Šta sa lošim vinom?

Šta sa lošim vinom?

Šta kad vino cikne ili kad od tašte za uskršnji ručak, uz obavezan osmeh tipa „nadam se da nisam promašila tvoj ukus“, dobijete jednu ili još gore dve buteljke vina kojeg ne biste usuli u svoju čašu ni u noćnoj mori?

Ne brinite, ima i boljih rešenja od onog da vam od silnog uzbuđenja boca padne na pločice i razbije se.

Evo nekoliko predloga:

* U našem sistemu darivanja jeftinih etiketa sa polica hipermarketa, velika je šansa da će vino u boci biti crveno ili makar ružica. Takođe, ukoliko tast i tašta imaju vikendicu i mali vinograd (njihov ga komšija ima svakako), može vam se „posrećiti“ i tastova dragocena rinfuza koja se ne odbija. Po cenu života. U tom slučaju elegantno izvlačenje se naziva – home made sangrija. Gotovo da ne postoji vino koje se ne može popraviti uz dodatak šećera i svežeg voća. Obrazi će se zarumeneti, pustite flamenko i uzmite taštu za ruke. Ole!

sangria

* Vino je apsolutno nepodnošljivo! Čist mišomor, da li je kvar u pitanju ili pvc grožđe, nije ni važno ali prosipanje nije opcija pogotovo ako ste vino dobili pre Uskrsa. Ukoliko jaja ostavite 5-10 minuta u vinu a zatim ih kuvate još narednih deset, na ljusci će se pojaviti lepi kristali. Za kraj malo ulja na vatu, protrljajte i eto ga duh iz uskršnjeg jajeta da vam ispuni neku želju.

eggs in boiling water

* Etiketa koja ne uliva poverenje uvek se može skuvati. Istina, belo kuvano se retko sreće južnije od Novog Sada, ali uz omiljene začine, biće od svakog vina – kuvana pita.

* Pijana pasta! Ovo niste znali, testenina se može skuvati u vodi do momenta kad krene menjati boju. Znači ne al dente, već ozbiljno tvrda. Sad uzmite neželjeno vino i kuvajte ga u drugom loncu dok ne uvri na pola od početne količine. Ubacite testeninu i kad je kuvana dodajte šta treba i prepustite se „šaškastom“ uživanju.

*  Vrhunski se delikates kuva u vrhunskom vinu. Ali ne mora... I slabija etiketa daće jelu dodatni ukus, a donekle pomaže i vašoj dijeti jer delimično može nadomestiti višak masnoće kojim bi ste inače zamastili pečenje. Jedino je važno da pile ne zapliva u crvenom (što za petla ne važi) vinu, a jače meso – baš naprotiv!

soso od vina

* Umak od vina ne služi samo da prelijete suvi odrezak već u njega svašta možete umakati, od viršli do hrskavih grickalica s ukusom sira. Pravi se lako, vino se greje dok se ozbiljno ne redukuje, ubaci se i rastopi komadeška putera pa potom po želji so, biber, razni začini, peršun, lovor, origano, timijan. Jača varijanta predviđa dinstanje luka u puteru na početku, a mogu se ubaciti i sitno seckane pečurke. Radosti nikad kraja.

* Iako to izgleda kao idealno rešenje problema, ne pokušavajte da dobijete vinsko sirće od buteljiranog vina. Oni koji znaju kažu da se od dobrog vina dobija dobro sirće, ali nije tačno. Buteljirano vino iz prodavnice ostaće isto takvo vino jako dugo makar ga držali uz šporet. Probajte eventualno sa tastovom rinfuzom. Ukoliko je vino prirodno i nije (jako) tretirano vinobranom, uspite ga u široki sud, lavor najbolje, dodajte malo vinskog sirćeta i ostavite da vri poklopljeno krpom. Ubrzo će se posrećiti. Veću količinu od pet do deset litara stavite u sud na toplom mestu, dodajte malo vinskog sirćeta, poklopite krpom protiv insekata i posle otprilike mesec dana isfiltrirajte svoje lepo domaće vinsko sirće.

fotka za kraj

* Ako nestane dobrog vina, a sve su radnje zatvorene i taštino će biti dobro, ako nije već najbolje!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama