Najranija berba ikada

 • Tekst  Milan Kokeza
 • Objavljeno u Vinske priče
 • Bookmark and Share
Najranija berba ikada

Ono po čemu će berba 2017. godine biti upamćena jeste da je u mnogim delovima sveta, pa i kod nas u regionu, ovo bila možda i najranija berba u istoriji!

Globalno gledajući, pakleni talas vrućine osušio je ovog leta ne samo grla već i vinograde, sasekao rod, učinio da se berba belog i crvenog grožđa približi, te sabije u veoma kratak rok, ali ponegde doneo i izuzetno kvalitetan plod.

Andon KrstevskiSve to jeste nenormalno, ali smo kvalitetom grožđa veoma zadovoljni, Andon Krstevski, enolog vinarije Stobi

Andon Krstevski, enolog u makedonskoj vinariji Stobi, primećuje da će vlasnici vinarija biti u problemu, a tehnolozi presrećni, i kaže:

- Ovo je najranija berba u našoj istoriji, onoliko koliko pamtimo mi koji se aktivno bavimo vinom. Počeli smo da beremo šardone 10. avgusta i tada smo mislili da je reč o preranom sazrevanju samo kod pojedinih sorti, ali se ispostavilo da je cela berba poranila 10-15 dana, pošto smo odmah potom brali i sve ostale sorte, zreli pino noar, rizling, župljanku, graševinu, da bi odmah prešli na kaberne sovinjon, vranac za roze, a poslednjih dana avgusta čak i na merlo! Razlozi za ovo su višestruki i nije ih lako objasniti, ali prvo i osnovno, prinos nam je za polovinu manji od prošle berbe. Jedan mraz u januaru, potom u aprilu, pa nenormalno sušna godina gde tokom proleća i leta nije bilo ni kap kiše… Sve to jeste nenormalno, ali smo kvalitetom grožđa veoma zadovoljni.

Slična iskustva imali su i u istočnoj Hercegovini, gde nam je Tihomir Kuduz, direktor vinarije Tvrdoš, potvrdio da je i kod njih ovo bila najranija berba do sada!

To je slučaj i u mnogim delovima Srbije, ali se od vinara do vinara razlikuje procena o kvalitetu ubranog grožđa.

Oskar MaurerDomaće sorte na vreme, internacionalne uranile, Oskar Maurer

- Autohtone sorte koje uspevaju na severu Vojvodine dospele su za branje upravo na vreme, bez obzira na evidentan manjak padavina i toplo leto – tvrdi vinar Oskar Maurer i objašnjava da je to valjda zato što se nalaze na „svom terenu“, dok su najviše „uranile“ internacionalne sorte.

U Šumadiji, na Oplencu i u Vinči, u vinariji Aleksandrović, enolog Vladan Nikolić podrobno analizira situaciju:

U Srbiji prvi su ove godine u berbu ušli Smederevci i kažu da su veoma zadovoljni sovinjonom iz njihovih vinograda.- Ova godina u najgorem obliku iskazuje probleme globalnog zagrevanja. To je tema o kojoj sam govorio pre šest godina kad su se ljudi smejali, a sad dolazimo do toga da je berba 2017 klasičan primer koji ilustruje taj proces. U čemu se on ogleda? Prvo u prvim prolećnim mrazevima. U Bordou je 70 odsto roda stradalo. Povećavanjem srednjih temperatura za gotovo dva stepena vegetacija kreće ranije, a čim se to dogodi biljka je prepuštena na milost i nemilost iznenadnom mrazu. Širom Evrope su vinogradi stradali, što je donekle bio slučaj i u Srbiji ali u manjem obimu, pa možemo reći da smo imali sreće. Drugi problem je ranije cvetanje što uslovljava raniju berbu. Ove godine smo počeli da beremo grožđe za penušavac 11. avgusta, što je potpuno neprirodno, a šardonea 16. avgusta, što je apsolutni rekord u vinariji Aleksandrović! Berba se znači stalno pomera napred. Konačno, treći znak globalnog zagrevanje je efekat staklene bašte. Velika emisija ugljen dioksida izaziva veću biomasu na čokotu, odnosno više lišća, što doprinosi ubrzanoj fotosintezi, a to onda i bržoj akumulaciji šećera u plodu. Zbog toga kod belih vina postoji realna opasnost da alkoholi budu viši nego što je potrebno. Da stvar bude gora, kad imaš veliku biomasu, potreba biljke za vodom raste, pa u vrelim godinama poput ove mnogi su vinogradi bili u problemu zbog suše. Ako se trend nastavi, za desetak godina će u Srbiji biti sve teže proizvoditi grožđe bez navodnjavanja vinograda, što će biti višestruki problem.

Vladan NikolićZa desetak godina će u Srbiji biti sve teže proizvoditi grožđe bez navodnjavanja vinograda, enolog Vladan Nikolić

Kada govori o kvalitetu roda, Nikolić kaže da su ekstremne vrućine ostavile trag na pojedinim sortama koje zahtevaju umereno sazrevanje, poput merloa, gde je koncentracija šećera krajem avgusta bila velika a tanini još potpuno zeleni.

- Sve zavisi od odluke enologa koliko će da sačeka pre berbe, jer ako kreneš ranije neće biti velikog vina, a ako čekaš krajnji trenutak biće puno problema za rešavanje. Nije naivno i ko kaže da je godina bila odlična nije sve sagledao.

Aleksandar Stojakovic 1Berba je ove godine skoro svuda u svetu krenula ranije a proizvođači prosecco vina trljaju zadovoljno ruke, Aleksandar Stojaković

Širu sliku situacije u svetu dao nam je Aleksandar Stojaković, vlasnik vinarije Emporio:

- Krajem maja i početkom juna iz Italije su stigli signali da se očekuje jako rana berba. Šesnaest enologa iz grupe Maturo, koji kao nekakvi globalni kontrolori berbe pokrivaju kompletnu Toskanu i Pijemont, ali rade i u Australiji i Kaliforniji, bili su i sami zapanjeni razvojem situacije u vinogradima širom sveta. Berba je u svim tim delovima sveta krenula ranije, grožđe je imalo visok sadržaj šećera ali je fenolno bilo nezrelo i kvalitet nije bio zadovoljavajući. Izuzetak je donekle bio na severu Italje, gde su vinari uglavnom oduševljeni stanjem ploda koji se koristi za penušava vina proseko. Naime, visoki sadržaj šećera je upravo to što se traži u proizvodnji ovih vina jer se sa istim količinama sirovine dobije daleko više penušavca.

Inače, u Srbiji prvi su ove godine u berbu ušli Smederevci i kažu da su veoma zadovoljni sovinjonom iz njihovih vinograda. U Banatu su znatno ranije krenuli sa berbom muskat otonela, a odmah potom i sovinjona, pino griđa, šardonea… Proces je pomeren unapred za pune dve do tri nedelje u odnosu na desetak godina ranije! I u Župi je prvi merlo obran znatno ranije, pino noar takođe, a sva očekivanja govore da će i kaberne poraniti…

Radovan Djordjevic 1Prokupac i tamjanika iz Župe biće vrhunski, Radovan Đorđević iz vinarije Čokot

- Kada je reč o tamjanici i prokupcu, berba iz 2012. godine bila je ranija od ove – kaže Radovan Đorđević, vlasnik vinarije Čokot iz sela Starci u Župi aleksandrovačkoj. – Tada sam tamjaniku brao prvog, a prokupac osmog septembra, a ove godine otprilike nedelju dana kasnije. Ali je kvalitet daleko bolji i očekujem odlična vina. Ispostavilo se da su vinogradi koji su postradali od prolećnih mrazeva dali najbolje grožđe, priroda je redukovala prinos više od pola i pokazala vinarima koji ne rade redukciju roda šta zapravo treba da se čini kako bi se dobilo dobro grožđe i još bolje vino.

Na ludo kiša, na ludo suša

Snažni i iznenadni prolećni mrazevi koji su pokosili evropske vinograde od Bordoa na zapadu pa do grčke granice na jugu, ustuknuli su pred sušom i vrelinom leta. U Francuskoj su mnogi poznati vinogradi ostali bez 70% roda, a u Makedoniji je šteta ponegde apsolutna, pogotovo na istoku zemlje. A onda iz Lombardije javljaju da je berba šardonea i pino noara za proseko krenula 3. avgusta, gotovo dve nedelje ranije nego uobičajeno. Samo još tri dana ranije i regija bi izgubila apelacionu oznaku koja nalaže da berba mora početi najranije 1. avgusta. Istog dana kao u Lombardiji bere se u Španiji, u vinariji Kolet ostvaren je rekord svih vremena, a najranija berba pre toga datira 6. avgust.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama