Američki master somelijer iz Srbije

Američki master somelijer iz Srbije

Kragujevčanka Gordana Jošović, koja godinama živi i radi u San Francisku kao predavač u školi vina, trebalo bi uskoro da postane prva žena iz Srbije u SAD sa zvanjem Master Somellier.

Do ovog prestižnog zvanja stiže se, kako kaže, dugim i teškim putem popločanim odricanjima, učenjem i ulaganjima. Pre devet godina uspešno je završila prvi stepen za somelijera, a 2013. stigla do trećeg. Četvrti nivo je, prema standardizaciji u SAD, poslednji i donosi zvanje Master Somellier.

- Čak i somelijeri s ozvaničenim trećim nivoom su retki. Za prva dva nivoa borite se sami. Pored redovnog posla i punog radnog vremena u restoranima pohađala sam seminare, jurila na ocenjivanja, takmičenja.  Kada primete da ste dobri u svom poslu, oni vas već sami zovu za treći nivo, i tada se polažu ispiti i testovi koji dovode do dobrog rangiranja u svetu somelijera. Četvrti nivo je poslednja instanca, posle koje sve može da bude istorija – kaže Gordana.

gordana josovic 02

Gordana je devedesetih godina prošlog veka, a po dolasku u Ameriku posle završenih studija turizma, počela da radi u restoranima. Imala je sreću da su to bila ekskluzivna mesta koja sama po sebi podrazumevaju susret s vinima. Uostalom, San Francisko je vinski centar Amerike. Sav zarađen novac trošila je na putovanja u najinteresantnije vinske regije. Isprobala je do sad na hiljade vina, a dugogodišnje učenje donelo joj je veštinu brze i jednostavne procene, ne samo vina, već celokupne ponude u restoranima.

- Somelijeri u Americi ne brinu samo o tome koje vino će preporučiti gostu, kako često ljudi imaju predstavu o ovom zanimanju. Jer, možda će gost početi večeru nekim koktelom, ili pivom. Poznavanje hrane koja se služi u restoranu se podrazumeva. Somelijeri trećeg nivoa ili direktori za vina brinu bukvalno o svemu, od nabavke do edukacije osoblja, finansija, tačnosti liste pića. U jednom restoranu imala sam na listi od 400 do 500 vina i o svakom morate da znate sve. Vinska lista je uspešna ako ima dobar finansijski efekat. Džaba vam spisak etiketa ako ne donosi profit – kaže Gordana.

 gordana josovic 03

A koliko su vinske liste po američkim restoranima „patriotske“?

- Na listi od 500 vina, koja sam birala za jedan tamošnji restoran, otprilike nekih 75 procenata bila su lokalnih vina iz Kalifornije. Restorani, a velika je koncentracija ekskluzivnih lokala, svakako žele da podrže lokalnu ekonomiju, ali ne po cenu gubitka profita. Nisu po tom pitanju sentimentalni, konkurencija je ogromna. Svakog dana na hiljade vina bori se da bude na listi nekog od više hiljada ekskluzivnih restorana. Sa druge strane, imate restorane u kojima se, recimo, služe jela iz južne Italije, pa je i za očekivati da se na njihovoj vinskoj listi nađe 80 odsto vina iz te oblasti – kaže Gordana.

Dodaje i da je u Americi odavno razvijena prodaja vina na čašu, dok je u Srbiji to tek u začetku. A to jeste prilika da somelijer gostu ponudi nekoliko vina „na kašičicu“, kako bi odlučio koje će piti u većim količinama.

gordan josovic 01

- Znate u čemu je čar tog dela posla? Gosti nekada ne znaju da objasne šta žele ili šta bi im prijalo od vina. Ako im nakon kratkog razgovora ponudim tri opcije, oni će odabrati i reći kako su upravo to hteli, samo nisu znali da objasne. U tom hirurški preciznom psihološkom preseku osetite šta gost želi. Ako ste dobar somelijer, gost će se vraćati po još tog vina ili nekog drugog.

Sa savladanim trećim nivoom, Gordana je sada u poziciji da puno radno vreme radi kao edukator u San Francisco Wine School i drži časove budućim somelijerima ili ljudima koji samo žele da znaju više o toj oblasti. To je najveća škola vina u Americi, ne samo prostorno, već i po obimu i raznovrsnosti nastave koja se nudi polaznicima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi