Prva srpska zlatna kujundžuša

Prva srpska zlatna kujundžuša

Verovali ili ne, ali u Srbiji raste i uspeva sorta kujundžuša raritetna čak i na hrvatskom tlu koje se računa kao „izvorno“, a već naredne godine bićemo i u prilici da probamo prvu srpsku sortnu kujundžušu po imenu Peta priča zlatno...

Poput uspešnog lovca na „ne tako često korišćene sorte“ vinar Dušan Drenić, vlasnik vinarije Čaša vina i priča iz Pretrkovca u opštini Ražanj, ponosno priča o svom najnovijem trofejnom ulovu - medenozlatnom grožđu kujundžuše od koga upravo dobija prvo vino iste takve boje.

- Nekako je mirna, fina, opušteno se razvija - kaže gazda Dule koji se za svega tri-četiri godine postojanja svoje „male vinarije“ dokazao odličnom panonijom i rozeom od prokupca.

2Otkrili kujundžušu u Srbiji: Dušan Drenić i Milenko Stanković

Kako je Dušan došao u posed ove dosta retke sorte koja se zapravo samo gaji u Imotskom odakle je domaćini nerado bilo gde puštaju saznajemo od Milenka Stankovića, vinara-amatera iz Male Moštanice, ali vinara sa velikom vizijom koji je Drenića već ranije bukvalno „gurnuo“ na taj vinski put kojim se ređe ide:

- Prvo sam Duleta nagovorio da radi roze od prokupca, a sad i kujundžušu. Pio sam je ranije na hrvatskom primorju gde sam do poslednjeg rata letovao barem sto puta. Kako crveno vino ne volim već samo belo, uglavnom sam pio tu kujundžušu i malvaziju, a bilo je nje tad i ovde u Beogradu da se kupi. Radilo ju je Dalmacijavino i još jedna firma iz Dubrovnika, a onda je nestala. Tražio sam je uporno i konačno našao 97. godine za vreme sankcija u jednoj prodavnici u Mladenovcu. Sedam, osam flaša i sve kupim, al se to davno još popilo.

Milenko je inače svojevremeno imao dva reda neke stare stone sorte ali ih je povadio, a onda se udružio sa tri Dalmatinca koji su za vreme rata došli u Malu Moštanicu iz Kninske krajine i sa sobom preneli vinsku tradiciju. Nagovorili su ga da se udruže, zajedno kupuju grožđe i prave vino, uglavnom kaberne i merlo...

1Domaća kujundžuša u najboljem ovogodišnjem izdanju

- Oni mi dođu kao učitelji. Pokazali su mi kako to ide, nije neka velika filozofija, i uživam u svom vinu. A onda jednog dana dođe Dušan i kaže: „Moj drugar Zoki kaže da ima u vinogradu u Milutovcu neku kujundžušu, a ja ne znam šta je to, dal vredi?“.

- Kaže mi da je to belo grožđe iz Dalmacije, da daje lepo, suvo belo vino i nagovori me da odem da vidim vinograd - priču nastavlja Dušan. - Ispostavi se da je godišnji prinos oko četiri tone kad je godina normalna te rešim da otkupim čitav naredni rod. Nažalost, dok smo se pripremali da proizvedemo prvo vino od ove zanimljive sorte, udari lane mraz i uništi sve. Ove je godine dobijena samo polovina roda, ali će zato grožđe biti još bolje. Za sad, prošla je fermentacija, ide sazrevanje, odležavanje.

Ali otkud kujundžuša u Srbiji?

Dušan kaže da je sorta sasvim slučajno dospela na ove prostore. Trsovi su stigli u Drenovu, sorta je iskalemljena na podlogama a korišćena je isključivo za podsađivanje, kad treba popuniti rupe u vinogradu.

- Naš prijatelj je ipak to posadio u većem broju iz prostog razloga što se kalem veoma lepo razvija, nema previše nege i posla oko nje a daje sasvim pristojan rod. Znači, kod nas provereno niko nema kalemove, i jedino su postojeći ti u Milutovcu, a taj naš prijatelj i nema nameru da je daje ikome.

3Kujundžuša sve popularnija u Imotskom a krenuo je i prvi izvoz u Japan

Dušan kaže da je grožđe zlatnožute boje i da ova naša „srpska“ ima malo izraženije kiseline, i ne tako izraženi alkohol što opet sve zavisi od godine i berbe. Bere se negde između 6. i 10 septembra, a dobijena šira je jako lepa, takođe zlatnožuta, a i vino će takvo biti.

- Vrlo egzotična sorta u našim krajevima u svakom slučaju, i za početak proizvodićemo je u maloj količini, a vrlo je zanimljivo kako će ispasti kod nas za razliku od „komšijske“. A ako se pokaže...

I dok Drenić objašnjava da je negde pronašao podatak kako je kujundžuša verovatno poreklom iz Turske jer na to asocira „kujundžijsko“ zanimanje, u Hrvatskoj ovu sortu koja čini 80% sortimenta Imotskog vinogorja nazivaju još i žutac ili tvrdac dok etimologiju reči povezuju sa turskom „kuyun“ što znači - zlato! Time bi bila objašnjena veza između divne zlaćane boje bobica i imena sorte. A poreklo? Za sad je dokazano da kujundžuša nije u genetskoj vezi ni sa jednom poznatom sortom. Pretpostavlja se da su je u Imotski doneli Rimljani ali ima dokaza da su se vinarstvom tu bavila Ilirska plemena i daleko pre.

I dok je na tim prostorima glavni problem kujundžuše preveliki rod koji je neophodno kontrolisati, a još više manjak kiseline, ova srpska sa kiselinama nema ni najmanjih problema. Naprotiv, što možda samo znači da je Drenić na dobrom putu.

4Milutovac, uzletna pista srpske kujundžuše

Kad je reč o vinu, u Hrvatskoj je kujundžuša tradicionalno rađena jako dugom maceracijom zbog koje su dobijana gotovo oranž vina koja su većinom bila tupa zbog manjka kiseline. Neki su pokušavali da je barikiraju, neki je rade sur lie tehnikom, ali barikirana kujundžuša danas gotovo da ne postoji.

Moderni vinari, rade je na daleko moderniji način. Berba se otpočinje ranije zbog čega ponekad vino ima i zelenkaste note, vina su oglavnom nižeg alkohola, oko 11,5 % zbog čega su veoma pitka i osvežavajuća, idealna morska vina uz belu ribu.

Ipak, kujundžuša nije preterano popularna u Hrvatskoj i gotovo je nemoguće kupiti je u kontinentalnom delu, a nudi se ona stonog kvaliteta. Daleko su bolje lokalna vina koje proizvode mali proizvođači iz Imotskog kao što su Sušić, Grabovac, Jerković, Šimunović, Sočo... a tendencija ubrzanog širenja vinograda ukazuje da na ovu sortu ozbiljno računaju u budućnosti.

Sve u svemu, kujundžuša je izvrstan aperitiv koji treba brzo piti jer se lako pije, a kad je dobra, donosi pregršt citrusa, nešto breskve. mineralnosti, pa i nekih zanimljivih aroma koštunica.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama