Astrološka vinska karta

Astrološka vinska karta

Neko vino volimo ili ne volimo zbog ovoga ili onoga, često i iz nejasnih razloga. Da li možda postoji veza između horoskopskog znaka i afiniteta prema određenim vinima? Neki su pokušali da ponude i takav odgovor, a mi smo za ovu priliku iskombinovali iskustva inostranih i domaćih astrologa!

Ovan

ovanOvan je hrabar i direktan, uvek željan da počne nešto novo. Zato se kao dobar izbor nameće pino griđo, sjajno vince za one koji tek otkrivaju sopstvenu strast prema vinima, ili ovdašnja novostvorena sorta morava, idealna da vas izvede na pravi vinski put. S druge strane, barikirani šardone je nešto veoma konkretno, što takođe odgovara ovom znaku koji ne vole da okoliši, već preferira jasnu prepoznatljivost.

Kada smo kod prepoznatljivosti, od crvenih vina uvek su dobrodošli merlo, nebiolo, primitivo, ali i lokalna kadarka.

Što se tiče latentne želje za novim početkom, da se bude drugačiji i primećen, između belog i crvenog vina Ovan će često izabrati – narandžasto!

Bik

bikBikovi imaju razvijen ukus za dobre stvari, a tu onda nema previše avantura. Reklo bi se da je sastav zemljišta na kojem raste grožđe, odnosno celokupni teroar, podjednako za njih važan kao i sorta. Zato je vrhunski pino noar iz Burgundije mera za sve ostale. Isto važi i za Barolo sa severa Italije. Savršenstvo je ono što privlači osobe rođene u ovom znaku, a sve ispod toga je neka vrsta ustupka.

Preprouka iz regiona bi bila istarski teran, makedonski vranac, župski prokupac i hercegovački trnjak, a u belom segmentu žilavka i graševina.

Vine Vera drink wine feel better

 Blizanci

blizanciIntelektualni dualizam Blizanca i želja da probaju sve što im život nudi dovešće do toga da je pravo vino za njih rajnski rizling, vino u kojem se kiseline i slast neprestano smenjuju i u kojem može da se vrhunski uživa u svim prilikama i uz svako jelo!

U tu se viziju dobro uklapaju i kupaže iz Soave, zatim španski verdeho, ali i lokalna graševina. Istovremno, blizancima nisu strani ni traminci, čija slast i svežina čine skladan tandem zadovoljstva.

Kod crvenih vina koja takođe efektno objedinjuju suprotne senzacije u ustima, mada ne iste one kao u slučaju belih, valjalo bi obratiti pažnju na kratošiju iz Makedonije, te italijanski primitivo i kalifornijski zinfandel.

Rak

rakRak se možda radije povlači u sebe nego što želi da se konfrontira s drugima, ali je uvek spreman da brani ono što je njegovo. On teži solidnosti, teško ga je izbaciti iz ravnoteže, a tu su onda na sceni velike crvene kupaže Riohe ili Bordoa, ili sortni tempraniljo i kaberne sovinjon.

U beloj varijanti nameće se sovinjon blan, koji u vrhunskom izdanju predstavlja i savršeni balans svih senzacija. Budući da su osobe rođene u ovom znaku sklone sanjarenju, i ovdašnja zavodljivo-mistična tamjanika će im sigurno ponuditi zadovoljstvo.

Konačno, Rakovi su skloni penušavim vinima, a nisu im strana ni muskatna. Koji bi Rak mogao da zaboravi Krokan?

Lav

lavU svetu koji ga okružuje, Lav je uvek spreman da ode korak dalje, na put koji vodi u neka viša zadovoljstva, pa i usamljenost ako treba. A u vinskom svetu tu onda nema niko ravan šampanjcima i drugim zavodljivim penušavim vinskim kraljicama!

Kada je reč o mirnim vinima, među crvenima je najviđeniji favorit kaberne sovinjon, nimalo slučajno kralj među vinima, a od belih iznesite pred njega bilo koju od slavnih kupaža Rone i dobićete – savršeni par!

Isto važi i kada je reč o slatkastim vinima, posebno onima nastalim u kombinaciji s plemenitim plesnima, poput Tokaja. Beše i to vino neko nazvao kraljem među vinima?

57b5cae122d49

Devica

devicaNema idealnijeg vina za tipičnu Devicu od neuhvatljivog pino noara. Pravo vino za sve koji vole da analiziraju, pronalaze detelje i finese u ovom nežnom prefinjenom vinu. Jer, nakon berbe ovo vino je spremno (kao i sve Device) da pruži vrhunsko zadovoljstvo! Pritom, vinar uvek ima mogućnosti da još jednom razmisli u kom smeru će se kretati napitak u burićima: ka prefinjenim aromama sušenih šljiva ili će prevladati duboki ukus (pre)zrelih trešanja.

Ovdašnje Device verovatno ne bi imale ništa protiv i da u čaši dobiju neki prokupac, a budući da se lako prilagođavaju okolini i da su uglavnom umerene u postupcima i razmišljanju, logičan izbor bi mogao da bude i kaberne fran, dok bi se od belih mogao uzeti u obzir sovinjon blan s pravim odnosom herbalnih nota i citrusnih kiselina.

Vaga

vagaVaga teži da u svakom društvu bude podjednako uvažavana, da zadovolji svakoga koliko je to moguće. U takvoj situaciji nema dileme da je idelano vino šardone. To je vino koje miri i spaja čitav spektar vinskih senzacija na način kao ni jedno drugo! Ništa nije ravno boci savšenog šardonea. Osim možda isto tako savršene boce rajnskog rizlinga!  

U crvenom segmentu nešto slično važi za Supertoskance i Kjanti, koji prijaju praktično svima i svakom jelu, baš kao i kaberne sovinjon ili merlo.

Naravno, u svakom društvu uvek su dobrodošli i penušavi proseko i španska kava.

3

Škorpija

skorpijaŠkorpije vole teška, crvena vina punog tela, neodoljivih struktura, onakva kakva zamišljate da se nalaze u najboljim tavernama. Tu onda prva na pamet padaju vina iz portugalskog Duora, pa izrazito taninska pti širaz, murvedre, možda malbek, ali i neki od domaćih širaza. Sve su to vina „bez ostatka“ koja vas čvrsto obuhvate i povuku u nepreglednu dubinu!

Ako ste u regionu sigurno ne bi ste želeli da propustite i neke od lokalnih varijanti vranca, blatine ili plavca malog, a za prilike gde treba malo zasladiti ugođaj, amarone nema pravu konkurenciju!

Strelac

strelacOvde je u fokusu pre svega želja za avanturom. Strelac gotovo i da ne može da ima omiljeno vino, odnosno najčešće je to ono koje još nije probao! Ipak, negde na kraju puta pokazaće se da su malbek i sanđoveze ono čemu bi uvek mogao da se vrati bez mnogo premišljanja. A to što traži u vinu mora da se oseti odmah, u jednom gutljaju, da se u njemu sagleda šira slika podneblja, ljudi, tradicije... Ko je spomenuo porto?

Kod belih vina bi to apsolutno mogao biti vionjer iz Rone, vino punog tela i raskošne aromatske palete, zatim bela Rioha kupaža, a ovde bliže nama pre svih pošip, grk i žilavka.

Jarac

JaracJarac ide na sigurno i provereno. Tu je onda na prvom mestu Bordo sa svojim crvenim kupažama, baš kao i kaberne sovinjon ili merlo, na koje uvek možete da računate, kako po kvalitetu, tako i po sposobnosti da vremenom postanu u boci još bolji.

Od belih vina sigurno neće pogrešiti sa nekom od belih kupaža Burgundije ili Riohe, a na domaćem, regionalnom terenu, tu je pre svih žilavka, možda i zato što su ljudi rođeni u ovom znaku izrazito marljivi, naučeni da se bore i izbore s teškočama, baš kao i slavna hercegovačka sorta.

U tom smislu idealno vino bi za njih trebalo da budu i ledene berbe, gde posle mnogo truda u čaši dobijate savršeni nektar kao ultimativnu nagradu. Savršenstvo, ljudskih ruku delo! Najbliži ovakvi primeri su slavonske graševine.

1

Vodolija

vodolijaSposobnost da svoje kvalitete nesebično podelite sa drugima, stavljaju vas pomalo u poziciju merloa, koji je takođe „najbolji drug“ u najpoznatijim crvenim kupažama na svetu. Vodolije vole sve što je sveže, neobično, neočekivano i ne preterano skupo.

Pa ipak, reklo bi se da za nijansu naginju više belim vinima. Tu bi trebalo da se na vrhu izdvoje šabli i bele kupaže Soave, zatim vina s vulkanskih podloga, a poseban izazov su im prirodna, biodinamička i organska vina gde do izražaja dolaze i visoka ekološka svest, harmonija, ljubav... Seća li se neko „Kose“?

Ribe

ribeNajkraće rečeno, Ribe su umetničke duše zaodenute u kreativnost i duhovnost, sušta emocija. Pakosnici bi rekli da život gledaju kroz ružičaste naočare! Ako u tome ima barem zrno istine, čaša dobro rashlađenog rozea iz Provanse uvek je pravi izazov da vas u mislima odvede na neko magično mesto.

Ovaj nežan i osećajan znak voli kristalno providno belo vino sa voćnom aromom, poput nežnog pino blana, sveže malvazije, pino griđa, a odgovara im i suvo ili polusuvo vino, sa ponekim mehurićem u izuzetnoj prilici.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama