Duvati ili piti, pitanje je sad!

Duvati ili piti, pitanje je sad!

Marihuana je ponovo u modi, ovaj put kao lek. A budući i da je vino steklo svojevrsni sertifikat o blagotvornom dejstvu na ljudski organizam, bilo je samo pitanje vremena kada će se te dve stvari spojiti u veselo gandža vino!

Ovaj novi zeleni vinski talas krenuo je, naravno, iz Kalifornije, gde se u dejstvo indijske konoplje razumeju u najmanju ruku koliko i u širaz. A u širaz se, znamo, dobro razumeju. Kako izvešatava LA Times, specijalni Canna Vine blend je organski uzgajane „trave” i vina od biodinamički uzgajanog grožđa, ima ukus baš kao vino, jedino u završnici naiđe talas jasnih i prepoznatljivih herbalnih nota kanabisa. Iz razloga legalnosti, ovakvo vino se i dalje prodaje samo pod oznakom „tinktura” i jedino kao proizvod namenjen u medicinske svrhe, što znači da morate da posedujete recept. A bogami i najmanje stotinak dolara za flašu duplo manju od standardne vinske, koliko košta najjeftinije, pa do čak 400 dolara – bez obzira na berbu! Mnogo za stono vino, koje je u većini slučajeva jedna od komponentni, ali možda i ne toliko mnogo ukoliko donese neophodni ili barem željeni efekat! Medicinski ili onaj drugi...

Melissa Etheridge rawMelisa Etridž jedan je od pionira u modernoj proizvodnji vina s marihuanom

Za popularizaciju vina s kanabisom dosta je zaslužna poznata pevačica Melisa Etridž, koja tvrdi da joj je upravo marihuana pomogla da obuzda kancer i da je s tim na umu došla na ideju da pokrene proizvodnju sopstvene „zelenovinske” etikete No Label.

- Posle prvog gutljaja uhvati vas mali talas toplote, ali odmah zatim nastupa opuštajući efekat i na kraju zaspite kao beba – prenosi iskustva Melisa, koja tvrdi da je manja količina marihuane, baš kao i čaša vina, blagotvorna za organizam.

matihuana vino

No Label vino odležava u bariku na talogu marihuane i po godinu dana. Proces proizvodnje veoma je skup i recept se drži u tajnosti, baš kao što naši bermet majstori u tajnosti mešaju neke svoje travke u vino! Ono što je izvesno jeste da se marihuana u procesu ne greje, a samim tim i njen psihodelični efekat je znatno umanjen, tako da u vinu više deluje kao začinska biljka koja daje ukus i strukturu vinu.

Melisa Etridž ovo svoje vino proizvodi već nekoliko godina i uspela je, kaže, da u podrumu napravi desetak različitih tinktura od raznih sorti. Omiljena joj je od grenaša.

Ako se pogledaju i ostali proizvođači, čini se da su kabrene, pino nioar, širaz, šardone i vionjer najzastupljenije sorte u gandža „kupažama”. Osim u sortimentu, ova vina se razlikuju i u stilu. Pojedini vinari, u želji da im vino ima što više alkohola i što punije telo, ostavljaju grožđe da odstoji na čokotu i praktično rade kasnu berbu.

weed wine

Da se tržište širi, vidi se i po tome što je popularni proizvođač iz San Franciska Mary Jane Wines („Meri Džejn” je sleng naziv za marihuanu) nedavno pustio u promet i jeftiniju varijantu svog stonog vina s marihuanom u kojem „blaženi” efekat ne izaziva psihoaktivni sastojak THC, već njegova blaža varijanta kanabidiol (CBD) koja ne „podiže” nebu pod oblake. Trenutno su u eksperimentalnoj fazi proizvodnje ovih vina lišenih čak i kanabidiola, za one koji ne žele uticaj marihuane, ali bi eto, da malo osete aromu u vinu! Nešto kao kafa bez kofeina!

Njihov moto je da će vam Mary Jane vina otvoriti vidike za nova iskustva i da vino posle toga više nikada nećete gledati istim očima!

Samo u Kaliforniji

Iako je prodaja marihuane u medicinske svrhe dozvoljena u nekoliko američkih država, ovakvo mešanje „trave” i alkohola u istoj boci dozvoljeno je za sada samo u Kaliforniji.

 

Gandža vino kroz istoriju

Verovali ili ne, oplemenjivanje vina kanabisom nije nikakva moderna izmišljotina. „Zeleno vino” verovatno postoji koliko i marihuana i vino. Istorijski je dokumentovana upotreba fortifikovanog kanabisa kroz razne ritualne obrede u mnogim civilizacijama, a ovakvo „pojačano vino” koristio je i osnivač kineske hirurgije Hua T’o u drugom veku Nove ere kako bi umanjio bolove pacijenata tokom operacija.

 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama