Vinarija Zvonko Bogdan: Prva decenija uspeha

Vinarija Zvonko Bogdan: Prva decenija uspeha

Kada su 2006. godine posađeni prvi vinogradi na brižljivo odabranim terenima lokacije Ludaš na krajnjem severu Srbije i Vojvodine, malo ko je na ovim prostorima verovao da se jedna vinarija može u tako kratkom vremenskom roku popeti do onih bitnih visina u vinskom svetu gde se uspeh ne opisuje samo šampionskim trofejima već i izvozom na najzahtevnija vinska tržišta.

Vinarija Zvonko Bogdan 23Arhitektonsko čudo koje je postalo novi simbol Palića

Ali vinariji Zvonko Bogdan to je neosporno uspelo, pa danas, deset leta od nulte berbe vinograda 2008. godine, tačnije od izgradnje vinarije, sa punim pravom slavi jubilej u kome su čuveno ime pevača Zvonka Bogdana, izvanredan proizvod i vrhunski opremljen objekat vinarije i prelepe vinske kuće stvorili tu trojnu formulu uspeha koji se čuje i oseća bilo da ste u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Americi ili negde na Dalekom Istoku.

Vinarija Zvonko Bogdan 14Deo ekipe zaposlenih koja stvara magiju ovih vina

Ime Vinarije Zvonko Bogdan prvi put se predstavilo publici na vinskom sajmu Interfest u Novom Sadu 2011. godine, da bi već naredne godine na ocenjivanju najboljih vina Srbije u organizaciji Vino.rs njihova etiketa Cuvee No1 2008, baš iz te nulte berbe, pobedila ispred tada daleko poznatijih vina i podruma! I baš taj događaj bukvalno je preko noći izbacilo u vinsku orbitu i Vinariju Zvonko Bogdan i ovo vino koje je na izvestan način postalo zaštitni brend vinarije. Kada se tome doda da je na istom ocenjivanju i njihov Rose 2011 izabran za najbolje vino u toj kategoriji, bilo je jasno da se na srpskoj vinskoj sceni pojavio nov, ozbiljan učesnik.

Vinarija Zvonko Bogdan 17U vinariji se pomno vodi računa o vrhunskim mladim kadrovim, tehnolog Srđan Lukajić

Uporedo sa rastom brenda šire se i i vinogradi, koji se trenutno prostiru na 59 hektara i to na tri lokacije: Palić, Ludoš i Radić. I sve to u bajkovitom okruženju jezera, šuma, čudesnog rastinja i originalne vojvođanske arhitekture koja putnike bukvalno vraća u neka divna, gospodska vremena „spore“ domaće hrane, ponosnih rasnih konja i brižljivo održavanih salaša.

Vinarija Zvonko Bogdan 18Postavio vinariju na zdravim osnovama, Tomas Zeger i Zvonko Bogdan u vinogradu

Ipak, kako bi vizuelni doživljaj bio samo dopuna onom glavnom, vinskom, od početka se u Vinariji Zvonko Bogdan velika pažnja poklanjala ljudima iz struke, vrhunskim umetnicima kad je krajnji vinski proizvod u boci u pitanju. Tako je prva saradnja ostvarena sa  jednim od najboljih nemačkih vinara, Tomasom Zegerom (Thomas Seeger) koji je postavio temelje uspeha, a koga će na mestu „vajnmejkera“ 2013. godine smeniti konsultant, Francuz Floran Dime (Florent Dumeau), koji donosi izvestan zaokret u procesu proizvodnje i koji se pokazao dobrim do današnjih dana, a sve kako bi konačno upravljačku palicu u podrumu, dva leta kasnije, preuzeo jedan od najboljih domaćih mladih tehnologa Srđan Lukajić.

Vinarija Zvonko Bogdan 16Konsultant iz Francuske dao je novi stilski pravac vinima, Floran Dime

Iz parcela vinograda poznatih po mikrolokalitetskim karakteristikama, stizalo je u preradu grožđe najboljeg kvaliteta, pa i danas vinarija proizvodi vino isključivo od sopstvene sirovine. Internacionalne sorte sovinjon i pino blan, pino griđo, šardone i muskat žuti, te merlo, frankovka, kaberne fran i kaberne sovinjon, iskorišćene su da se u početku proizvedu vina Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc barrique, Rose, Život teče i Cuvee No1.

Vinarija Zvonko Bogdan 28U sklopu vinarije nalazi se i nekoliko velelepnih sala za posete

Od samog starta spoj vinske kulture i umetnosti prepoznatljiv je ne samo u bajkovitom arhitektonskom izrazu, te fantazmagoričnom enterijeru vinske kuće Vinarije Zvonko Bogdan, gde je ogroman prostor ispunjen brojnim umetničkim artefaktima i nameštajem, već je priča naširoko raširena putem veoma zanimljivih etiketa koje su prvo zaživele na vinu CuveeNo1, na kome se maštovita priča slikara Eugena Kočiša može pratiti od berbe do berbe, jer je svaka etiketa – drugačija!

Vinarija Zvonko Bogdan 8
Evolucija etikete Cuvee No1 Eugena Kočiša

I pojedina druga vina bivaju ukrašena ovim malim umetničkim delima, a taman kad je tržište prigrlilo te početne etikete, 2014. je vinska paleta obogaćena vinima 8 Tamburaša, Chardonnay i Rose sec, dok je iste godine urađen i redizajn etiketa, što je dodatno privuklo pažnju najšire publike.

Vinarija Zvonko Bogdan 32Samo za odabrane oči: masivni sto u privatnoj degustacionoj sali barik podruma, tik do same arhive

Konačno, 2015. godine pojavljuje se i ekskluzivna premijum linija Icon sa belom i crvenom etiketom Albus i Rubimus iz berbe 2013, gde je kupaža kaberne frana i merloa u tom trenutku bila i možda najskuplje vino na domaćem tržištu. Poslednji iz ove vinarije na sto stiže Pinot Grigio 2015 koji neobičnom svežinom i divnom aromatikom ukazuje u kom će pravcu dalje napredovati vina Vinarije Zvonko Bogdan.

Vinarija Zvonko Bogdan 34Barik sala spada među najimpresivnije u Evropi 

Nakon ulaska u vinariju koja već veličinom i pomenutim uređenjem ostavlja bez daha, baš kao i silazak u proizvodne delove sa opremom najčuvenijih svetskih proizođača, nezaboravan je utisak koji ostaje nakon ulaska u barik podrum gde je na površini od 1.500 kvadratnih metara smešteno više od 300 barik buradi od francuskog i američkog hrasta najrazličitijih nivoa tostiranja i gde najbolja bela vina sazrevaju u hrastovim bačvama marke Seguin Moro zapremine 2.400 litara. Sve je naravno pod kontrolom čak 15 raznih vrsta senzora, a samo retkima je dozvoljen ulaz u jedinstvenu, privatnu degustacionu dvoranu unutar barik podruma i kraj vinske arhive, gde se u staklu, za masivnim drvenim stolom koji je više umetnički predmet, probaju najbolja vina ove vinarije.

Vinarija Zvonko Bogdan 29Celokupna oprema u vinariji predstavlja poslednju reč tehnologije

I dok se za ime Vinarije Zvonko Bogdan vezuju i neki hrabri inovatorski potezi, poput podatka da je to možda jedna od prvih vinarija u Srbiji koja je uvela navojni čep na svojim vinima, treba svakako pomenuti „dokaze“ kvaliteta koji nesumnjivo govore u prilog tezi da je reč o vinariji najviših dometa. Zlatne medalje iz San Franciska, Beča, trofeji šampionskog sjaja za najbolje vino i vinariju iz Praga, zlata iz Ljubljane, sa balkanskog nadmetanja u Sofiji, ili sa Concours Mondial de Bruxelles, srebra sa Decantera, gde su samo 2017. godine osvojena četiri razna odličja, sa sortnih utakmica u svetu, uz brojna šampionska odličja u Srbiji, samo su deo blistavog portfolia. Pored pomenute titule za najbolje vino Srbije 2012. godine u izboru Vino.rs ili one za najbolji roze 2016. godine za Rose sec, u vinariji su izuzetno ponosni i zbog nagrada za investiciju godine Aurea 2012, Najlepši krov evrope 2013, Najbolji kvalitet usluga 2013, Nagrade za vinariju godine 2016 magazina Vino i Fino

Vinarija Zvonko Bogdan 33Nagrade su u ovih 10 godina pristizale sa svih strana strana

Postoje, međutim, i ona priznanja koja znače više od medalje, a to su „ljubičasta plaketa“ (afirmacija porekla i kvaliteta) i možda najmanje vidljivo, ali ono s posebnim značenjem, a to je prisustvo vina Vinarije Zvonko Bogdan na tržištu Hrvatske, poznatom kao izuzetno zahtevnom, pogotovo kada su upitanju vina iz Srbije.

Vinarija Zvonko Bogdan 31Vinarija Zvonko Bogdan glavna je stanica i na Vinskom maratonu

Na sve to valja dodati i ovogodišnje učešće Vinarije Zvonko Bogdan na prvom Vinskom maratonu Srbije na Paliću, ambiciozne i zabavne nove manifestacije koja bi trebalo da postane jedna od turističkih atrakcija tog kraja i Srbije. I to pokazuje da se u kolektivu koji zapošljava 40 radnika ozbiljno razmišlja na duge staze i gde je za prvih 10 godina trasirana staza očiglednih uspeha.

Reportažu o Vinariji Zvonko Bogdan pročitajte u tekstu 
Vinarija Zvonko Bogdan: Prestonica vinskog prestiža

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama