Sorta jača od klimatskih promena

Sorta jača od klimatskih promena

Može li jedna do nedavno izgubljena sorta belog grožđa da bude rešenje i ponudi spas od sve izraženijih klimatskih promena? I da li su na ispravnom tragu svetski vinski stručnjaci? Priča je u svakom slučaju zanimljiva jer je vezana za sortu tardif koja je nekim čudom preživela epohu filoksere u Evropi, a obrela se u časopisu Decanter, ali tek toliko da iznedri novu vreću pitanja i potpitanja.

Sam po sebi tardif je čudo. Uspevao je u jugozapadnim oblastima Francuske, najverovatnije Gaskonji, i preživeo napade filoksere u jednom izolovanom vinogradu. Danas, njegova osobina jako kasnog sazrevanja uz izuzetno visok kvalitet ploda, ističe se kao moguća pobednička komponenta u borbi sa naglim klimatskim promenama.

1Vinograd Padebernad koji je preživeo filokseru i u kome je pronađen tardif

Nakon što je tardif otkriven u jednom gaskonjskom seocetu u dva veka starom vinogradu Padebernad, koji je 2012. proglašen francuskim istorijskim spomenikom zbog velikog broja retkih i starih sorti koje i danas uspevaju u njemu, posađeno je oko 1.500 stabljika ove loze čija se prva berba očekuje 2020. godine. Pretpostavlja se da je vinograd pošteđen pošasti filoksere jer je na peskovitom tlu, ali se isto tako pretpostavlja da će se sorta tardif poznata po začinskim i biberastim notama još jednom izboriti sa nastupajućim nedaćama kakve su ozbiljne klimatske promene. Pošto je reč o beloj sorti koja sazreva krajem oktobra i početkom novembra, pomeranje berbe nedeljama unapred može joj samo koristiti.

Ipak, da li je samo ova sorta i baš ona taj „spasilac“?

Teško je sa sigurnošću reći pošto reč „tardif“ na francuskom znači „kasna berba“ ili kasno grožđe, te bi fokus morao biti na svim sortama koje kasnije sazrevaju, umesto da se glorifikuje baš ova.

Takođe se sorta palomino na francuskom zove još i listan tardif što upućuje na činjenicu da bi i ovo špansko (ili iz severne Afrike) grožđe, koje se poistovećuje sa pojmom beli tempraniljo, takođe moglo dati pun doprinos teškim vinarskim vremenima koja dolaze. Baš kao i erbamat bela sorta visokih kiselina koja se u Italiji sve više koristi u proizvodnji prosecco vina i u kojoj izlaz za klimatske promene vide lokalni vinari iz Lombardije.

Kad smo već tu, još jedna zaniljiva činjenica: i tardif i palomino mogu biti u formi belih ali i veoma tamnih, gotovo crveno-plavih bobica. I da sve bude još čudnije, znate li da se širaz drugačije zove - violet tardif?

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama