Vulkanska vina: Etna, Vezuv i Soave (I deo)

Vulkanska vina: Etna, Vezuv i Soave (I deo)

Ako svaka ozbiljna priča o vinu počinje i završava teroarom, onda su vina dobijena iz vinograda zasađenih na vulkanskom tlu bez premca u pogledu prepoznatljivosti teroara. Jednostavno rečeno, vulkanska vina su nešto posebno!

Prva stvar koju osetite kada uronite nos u čašu takvog vina su intenzivne arome, sveže i oštre. I mada ni jedna studija nije još dokazala direktnu vezu između sastava zemljišta i aroma i ukusa koje se razvijaju u vinu, postoje zajedničke karakteristike koje važe uglavnom za sva vina nastala iz vulkanskih vinograda – povišene kiseline, naglašena mineralnost i mogućnost dugog odležavanja.

Vulkanska vina 13Sastav zemljišta presudno utiče na karkateristike vulkanskih vina

Vulkanski teroar je kao ni jedan drugi. Neko ga je originalno nazvao „terroir 2.0“, novom generacijom teroara! Jer, glina i krečnjak postoje u svim vinogradima sveta, ali ono što se nalazi u okamenjenoj lavi i nema baš svuda. Zahvaljujući tome, vina s ovakvih podloga izrazito su obeležena teroarom, a svaki vulkanski region, podredgion ili pojedinačni vinograd ima sopstveni prepoznatljiv stilski otisak.

Vulkanska vina 27Vina s vulkanskog zemljišta postala su svojevrsni hit u svetu

Možda najbolji primer vina s ovakvih podloga dolazi s padina najpoznatijeg evropskog vulkana Etna, na Siciliji. Sirova, destruktivna snaga vulkana ne mora nužno da bude povezana s originalnim i visoko kvalitetnim vinima, ali su vinari iz tog kraja uspeli upravo to – da nesvakidašnji vulkanski teroar uhvate u vinu i pokrenu novi talas popularnosti vulkanskih vina. Etna ima dugu tradiciju proizvodnje vina, opisanu još u Homerovoj „Odiseji“. Ali širi uspon lokalnih vulkanskih vina potiče s kraja osamdesetih godina prošlog veka, da bi danas, zbog raznovrsnosti zemljišta i mikroklimatskih varijacija čitava ta oblast oko vulkana dobila status jedne od najvažnijih za proizvodnju vina u Italiji.

Ciro BijondiĆiro Bjondi pokrenuo je vinariju Biondi 1999. godine u gradiću Trekastanji, u podnožju vulkana Etna

Mala vinarija Biondi iz godine u godinu kao da postavlja nove standarde u kvalitetu vulkanskih vina sa Sicilije, a njihov San Nicolo' iz vinograda na južnim obodima kratera Etne, kupaža lokalnih sorti nerello mascalese i nerello capuccio lokalni je vinski dragulj.

Frank CornelissenBelgijanac Frank Kornelisen, vlasnik vinarije Cornelissen jedan je od najvatrenijih zagovornika organskih vulkanskih vina

Na Etni poseduju vinograde i vinarija Constantino, koja uzgaja lozu po biodinamičkim principima te pravi jednostavna, pitka vina za svakodnevnu upotrebu, zatim Cornelissen, koju drži izvesni Belgijanac poznat po tome što odbija da koristi bilo kakve preparate u vinogradu i sumpor u vinariji, a čije čuveno vino Magma dolazi iz vinograda koji se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine. Vinarija Graci takođe nudi prirodna vina od isključivo lokalnih sorti sa Sicilije, a tu su još i organska vina s etiketama vinarije Girolamo Russo, možda najistrajnije u nastojanjima da ignoriše internacionalne trendove i da pravi vino kao što se to radilo pre 1.000 godina.

Alberto GraciAlberto Graci iz vinarije Graci u vinogradu ima isključivo lokalne autohtone sorte

Sve u svemu, kada tome dodamo i elegantna i po ceni pristupačna vina vinarije Tenuta di Fessina, ali i još nekoliko desetina proizvođača, postaje jasno zašto su vina s padina Etne izazov za radoznale ljubitelje vina širom sveta.

Girolamo RussoU vinariji Girolamo Russo najistrajniji su u ignorisanju modernih trendova

I oblast oko vulkana Vezuv, kod Napulja, takođe ima dugu i poznatu tradiciju vinarstva, zabeleženu i na čuvenim sačuvanim mozaicima u Pompeji. Korišćenjem upravo tih starih tehnika iz vremena Rimskog carstva, danas se u vinariji Mastroberardino prave vina Villa dei Misteri, nazvana po najpoznatijoj vili u Pompeji. U podnožju ovog moćnog vulkana nalaze se i vinogradi male porodične vinarije Cantina del Vesuvio, koja postoji još od 1948. godine, ali je tek pre dvadesetak godina Mauricijo, sin osnivača, otvorio kapije vinarije za posetioce i degustaciju. Njihovi vinogradi na padinama Vezuva zasađeni su na 12 hektara, na nadmorskoj visini od 220 do 265 metara, a loza se tretira samo bakar sulfatom i sumporom.

Vulkanska vina 25Lacryma Christi je možda najbliže vinu kakvo se pilo u antičkom Rimu

Ipak, tip vina koji najbolje definiše vina sa Vezuva, rođen u crnici punoj lave i u skladu s metodama antičke proizvodnje je Lacryma Christi („Suze Isusove“). Bela varijanta se pravi uglavnom od lokalnih sorti caprettone ili verdeca, ima bledo žutu boju različitog intenziteta i sa zlatnim nijansama, blago kiselog je ukusa sa cvetnim i voćnim aromama koje se lepo uparuju sa ribom i morskim plodovima, povrćem i svežim sirevima. Crvena „Suza Isusova“ pravi se od sorti piedirosso, poznate i kao palombina i palombina nera, te sciascinoso i, kažu (vinski) areholozi, da je to najbliže vinu kakvo su pili stari Rimljani!

Prva stvar koju osetite kada uronite nos u čašu vulkanskog vina jesu intenzivne arome, sveže i oštre.Kada je o vulkanskim vinima Italije reč, poznata su i ona iz okoline Soave, mesta u blizini Verone. Vulkansko tlo tamo ima gotovo neutralni pH nivo, a najvažnija loza je garganega, koja upravo tu daje maksimum. Od tri tipa zemljišta u okolini Soave (peskovito, krečnjačko i vulkansko), vina s vulkanske podloge strukturalno su najbogatija, punog ukusa i naglašeno mineralna s velikim potencijalom za odležavanje.

giovanni ponchiaĐovani Pončija predvodi akciju da vulkanska vina dobiju posebnu klasifikaciju

- Za vina s vulkanske podloge nemoguće je odrediti zajednički jedinstveni ukus – kaže jedan od vodećih enologa iz Soave, Đovani Pončija. – Garganega, glavna sorta u Soave, u stanju je da u vinu izrazi ukuse breskve, kajsije, tropskog voća i, posle nekoliko godina odležavanja, interesantne note krede ili nekih drugih karbonata. Ista ta sorta izvan vulkanske podloge daje vina koja mogu manje da odležavaju i čija je glavna ekspresija zelena jabuka.

Inače, Pončija je danas jedan od vodećih zagovornika da vulkanska vina dobiju oficijalnu kategorizaciju kao poseban stil.

- Vulkansko zemljište raspoređeno je uglavnom duž ivica tektonskih ploča i gotovo sva ona imaju dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, po pravilu vrhunskog kvaliteta, pogotovo belih – kaže on.

Vulkanska vina 28Vinogradi u podnožju vulkana Etna

Flavio Prà četvrta je generacija porodice vinara u vinariji I Campi, gde u paleti vina značajno mesto zauzima višestruko nagrađivano vino s vulkanske podloge Soave Campo Vulcano, uzgajano u brdima Monteforte d'Alpone, a u čiji sastav uz garganegu ulazi i 15 procenata grožđa trebbiano di Soave. Vino je slamnatožute boje, sa kristalnom živahnom refleksijom, intenzivno voćnog ukusa, citrusno, sveže i savršeno harmonično.

Vulkanska vina 4Pojedina vulkanska vina uživaju visok ugled na ocenjivanjima

- Vina s vulkanske podloge daju nov kvalitet ovdašnjoj vinskoj sceni. Ljude ta priča očigledno sve više fascinira, pa kad je već tako i mi smo naš marketing okrenuli u tom smeru – kaže Flavio dok pokazuje brojne nagrade koje je dobio za svoja vulkanska vina.

Nema sumnje da je sve ovo skupa postalo mali trend među ljubiteljima vina u svetu, a najbolje od svega je što su vina s vulkanskih podloga doista vredna svake pažnje. Kako ona nastala na tlu davno ugašenih vulkana, tako i onih uspavanih ili aktivnih, od Italije i Santorinija, preko kanarskog ostrva Lanzarote, pa do Havaja i Novog Zelanda.

Rekonstrukcija vinske Pompeje

antrf Popmpeja

Erupcija Vezuva iz 79. godine potpuno je uništila Pompeju, jedan od prosperitetnijih gradova Rimskog carstva, prekrivši ga sa nekih 15 metara naslaga pepela i usijanog kamenja! Ali, upravo zahvaljujući tome, ostali su ispod površine sačuvani ostaci fresaka i mozaika sa detaljnim prikazima vinograda i grozdova. Zahvaljujući tome i istraživanju zemljišta, odnosno ostacima korenja, ustanovljeni su raspored vinograda i vrste grožđa koje su bile zasađene u njima, pa su na temelju tih nalaza 1996. godine posađeni novi vinogradi sa istim položajem čokota i osam autohtonih sorti grožđa!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama