Vino s ukusom jagode

Vino s ukusom jagode

Župa, nadaleko poznata po srpskim sortama grožđa prokupac i tamjanika, nekadašnjim vinskim gigantima Vino Župa i Rubin, te vinarijama Spasić, Ivanović, Rajković, Budimir ili Čokot, koje su u poslednjih desetak godina postvaile nove standarde proizvodnje u tom delu Srbije, dom je i male, tradicionalne porodične vinarije Botunjac.

Ako bi vas neko pitao gde se nalazi selo Donje Zleginje, ni jedna geografska mapa ugrađena u GPS sistem vašeg automobila ne bi vam bila od pomoći. Ali, ko traži – nađe! Tako smo i mi stigli do ovog zabačenog mesta okruženog svim lepotama prirode, jednog od onih koje se ne zaboravlja. Tu je rođena i živi jagoda, jedinstvena srpska autohtona sorta, specifična po tome što se može jesti i kao stono grožđe, a po svom sastavu i koncentraciji vinskih kiselina ima značajan potencijal i za proizvodnju kvalitetnog belog vina. Trenutno se u celom svetu nalazi na svega 2.000 pažljivo zasađenih i obrađivanih čokota u vinogradima Koste Botunjca, zahvlajujući kome je sačuvana od zaborava i spremna da se raširi i po drugim vinogradima Srbije.

Kosta Botunjac 5

Ova neobična priča našla je mesto i u čuvenoj knjizi Džensis Robinsons „Wine Grapes“, pa je bila povod i ovog našeg putovanja u srce Župe.

Narodna izreka kaže: „Vinu je zemlja majka, čokot otac, a vreme mu je sudbina!“ 

A šta kaže Kosta Botunjac?

- Vino je đavo u boci, nikada ne znate šta će se dogoditi kada ga otvorite. Daj mu prostora da odležava, da diše kad se otvori. Samo probanjem i eksperimentima otkrićeš njegovu moć i skrivenu lepotu – deli s nama Kosta jednu od svojih životnih lekcija.

Ovaj vinogradar i vinar, inače poznati i priznati slikar, ne štedeći sebe odlučio se s vinom na nekoliko smelih koraka. Prvi je bio da iz pažljivo probranih sadnica pino noara, bez pomoći nauke i savremenih tehnologija, na tradicionalni način, bez upotrebe selektivnih kvasaca i veštačkih enzima, onako kako su to radili i njegov otac i njegov dedovi, proizvede sofisticirano sortno vino voćnih aroma Pino svetih ratnika, koje danas ovde uživa mali kultni status, a drugi je bio da od jedinstvene sorte kakva je jagoda napravi idealno vino s ukusom jagode.

kosta botunjac 3Put kojim se ređe ide, Kosta Botunjac

Razvojni put jagode iz godine u godinu bio je od poluslatkog, preko polusuvog, do vrlo suvog. Ali sva ta vina krasila su mirnoća i izbalansirani ukus s energijom voća. Onaj ko se druži s vinarima zna da postoji teži i onaj malo teži put do uspeha, a Kosta nam u jednoj filozofskoj rečenici objašnjava zašto je izabrao ovaj drugi put:

- Kada se odlučiš da kreneš putem kojim se ređe ide, koji ima mnogo više rizika i mnogo prepreka, putem koji nema kompromisa, i ako posle puno padova i uspona uspeš, radost i zadovoljstvo ličnog postignuća je nemerljiva.

Poznatu izreku iz ovih krajeva „Ako te ima, ima te za sve“ potvrđuje i Kosta koji ne samo da je potpuno samostalan u kreiranju svojih vina, od odabira sadnica, obrade vinograda, berbi grožđa, održavanja podruma, već sam i potpisuje dizajn grba svoje porodice i svake od originalnih i prepoznatljivih etiketa na bocama.

- Dan je suviše kratak za sve ono lepo što može da se uradi – kaže vinar koji nikada nije odustao od svojih snova i koji je i dan danas aktivni sportista, pasionirani čitalac radoznalog duha, čovek vrlo širokog znanja i obrazovanja, uvek spreman na učenje, ali pre svega toga je i vrhunski domaćin. Svako ko je prešao prag ove porodice, a gostiju je bilo iz raznih krajeva sveta, i ko je probao domaću Neninu kuhinju začinjenu sa puno pažnje i ljubavi, a upotpunjeno njihovim originalnim vinima, osetio se delom ove porodice. 

Kosta Botunjac 2

Na pitanje kada i kako se postaje vinar, skromno odgovara:

- Sa tom željom nekako moraš da se rodiš. Svaki dobar vinar treba da ima izgrađena čula, a ja sam svoja izgradio kad me je otac kao dete stavljao u bačvu vina da je operem izunutra i nema izlaska dok voda ne može da se popije sa dna bureta. A tada se najbolje gradi čulo mirisa i sklonost ka vinu, naučno je dokazano!

Konačno, koliko jagoda ima potencijala, najiskreniji odgovor bi bio – pokazaće vreme i buduće generacije koje budu imale volje, energije i hrabrosti da razvijaju ovu sortu i da joj otkrivaju karakter i dušu. 

A mi se unapred radujemo novim iznenađenjima iz vinarije Botunjac i rađanju nekih novih vinskih potomaka, otkrivanju potencijala u srpskim autohtonim sortama i novim fenomenalnim vinskim etiketama s oznakom zaštićenog geografskog porekla, koje nam spremaju udruženim snagama Kosta Botunjac i ostali vinari Župe. 

Foto: Valentina Milenković

Srpska Šampanja

Župsko vinogorje smešteno je u podnožju četiri planine Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac. Krase ga odlični klimatski uslovi i teroari slični Bordou, pa ga je još 1904. godine jedan iznenađeni francuski konzul nazvao „srpskom Šampanjom“.

Kako je grožđe postalo jagoda!

- Ime je dao narod, jer grožđe ima prelep miris i miriše na jagode. Zvala se u Župi i ranka jer rano stiže, ali i tamjanika jagodarka. Odlučio sam se za jagodu iako to možda zbunjuje ljude. Ali ime je otišlo u etar i u svetu se ne prevodi kao strawberry već kao – jagoda!

Srodni tekstovi

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama