Kako je rođen srpski best buy za 2016. godinu

Kako je rođen srpski best buy za 2016. godinu

Ako bi posmatrali proteklih pet godina, odnosno godine naglog uspona srpske vinske scene, apsolutno nezaobilazno ime u toj priči bio bi Aleksandar Zeremski, vinar, vinogradar i vlasnik vinarije Belo Brdo iz sela Čerević, u podnožju severne padine Fruške gore. A u središtu te uspešne priče nalazi se vino Alma Mons, čija je berba iz 2013. godine ponela naziv Serbian Best Buy za 2016. godinu!

U pitanju je krajnje nesvakidašnje vino ne samo za ovdašnje vinske prilike, već u svetu jedinstvena kupaža čak pet sorti pretočenih u pravi dragulj među srpskim vinima. Interesovalo nas je stoga da potražimo odgovor na pitanje kako je nastalo ovo vino, kada i gde, zašto baš ovde…

- Prvo sam smislio kombinaciju za ovu kupažu, pa tek onda kupio vinograd i zasadio sorte koje su mi bile potrebne – počinje Zeremski priču o vinu Alma Mons. – Imao sam sve do detalja u glavi kako treba da izgleda i kako ću do njega da dođem. Naravno, nešto mora da ostane i mala tajna, ali suština je da sam prvi put na tu ideju došao pre desetak godina kada sam probao marselan, sortu o kojoj tada nisam mnogo znao. Ne znam kako, ali bio sam siguran da ona može jako dobro da ide u klasičnoj Bordo kupaži, da joj doda još voćkastije note. Sa strane posmatrano, Alma Mons je u neku ruku Bordo kupaža plus marselan.

Aleksandar zeremski

Ispostavilo se da je vinar bio potpuno u pravu i pravo je čudo da niko pre njega, koliko znamo, nije došao na tu ideju. Jer marselan je nastao kao rezultat ukrštanja kaberne sovinjona i grenaša, dobro poznatih sorti Bordoa. Kako često biva, najbolja rešenja su uvek tu pred nama, samo ih terba uočiti.

Procentualno, odnos sorti u Alma Mons zavisi od berbe do berbe. Prva flaširana etiketa ovog vina bila je iz berbe 2010, kada je vinograd imao svega tri godine.

- Mogu da kažem da je vino odmah bilo to što sam želeo. Naravno, iz godine u godinu vidi se razlika, prva berba bila je iz kišne godine, vino je bilo slabije u strukturi ali aromatski veoma bogato. Godina 2011. je dala fantastično vino, a već sledeća bila je ekstremno suva, topla i nivo alkohola popeo se do 15 procenata, ali je vino bilo prava eksplozija utisaka. Evo, sada imamo i 2013. godinu koja je uz 2011. možda i najbolja od svih do sada, što će se verujem potvrditi za nekih pola godine, kada vino još malo odstoji.

A ime?

Zeremski kaže da je čak i ime odredio tada dok je još u glavi pravio kupažu – Alma Mons, što na latinskom znači „plodna planina“. Budući da je toliko toga oko ovog vina unapred zamislio, ineteresovalo nas je kako vidi ovo vino u budućnosti?

- Biće još bolje, koliko god da je sada dobro, jer vinograd je sve bolji s godinama, a i ja sam sve bolji u vinogradu, tačno znam šta treba da izvlačim iz koje sorte u podrumu… Da se ne lažemo, uopšte nije naivno održati visok kvalitet, svaka godina je drugačija i treba sklopiti pet sorti da bude vrhunski, a ne ono kao nabacali šta su imali.

Uz entuzijazam koji Zeremski dodaje na sve ovo dok govori o Alma Mons, lako je pretpostaviti da su vrata uspeha ovom nesvakidašnjem vinu već sada širom otvorena!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama