Triangl 2015 Lastar: Analogni vinski zapis!

Triangl 2015 Lastar: Analogni vinski zapis!

Triangl 2015 prvo je premijum vino izuzetno mlade vinarije Lastar iz Sekuriča, koja je prošle godine stekla status vinarije od koje se u Srbiji očekuje najveći uspon u 2017. godini! Ta je pretpostavka već sada potvrđena izlaskom na tržište ovog šardonea napravljenog u stilu najčuvenijih belih vina Burgundije.

Triangl u imenu krije tajnu ruže vetrova koja od teroara na kome vino nastaje čini specifikum u srpskom vinogradarstvu. Naime, ta tri vetra koja duvaju Levačkim vinogorjem čine razliku koju će iskusni vinoljubac osetiti i ukoliko i pino bude zaslužio slične vrhunske ocene, možda se čitava premijum linija nazove Triangl.

Vlada hadzicOrijentacija na šardone i pino noar, Vladimir Hadžić glavni vinogradar vinarije Lastar

- Specifičnost Levačkog vinogorja uslovljena je blizinom i velikim uticajem Juhora na istoku i Gledićkih planina na zapadu, što donosi niže srednje godišnje temperature, posebno noću. To je veoma bitno za nežne i aromatične sorte grožđa koja u ovakvim uslovima ne daju jaka južnjačka vina, već su aromatika i komplesnost daleko izraženiji i bliži burgunskom stilu belih vina. Zato smo se i orijentisali posebno na šardone i pino noar – kaže Vladimir Hadžić glavni vinogradar vinarije Lastar. – Naravno, svesni smo da se ne može preslikati ni francuska klima, ni zemljište, ali urađene analize, veći sadržaj gline i peska u zemljištu, te daleko niže temperature nego u obližnjem Jagodinskom rejonu, uz nadmorsku visinu vinograda od 300 do 350 metara, ukazale su da sličnosti postoje u velikoj meri.

U ovom rejonu moderni pristup vinogradarstvu poprilično je zapostavljen, tako da vinarija Lastar u pravom smislu obavlja tu pravi pionirski posao. Ulaže se mnogo u ampelotehniku, prati se razvoj biljaka čitave godine, a cilj je da se kroz redukovani prinos dobije vrhunski plod. U tom smislu, selekcija se neprestano radi dok konačno ne ostane tek nešto preko jednog kilograma po čokotu.

Inače, šardone u vinogradu je sad u petoj godini, tako da je vino u boci Triangl 2015 praktično iz prve berbe. Kad ga probate, razumećete kako se doživljaj u čaši divno poklapa sa željama tima vinarije Lastar koji je vino zamislio i izveo do kraja.

- Hteli smo da proverimo da li je moguće ako grožđe da izvanredan prinos na nekoj poziciji da već u prvom pokušaju napravimo ozbiljno vino. Jer, za veliko vino potrebno je vreme, godine iskustva. Ali, dobili smo premijum vino za koje treba sačekati još malo da ispuni sve potencijale u boci, pa ga potom možete čuvati i piti barem pet-šest narednih godina – kažu u vinariji i dodaju da su za ovih 2.000 boca, koliko je napravljeno, iskoristili apsolutno sve najbolje što u ovom trenutku imaju.

Mladen DragojlovicUz podrumara Nenada Milosavljevića, za krajnji rezultat izuzetno značajan bio je enolog Mladen Dragojlović

- Namera je bila da se napravi vino koje po stilu podseća na vina Burgundije, ali sam istovremeno želeo da stvorim i nešto drugačije u odnosu na ono što sam radio do sada – kaže mladi enolog čija je karijera poslednjih godina u naglom usponu. – Ljudi su od mene uglavnom navikli na čista, precizna i voćna vina, dok je ovo malo drugačije, kompleksnije, fenolnije, za nijansu teže, kako na mirisu tako i na nepcima. Uporedio bih to sa slušanjem muzike sa digitalnog zapisa na disku i analognog sa vinilne ploče. Na CD-u zvuk je čist, oštar, jasan, ali na gramofonu, pod iglom, osetite dodatnu toplinu i emociju, a baš to je ono što nosi Triangl i što predstavlja prednost u odnosu na digitalne (vinske) zapise!

Vino je fermentisalo i odležavalo godinu dana u bačvama od 500 litara, a specifično je po tome što je, koliko znamo, jedino u Srbiji za koje se koristio francuski hrast od renomiranog burgundskog proizvođača buradi posebno „krojenih“ za sorte chardonnay i pinot noir.

Naš je nesumnjiv utisak da se radi o izuzetno interesantnom šardoneu za ovdašnje prilike – krojenom za ukus ljubitelja vina koji traže tu malu ali bitnu razliku između korektnog jasnog i čistog vina i onog s dušom i karakterom!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama