Vinska bajka u Hercegovini

 • Tekst  Milan Kokeza
 • Objavljeno u Vinske priče
 • Bookmark and Share
Vinska bajka u Hercegovini

inovski „kambek“ na najjaču svetsku vinsku scenu za blatinu i žilavku ove godine, pa i za celo hercegovačko vinarstvo odigrao se nakon objavljivanja rezultata sa najprestižnijeg svetskog ocenjivanja vina u Londonu – Decanter. Gotovo kao bomba odjeknula je u regionalnim vinskim krugovima vest da je hercegovačka vinarija Vina Zadro iz Domanovića osvojila „platinum best“ trofeje za vina CZ Selekcija blatina 2015 i CZSelekcija žilavka 2016, što će reči da su proglašena „najboljim crvenim i najboljim belim vinom za centralnu i istočnu Evropu“!

CZ Blatina decanter platinum09185CZ Selekcija blatina 2015 proglašena je na Decanteru za najbolje crveno vino Centralne i Istočne Evrope

Međutim, bajci iz hercegovačkog krša ovde nije kraj! Ista ta vinarija osvojila je na tom ocenjivanju još jedno srebro, bronzu i preporuku za kaberne, blatinu Rondo i šardone. I vinarija Hercegovina produkt vratila se sa Decantera sa zlatom za blatinu Charizma 2015 i još jednom preporukom za drugu blatinu, te srebrom i bronzom za dve žilavke, vinarija Carski vinogradi iz Mostara dobila je četiri odličja za svoje blatine i žilavke, vinarija Keza iz Ljubuškog dve bronze za vina od istih tih sorti, plus još preporuku za kaberne, njihov komšija Škegro tri bronze za vina od blatine i žilavke, a u susednom Čitluku je najmlađi hercegovački vinar Velimir Ereš dosegao do zlata i srebra, zlata za kupažu X Line od 70% kabernea i ostatak blatine, te srebra za žilavku.

Osim što su ova silna odličja jasno priznanje potnecijalu blatine i žilavke, valja primetiti i to da se sve pomenute nagrađene vinarije nalaze u krugu od petnaestak kilometara od Međugorja, poznatog katoličkog svetilišta! Da li i ovo malo vinsko čudo ima nekakve veze s Gospom?

medjugorje and mostar3

Ne bi da spekulišemo na ovu temu, ali kad smo pre tačno sedam godina pisali o Međugorju, mnoštvo solidnih lokalnih vinarija prvenstveno je pravilo vino za domaću upotrebu. Budući da je gotovo svaka kuća tu i pansion, tako je i svaki vlasnik pomalo vinar koji goste poji sopstvenom žilavkom i blatinom. Sada, ipak, stvari stoje poprilično drugačije.

Dražen Martinović diplomirani je inženjer agronomije, a u vinariji Vina Zadro, kapaciteta oko 1,5 miliona litara,  obavlja posao i vinogradara i tehnologa, zajedno sa koleginicom Zdravkom Palametom. Pitamo ga koliko je to iznenađenje što su vina CZ Selekcija blatina 2015 i CZ Selekcija žilavka 2016 osvojila najsjajnija evropska odličja, pogotovo kada se uzme u obzir da su nastala u ovako velikoj vinariji čija se proizvodnja gotovo može smatrati industrijskom?

Dražen Martinovic iz vinarije Vina ZadroUspeh ih nije iznenadio, Dražen Martinović  iz vinarije Vina Zadro

-  Nije to baš neočekivano. Mi smo već 2014. godine na Decanteru dobili srebro i bronzu, imali zapažene rezultate u regiji, u Zagrebu, praktično gde god smo bili, Nemačka, London, uvek su to bili zanimljivi rezultati, a ove najsjajnije medalje pokazuju da smo prepoznati u vrhunskim vinima iako im cena to ne pokazuje. Stručnjaci sa Decantera su nam otvoreno preporučili izvozne cene, da na ove naše dodamo još po 20 evra za ova vina koja su osvojila platinaste medalje!

Koliko je to?

- Pa, naša blatina CZ Selekcija je 15 evra, a žilavka oko 12 evra na policama. Pritom, znate, mali smo mi, nemamo mogućnost lobiranja, čime je ovo još veći uspeh, a  baš i velika retkost da se dobiju takva priznanja odjednom za crveno i belo vino.

nagradena vina Hercegovina produktNagrade za žilavku i blatinu sa svih strana, nagrađena vina Hercegovina produkt

Još jedan od očiglednih primera da se na hercegovačkoj vinskoj sceni nešto značajno dešava je i vinarija Hercegovina produkt, osnovana još 1995. godine, koja danas ima kapacitet od tri miliona litara i koja je otišla korak dalje u vinskoj priči ovog kraja pretvarajući predgrađe Međugorja u vrhunski centar vinskog turizma. Reč je o prelepom etno selu Herceg, s apartmanima u kamenim kućama, bazenima nalik na havajske plaže, vodopadima, potoku koji prolazi kroz restoran, malom zoo vrtu, umetničkim instalacijama na travnjacima, dečijim igralištima... Tu je, naravno i teniski teren, jer iz okoline su rodom poznati teniseri Dodig i Čilić, čija se teniska akademija nalazi malo dalje uz put.

Prvi čovek vinarije Dobroslav Barbarić, iako po zvanju profesor matematike i fizike, tvrdi da je u početku bio i tehnolog vinarije, a naglašava moguće probleme u budućnosti rečima:

- Ljudi iz ovih krajeva će se o jadu zabavit kad nestane onih koji su radili u HEPOK-u. Tamo je bilo stručnih kadrova koji su kasnije smenjeni, pa su ti stručnjaci krenuli raditi privatno. Tako je nekako i kod nas počelo, a ja sam se u to vreme pridružio toj priči i sam se počeo baviti proizvodnjom vina. Nekako je žao čoveku napustiti tradiciju ako je radio pradjed, pa djed, pa ćaća, a svaka kuća ovde ima svoj obiteljski podrum. No, imamo i firmu Union Foods, proizvodnju i distribuciju svetski poznatih brendova pa i našeg vina, te zahvaljujući tome vinarija može sama o sebi da se stara, a retke su danas takve.

Nela MedicŽilavka i blatina bili su nekada svetski brend, Nela Medić, tehnolog vinarije Hercegovina produkt

Njihov tehnolog Nela Medić jedna je od onih koji su nekada radili u moćnom HEPOK-u, a ovde je od 2006. godine. Gimnaziju je završila u Beogradu, tehnologiju diplomirala 1982. godine u Zemunu zajedno s poznatim srpskim vinarom Mijom Radovanovićem, ali se udala i preselila u Čitluk, da u Hercegovini ostavi svoj vinski otisak. Vodi nas kroz pogone, divnu prostranu degustacionu dvoranu i arhivu gde je sve optočeno drvetom, barik salu sa teškim masivnim stolovima i stolicama i nudi vrhunskim rakijama iz kazana koji podseća na svemirski brod a predstavlja vrhunac tehnologije. U tom kazanu nemačke proizvodnje rade se i eterična ulja, a Nela rado objašnjava s kojom sortom najviše voli da radi:

- Žilavka je veći izazov od blatine i moja ljubav. Kod nje se stvarno treba puno potruditi da se dobije krajnji proizvod. Drago mi je da su obe sorte sada dobile sve ove medalje na Decanteru, jer osamdesetih godina prošlog veka vina od njih bila su prepoznata svuda u svetu, bio je to pravi jugoslovenski vinski brend, top vina, a zlatne medalje bile su nešto normalno, čak bi srebro u to vreme bilo razočaranje!

Etno raj u etno selu Herceg u MedugorjuEtno-raj u etno selu Herceg u Međugorju

Verovatno zbog veličine i kapaciteta Hercegovina produkta ide priča zlih jezika da sirovina za njihovo vino dolazi iz Makedonije, ali sve pada u vodu kad saznamo da vinarija poseduje dvesta hektara sopstvenih zasada od kojih vrhunske rezultate pokazuju oni brežuljkasti u Domanovićima, dok je za blatinu izuzetan položaj Prenj.

- Posebno želim da istaknem kako je vino iz inoksa Žilavka Zlatna dolina 2016 dobilo srebro, i to vino koje na policama košta oko 4,5 evra! Ta je žilavka još mlada, lepršava, ima aromu marelice, miriše na bagrem. Znate, velika je ljubav uložena, veliko znanje od sirovine do proizvoda. Nikakav uvoz grožđa u našem slučaju nije moguć, jer blatine u Makedoniji nema, a žilavke ima nešto ali niti je to isto grožđe, niti je isto vino. I žilavka i blatina su posebne i ne mogu se ni sa jednom drugom sortom porediti, ni aroma, a ni punoća. Blatina Charizma, koja je dobila zlatnu medalju na Decanteru, ima slatkoću u sebi, miris više voćni nego na drvo i verovatno je to presudilo kod žirija. Mi i ne radimo vina u kojima preovladava drvo, koristimo slavonski hrast, a francusko drvo za rakiju. A žilavka je najlepša kada je mlada. Ne stavljamo je u barik, iako neki to rade. Ne pravimo roze, ni penušavce, ukupno proizvodimo pet vrhunskih, pet kvalitetnih etiketa, tri stona vina, pet rakija i dva likera. Imamo i sortni vranac, drugačiji, mekši od onog iz Crne Gore.

Hercegovina produkt će uskoro pokušati da izveze ova vina na tržište Srbije, baš kao i vinarija Škegro, čija bi žilavka i blatina takođe trebalo da se tu pojave do kraja godine. I u vinariji Vina Zadro imaju slične planove, pa ukoliko se sve to i ostvari, biće to prava prilika da i ljubitelji vina u Srbiji iskuse nešto od tog novog vinskog čuda iz Međugorja.

Škegro:
Krš u genima

Salon žilavke

salon zilavke

O pravoj maloj renesansi žilavke u regionu govori i prvi Salon žilavke, zakazan za 16. avgust u Trebinju, na kojem će svoja najbolja vina od ove autohtone hercegovačke sorte izloižiti Podrumi Vukoje 1982Vinarija Manastira TvrdošPodrum BegićVinarija Škegro, Vinarija BrkićVinarija NuićPodrumi Ostojić

Opširnije o ovoj manifestaciji pročitajte u tekstu: Salon u slavu žilavke!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama