Skaramuča, Dingač novog doba

Skaramuča, Dingač novog doba

Prošle godine se jedna nova vinarija i jedno novo Dingač vino, pored nekoliko već postojećih, pojavilo na domaćem tržištu. Skaramuča Dingač Reserva 2012 originalni je predstavnik novijeg stila sorte plavac mali, a vinarija Skaramuča iz koje dolazi je jedinstvena. Kako po tome što poseduje najveći Dingač vinograd, ali i činjenici da je  vlasnik i osnivač Ivo Skaramuča jedan od prvih proizvođača grožđa i vina u Hrvatskoj kome je 1992. godine omogućeno da posluje kao privatnik.

ivo skaramuca potomje peljesac 01Osnivač vinarije kakva je danas Ivo Skaramuča u svom vinogradu

Kad je plavac mali u pitanju, da li je bitno ko je bio prvi ili ko je najveći, ili najbolji? Ali jedno je sigurno, zaštićeno ime Dingač pobuđuje jasne asocijacije u svakoj vinoljubačkoj glavi koja ga je ikada na svojim nepcima imala. Ko ne zna, reč je o premium vinu od sorte plavac mali, ali sa jedinstvenih položaja na poluostrvu Pelješac, vino koje je bez ostatka oduševljavalo one što su nesmatano jezdili Dalmacijom u doba Jugoslavije.

Dingač je jedinstven i po tome što je to prvi vinski brend u premijum klasi zaštićen početkom šezdesetih godina prošlog veka u Ženevi. Ovo crveno, snažno i jedinstveno vino, koje u nekim godinama dohvati i gotovo 18% alkohola, dopada se i današnjim generacijama ljubitelja vina, pa čudi da je tek od prošle godine najveći proizvođač ovog vina dospeo na tržište Srbije.

Villa Dingac Vina Skaramuca Peljesac 6Vila Dingač, iz bazena okruženog čokotima, pravo u more

Skaramuča Dingač Reserva 2012 sa 14,5% alkohola originalni je predstavnik tog novijeg, tržišnog pristupa publici koja je osetljiva na snažne tanine i visoki alkohol. Moćna, moderna rezerva, manje je zahtevna, lakša za piće ali sa svim atributima sorte. Odlikuju ga bobičasto voće, kafa, svileni tanini, dok završnica sa blagom naznakom dima ostaje u pamćenju. 

Iako je tradicija uzgoja loze i proizvodnje vina stara koliko i porodica, onu veliku priču začeo je nekadašnji lučki kapetan Ivo Skaramuča, pa vinarija danas poseduje najveći i najlepši vinograd u Dingaču na Pelješcu. Dvadeset hektara koji se prostiru od nula do 400 metara nadmorske visine sa oko 165.000 čokota gde je priroda ispoštovana do maksimuma, sve uz jedinstveni heliodrom u srcu vinograda. Svojevrstan pečat osnivača vinarije koji posao oko nje danas sve više predaje u ruke naslednicima.

Ivo Skaramuca Vina Skaramuca

- Najstariji vinogradi imaju preko sto godina. Još uvek su u rodu, ali i ovi „mladi“,  posađeni devedestih godina sve više dolaze u najbolju kondiciju, kaže Branimir Anđelić, direktor prodaje vinarije Skaramuča, i „zet od vlasnika“, kako sam kaže sa osmehom. Čitava porodica uključena je proces proizvodnje ali i obradu vinograda na južnim obroncima Pelješca, u vinogorju koje pripada petoj vinogradskoj zoni koju karakteriše najviša prosečna temperatura na godišnjem nivou. Sastav zemljišta, nagib terena od 30 do preko 70 procenata, veliki broj sunčanih sati, odsjaj i blizina mora modeliraju ovo vrhunsko vino koje se tek posle dve do četiri godine obrade i odležavanja plasira na tržište.

skaramuca photo by ivana cutura 1Branimir Anđelić sa Draganom Đukićem, uvoznikom vina Skaramuča u Srbiju

A koji su delovi vinograda najbolji, odakle dolazi najbolji Dingač i šta sve utiče na kvalitet, pitamo Branimira?

- Sve to varira iz godine u godinu. Jedni kažu najbolji su redovi uz more, oni sa 10-15 metara nadmorske visine, obavijeni solju kad puše jugo. Drugi tvrde, bez pogovora su to oni pri vrhu samog položaja Dingač. Da, tu su najbolji prinosi po kvalitetu dok je kvantitet isti s obzirom da je to oko pola kilograma po trsu i sa radmanom od 60 odsto. Nema tačnog datuma berbe, praksa govori da sredinom septembra kreće Dingač, a dve nedelje kasnije dolaze na red plavci. Godinu smo dana na srpskom tržištu i povratne informacije su jako dobre, puno je tu potencijala. Čudi jedino da daleko bolje ide mnogo skuplji Dingač  i Rezerva od pristupačnijeg, a takođe veoma dobrog Plavca.

Trenutni kapacitet vinarije je 600.000 litara od čega 70.000 zauzima Dingač, 20.000 Dingač Rezerva, dok je ostatak namenjen vinima  Plavac i Pošip. Početkom devedesetih, na prestižnom ocenjivanju vina u Ljubljani Dingač je par godina za redom osvajao zlata, ali kao nejveći domet u vinariji pominju ocenjivanje iz Amerike gde su u San Francisku između 4.500 etiketa osvojili treće mesto u cenovnom rangu do dvadeset evra za Dingač 2009. Vina Skaramuča danas se izvoze osim regije i u SAD, Nemačku, Poljsku, Belgiju i još neke zemlje.

Skaramuča vina na srpskim rafovima

Vina Skaramuca Dingac

Dingač, bilo da je reč o rezervi ili onaj obični, može se u Srbiji kupiti i u magnum varijanti.

Dingač Reserva 2012, vrhunsko vino sa 14,5 % alkohola

Dingač 2013 pristupačniji po ceni je harmonično, vrhunsko vino, tipičan plavac, voćnih karakteristika i aroma koje podsećaju na bobičasto voće i naravno vanilu

Postup 2013, je tipični plavac mali sa položaja Postup na južnim padinama Pelješca. Snažno vrhunsko vino, bogatog tela sa 14,5% alkohola

Premijum plavac 2015je kvalitetno vino tamno crvene rubin boje sa 13% alkohola, vrlo voćnog mirisa i snažnog tela, vino koje lako opčinjava;

Plavac 2015,  kvalitetno vino sa 13% alkohola, snažan na mirisu, prepun slatkastih nota suvog voća, sa blagim aromama trešnje, vanile, kafe i ponešto herbalnog karaktera;

Pošip 2015, je vrhunsko vino, sa položaja Smokvica, veoma voćno vino punog tela, sveže i aromatično, originalni predstavnik ove cenjene bele dalmatinske sorte;

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama