Taj ludi vinski svet

Taj ludi vinski svet

Propagiramo da se pije što više vina zbog brojnih pozitivnih osobina ovog pića-hrane kako je to ponegde definisano, ali čini se da vinska laboratorija radi u svim pravcima pa tako danas na tržištu imamo sve više neobičnih proizvoda od vina, za vino i oko vina. Neke jesu dobre i korisne, neke zanimljive, a neke... Videćemo.

U svetu se redovno slavi „Dan proseka“ ali je 13. avgust ove godine u Njujorku dodatno obogaćen novim slatkišem, krofnama sa ukusom ovog vina. Izumitelj je italijanski vinar Rufino, a njegov kolega Lesli Polizoto tvrdi da su krofne i ranije obogaćivali raznim alkoholima, no sad je došao red i na prosecco.

„Penušave“ krofne su mogle tokom samo nedelju dana da se kupe po ceni od oko 500 dinara. Zašto ne duže? Pa poznato je da američki policajci, barem u filmovima, luduju za ovim slatkim testom, a da li je OK jesti krofne sa vinom u toku službe, pa, najverovatnije da je izazov prevelik.

vinske liyalice

Pre ovih krofni pažnju su privlačili gumeni medvedići od rozea i lilihipi filovani aromama vina. Sortne lizalice od kabernea, merloa i šardonea su idealan način da od malih nogu decu naviknete na ove ukuse jer slatkiši su bez alkohola, glutena i potpuno veganski. I verovatno imaju manje kalorija od buteljke vina.

roze medvedici

Još malo ranije, u junu mesecu, kompanija Sugarfina pustila je u promet slatke gumirane roze medvediće u kombinaciji sa roze vinom Whispering Angel. Gumeni „anđelčići“ punjeni rozeom su izazvali pravu histeriju i za samo dva sata bili apsolutno rasprodati. „Ružičasto ludilo je izmaklo kontroli“ - priznali su u kompaniji koja trenutno nije u stanju da dostavi dovoljno medvedića, ali istovremeno nudi sličan proizvod sa Dom Perignon šampanjcem. Ružičasti i penušavi medvedići koštaju oko 1.000 dinara po kutiji.

Ipak, poslednji i veoma aktuelni novitet je vinsko brašno. Nastaje od ostatka bio mase nakon prerade grožđa, a što je još interesantnije, rezultat je neuspelog pokušaja da se od iste sirovine (košpice) dobije bio-dizel.

vinsko brasno

Ipak, neće se hleb i kolači odmah praviti od sortnih vina (grožđa), čak je ovo brašno praktično samo suplement onom običnom. Takođe se ova „brašna“ mogu dodavati u crvene sosove i idealna su uz špagete, ali cena nije nimalo naivna. Paket od osam različitih po sorti kesica brašna staje oko 7.500 dinara. Možda ipak skuvati klasičan sos uz špagete i kupiti baš dobro vino...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama