Najstarije vino Bordoa

Najstarije vino Bordoa

Jedna simpatična priča zaokupila je vinski svet. U renoviranoj vinariji u čuvenoj vinskoj regiji St. Emilion, otkrivena je sasvim slučajno najstarija boca vina koja nam omogućava da saznamo kako je izledalo bordoško vino sredinom XVIII veka.

Originalna storija ili samo vešt marketinški trik, pitanje je na koje su navodno odgovorili vrhunski stručnjaci, prvenstveno izvesni gospodin Giljo (Guillot) ekspert za staklo. Prema njegovim tvrdnjama, a nakon četvorogodišnjih analiza koje su se uglavnom odnosile na bocu kako se ne bi otvorilo i upropastilo vino, zaključak je jasan: boca i vino datiraju iz sredine 18. veka, dve decenije gore-dole.

Prva činjenica koja privlači pažnju je ona da se vino uopšte nalazi u boci. U to doba ono se uglavnom prodavalo i čuvalo u buradima, a boca je bila izuzetan raritet.

najstarija boca bordo

Druga je sama priča o slučajnom otkrivanju boce. Naime, tokom renoviranja ovog istorijskog šatoa i podruma koji datira iz 1700. godine, jedan radnik je pokušao da pomeri oštećenu staru vinsku policu. Nakon mnogo muka povukao ju je i iza nje se otvorio zid u taman i tajanstveni hodnik prekriven debelim slojem prljavštine. Odaja je bila veoma mala, ali se u njoj nalazilo neprocenjivo bogatstvo u vidu jedne jedine boce.

Pronaći drevnu bocu u ovako starom podrumu, vlasništvu porodice kroz četrnaest generacija predaka i tokom četiri stotine godina, i gde su prve zidine šatoa podignute na ostacima rimskih vinskih podruma koji su bili ukopani ispod još starijih vinograda, možda i nije toliko neobično.

Ali, boca je izazvala zaprepašćenje stručnjaka. Prvo zbog krajnje neobičnog načina kojim je bila zapečaćena kako bi se sprečilo kvarenje. Malo stakleno srce nabijeno je u bocu u vidu zapušača i zapečaćeno kako bi se sprečio prodor kiseonika u bocu.

 Chateau Coutet

- Mislim da je ovde u pitanju izvesna romantična priča – kaže čovek koji danas rukovodi imanjem i vinarijom Château Coutet, Adrien Dejvid Boli. – Vino je najverovatnije pripremljeno za proslavu nekog venčanja i pohranjeno u ovu prostoriju, ali se venčanje po svoj prilici nije dogodilo i boca je ostala sakrivena narednih dva ipo veka.

A kakvo je vino u boci?

Po svemu sudeći, kada bi se flaša otvorila vino verovatno ne bi bilo u skladu sa pojmom vina od pre dva veka, kada su svuda, pa i u Bordou, pravljena kao kupaža velikog broja sorti, praktično svih u vinogradu. Naravno, Francuzi su bili daleko sistematičniji pa je čak postojao šablon za proizvodnju vina. Kod crvenih tačno se znalo da će enolog u kupaži smućkati dvanaest crvenih i belih sorti po metodu „foule“ što znači da će grožđe biti pomešano već tokom berbe. Međutim, već u to doba je Château Coutet bio prepoznat po prozvodnji sortna vina. Jedan od prvih u Bordou! Zato se pretpostavlja da je u boci zapravo jedan varijetet merloa (merlot à queue rouge) koji se posebno uzgajao na posedu ovog šatoa.

Coutet sign

Zasad nema nagoveštaja da će boca ikada biti otvorena. Dejvid Boli ni sam nikad nije probao iz svog podruma vino starije od 1934. godine, dok najstarija trenutno etiketa datira iz 1951. No to ne znači da u podrumu nema daleko starijih vina, ali jednostavno, da bi im se utvrdila starost neophodno je boce otvoriti i godište odrediti prema zapušaču, a to ne bi bilo fer prema drevnim vinima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama