svih strana sve vreme i tražili pomoć.  

Berba 2016 u svetu

Svoje ćudi berba 2016 pokazala je na gotovo identičan način širom sveta. Tako Paskal Šatone, vlasnik četiri vinarije u Bordou, nalazi jednostavan zajednički imenitelj: „U odnosu na druge berbe, 2016. godina liči isključivo na samu sebe!” 

Paskal ŠatoneNeobična berba, Paskal Šatone

I zaista, na grožđu su posle dugog sušnog leta uočene jedinstvene morfološke promene, pa su bobice semilona i merloa ekstremno krupne, a kabernea i sovinjona jako sitne, ali ih ima mnogo na grozdu. To se tumači velikom količinom padavina krajem prethodne godine i početkom proleća. Ali period same berbe u Francuskoj ocenjen je savršenim. Prognoze kažu, nakon izvanrednih berbi 2009/10, ponavlja se istorija sa berbama 2015/16. 

U Americi, u dolini Napa već godinama praktično vlada suša. Pa ipak, izuzetne berbe ređaju se jedna za drugom. I ova je godina ocenjena kao odlična, posebno za kaberne sovinjon.

Konačno, i u Toskani su oduševljeni, veruju da će berba biti blistava kao i prethodna, s tim da se očekuje da vina budu donekle drugačijeg stila, aromatičnija i dubljih kolorita, te nešto slabije strukture, kako tvrdi Aleberto Paseri u Montalćinu. 

Generalno, u ovom delu Italije berbu su ocenili kao vrelu mediteransku koja će iznedriti odličan kjanti, a Renco Kotarela iz čuvene vinarije „Antinori” tvrdi:

„Ovako dobru berbu u životu nisam video!”

nazad na vrh

Srodni tekstovi