Mala vinska čuda Bikicki

Mala vinska čuda Bikicki

Za Đorđa Bikickog, rekli bi, čuli smo tek nedavno. Mlad momak sa nekim neobičnim vinom. Digao je popriličnu prašinu na jednoj zatvorenoj vinskoj sesiji krajem 2016. godine, kada je pred desetak ljudi iz tog sveta izneo crnu tamjaniku sa Fruške gore. Apriori su se nosevi znalaca namrštili: 'ajde Župa i tamjanika, 'ajde Negotin i ova crna varijanta, ali Fruška gora! A onda je na užas prisutnih tehnologa koji se crnom tamjanikom bave, u čaše linula gusta tamno crvena tečnost. To je nemoguće, začulo se, crna tamjanika ima slabašnu boju, ne preterani potencijal, ne vredi da macerira više od par dana...

 DSC0038

Đorđe je tada pozvao telefonom i stavio na spikerfon svog enologa koji je negde odande, daleko, izjavio smirenim glasom: „Da, macerirala je preko dve nedelje“.

Nedavno smo bili na novoj zatvorenoj degustaciji vinarije imena Bikicki prirodno vino, zvanično formirana tek početkom 2017. godine. Prva vina kreću na tržište u aprilu i od starta gađaju premijum kategoriju. Kako po kvalitetu, utisku koji ostavljaju, tako i po ceni.

djordje bikickiĐorđe Bikicki, vinar bez predrasuda

Iskreno, ni sad nisam siguran da sam sve shvatio te neke osnovne stvari kako vinarija funkcioniše, ali probaću: Đorđe Bikicki živi negde na Crvenom krstu u Beogradu, vinarija i vinogradi se nalaze, recimo, u Banoštoru, a vina negde na stotinak metara od mađarske granice. Da sve bude komplikovanije, grožđe proizvodi firma Vinarium, koja je nekad proizvodila i vina, ali sada uglavnom ne.

Jednom rečju, dvanaest etiketa koje su se u apsolutno različitim bojama presijavale u tuce čaša ispred svakog degustatora rezultat su uparivanja vizije mladosti i jednog vinskog čudaka – Oskara Maurera, enologa vinarije Bikicki prirodno vino i čuvar tih vina u svom podrumu.

- To sa Oskarom je bilo neobično – priča Bikicki. – Nisam ga poznavao, video sam ga možda pet puta u životu, a onda sam se oduševio nekim njegovim vinom i pitao ga da radimo zajedno. Zamislio se par trenutaka i rekao – važi. I verujem da je i njemu interesantno, njemu koji sve vreme radi sa starim i zaboravljenim sortama koje donose pregršt muka, kako u vinogradu tako i u podrumu. I njemu je ovo praktično prva prilika da se bavi internacionalnim sortama s kojima ne mora mnogo da razmišlja. Pa je opet napravio neka svoja vina... Naravno, uz dogovor.

 DSC0019

A ta su vina krajnje neobična. Neobična je boca, alzaška flauta (flûte d'Alsace), sve su te boce vitke, tamne, tajanstvene. Bikicki ih sam donosi iz Francuske, bez obzira na cenu. Važno je slediti ideju do tančina. Neobična su imena vina, neko se zove Cu jer podseća bojom pa i ukusom na bakar, drugo je Makana, predikatni traminac, treće opet Pinotte po imenu kućnog ljubimca, ili Nadja po imenu ćerke…

- Vinariju Bikicki prirodno vino oformili smo tek. Od Vinariuma, koji je porodično preduzeće i vlasnik vinograda sa 26 hektara, uzimam grožđe, kupujem. To mi je najjednostavnije jer postoje tri vlasnika. Mislimo da je teroar u Banoštoru, na severnoj strani Fruške gore, ka Dunavu, jedan od najboljih u Srbiji i to pokušavamo da istaknemo. Vinogradi su sađeni tokom tri godine, počev od 2010, još su veoma mladi. Zapravo, moj stric Zoran Bikicki je pokrenuo tu Vinarium priču, a njegova je i ideja da se crna tamjanika posadi u Banoštoru. Tehnolog za sva vina je Oskar Maurer, koji radi fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima i bez dodatnih manipulacija u podrumu. Vina sa što manje sumpora, crvena bez filtriranja, što iskrenija i većina odležava u raznim vidovima barika. Ali organsko vino nećemo praviti po svaku cenu.

 DSC0093

U vinogradu su zasad sorte pino noar, merlo, malo kabernea i crna tamjanika, a od belih sovinjon blan, pino griđo, traminac i župljanka koja nije zadovoljila specifične zahteve Bikickog i biće uskoro zamenjena, najverovatnije dodatnim zasadima crne tamjanike sa kalemovima dobavljenim iz Velike Drenove.

Od devet etiketa koje smo probali, neke i iz raznih berbi, svako je vino potpuno autentično i sa ekstremno dugom završnicom. Nažalost, pojedine etikete rađene su u svega nekoliko stotina boca i već su razgrabljene od strane ekskluzivnih restorana. Najveću produkciju imaće traminac i pino, oko 10.000 boca. Ima tu i bakarno obojenog pino griđa, neobičnog sovinjona So15, tamno žutih i medenih kasnih berbi od traminca, suve i slatke crne tamjanike. Pino noar intrigira jagodama i u berbi 2014 ili „nultoj“, godinu dana ranije. No, jedinstven je utisak da čak vina iz berbe 2016 izgledaju „bogato“ telom i aromama kao da su veoma pažljivo gajena u boci i drvetu nekoliko sezona. A desertni traminac Makana ili slatka crna tamjanika, predstavljaće svakako adute u dosta siromašnom segmentu srpskih desertnih vinskih specijaliteta.

Nema šta, Bikicki prirodno vino lako može da postane jedno od zanimljivijih poglavlja aktuelne srpske vinske priče. Ako to nije već sad…

Makana 2013

Kasna berba od sorte traminac, oranž predikatno vino koje se u martu 2017. godine pojavilo na tržištu, jedna je od prvih berbi traminca u ovom vinogradu. Slast i šećer jako dobro ukomponovani s alkoholom, ukus korice suvih krušaka, ali i naznake mandarina pretvaraju se u dugu završnicu gde će se osetiti naznaka divnog džema od bresaka koji je dominantan u kasnijoj berbi 2015. godine.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi