Kuvano vino govori sve jezike!

Kuvano vino govori sve jezike!

Kuvano vino – ništa lakše, ništa komplikovanije! Da li je to uopšte vino? Negde i nije... Ali, kako god okrenete, bilo da stavite nešto u vruće vino ili naspete zagrejano vino u nešto drugo, lepo ćete se okrepiti negde na snegu na planini, možda izlečiti ako ste kod kuće, ali verovatno i dobro zabaviti.

Ako izuzmemo kafu, najpopularniji topli napitak u Srbiji je Šumadijski čaj, odnosno – kuvana rakija. Odmah tu negde iza po popularnosti dođe kuvano vino. Nekad se kuvalo gotovo  svakodnevno, u kafanama i kod kuće, danas (izgleda) najviše na improvizovanim zimskim vašarskim štandovima. Da ljudi ogreju šake i malo dušu!

kuvano vino 3

Istorijat termički obrađenog vina datira, čini se, iz antičkih vremana. Veruje se da su Rimljani prvi došli na ideju da svoje omiljeno piće malo začine, malo zagreju na vatri i njime posluže promrzle legionare na pohodima po sevru Evrope. To ih je barem spasavalo od hladnoće, ako već ne od napada varvara. Uostalom, biće da su tada otkrivene i zdravstvene beneficije, tačnije lekovita svojstva ovakvog napitka kad je prehlada u pitanju. Što niko ne spori.

kuvano vino 1

Inače, ma šta neko mislio o ovom napitku, činjenica je da se vino danas kuva po celom svetu: Englezi ga zovu mulled wine, Nordijci glögg ili gløgg, Holanđani bisschopswijn (biskupovo vino), Francuzi vin chaud, Bugari греяно вино, Brazilci(!) quentão ili vinho quente, Česi svařené víno, Mađari forralt bor, Italijani vin brulé (sprženo vino), Japanci kan zake (grejani sake) ili shoga zake (sake od đumbira), ako ste u Rusiji tražite глинтвейн, Rumuniji vin fiert, Poljskoj grzane wino (imaju tamo i vruće kuvano pivo), a kod Turaka sıcak şarap. Ipak, najozbiljniji su Nemci i Austrijanci sa svojim glühweinom, maglenim, ili zamagljenim vinom, mada je verujemo čaša ta koja se magli. Ovakvo vino oni najčešće prave za božićne svečanosti, a kopiraju ih u Alzasu.

kuvano vino 6

Nekada se takvo vino pilo iz specijalnih krigli, pehara, najčešće sa poklopcem, kako mirisi ne bi odlazili uzalud. Takve posude zvale su se tankard, a najstariji srebrni i pozlaćeni datira iz 1420. godine i pripadao je grofu Johanu IV od Katzenelnbogena, prvom zvaničnom uzgajivaču rizlinga.

Ne znam zbog čega danas nisu popularni, ali recepti za kuvana vina iz tog doba definitivno su bili maštovitji nego ovi današnji. Recimo, glühweinse se pripremao od zagrejanog crvenog vina sa dodatkom štapića cimeta, karanfilića, semena anisa, limuna, šećera, pa ponekad i malo vanile, a pri konzumaciji se uz njega često naiskap pila po čašica ruma ili nekog drugog šnapsa uzvikujući: Schuss!

kuvano vino 5

Već ovde se pojavljuju varijacije korišćenja nealkoholnih voćnih vina, od višnje ili borovnice, ali i varijetet – kuvano belo vino. Naravno, crveno je dostiglo daleko veću popularnost. U Nemačkoj se pojavio i feuerzangenbowle, gde se u kuvano vino utapala slatka veknica obogaćena rumom.

Recept za nordijski glögg sličan je nemačkom, pogotovo onoj „schuss“ varijanti, samo što se ovde umesto ruma dodavala vodka ili brendi. Kako i dolikuje, u ovim hladnim zemljama navika kuvanja vina održala se u dobroj meri do današnjih dana, pa je moguće kupiti brojne mešavine začina za glögg koje se samo uspu u tečnost kuvanu na 60-70 stepeni Celzijusa. Ovo vino se uparuje sa suvim grožđicama, pečenim i slanim koštunicama ili popularnim kolačičima i hlepčičima sa đumbirom i marmeladom od jagoda u Danskoj. Pored bezalkoholnih varijanti glögga, popularne su i one od kuvanog porta ili madeire.

kuvano vino 7

U Francuskoj je ovo mešavina jeftinog vina sa šećerom i cimetom i ne mora biti baš slatka, Holanđani stavljaju narandžu umesto limuna, Bugari med umesto šećera. U Moldaviji izvar prave sa biberom i medom, dok Rumuni ukuvaju i parčiće jabuke.

Najdalje su otišli Kanađani, oni i u kuvano vino umešaju svoj javorov sirup i dodatni alkohol, pa to nazivaju caribou i piju tokom lokalnog zimskog kvebečkog festivala.

Možda zvuči zanimljivo da je tokom Srednjeg veka bilo popularno hladno vinsko piće würzweine, za koje se tvrdi da ga je izmislio lično Hipokrat kao lekoviti napitak i po kome se svojevremeno zvalo hipokris.

kuvano vino 8

Svim ovim „receptima“ zajedničko je to da vino ne proključa. Zašto? Neki kažu da bi se sačuvale arome, a bolje upućeni tvrde da se na temperaturama preko 80 stepeni Celzijusa iz šećera formira jedinjenje hydroxymethylfurfural za koga se zasad samo sumnja da je kancerogeno. Zato, pažljivo sa kuvanjem.

Takođe, ne valja preterivati sa začinima ili voćnim dodacima

A vino? Da li treba uzimati ono najjeftinije ili ipak neko bolje? Odgovor je jednostavan: Što je bolje vino, bolje je i kuvano! To, naravno, ne znači da na šporet treba staviti vina iz vrhnskih buteljki, sačuvaj me Bože. Ali je dobro koristiti vino poznatog proizvođača, čak i ako je iz balona ili tetrapaka.

kuvano vino 10

Postoje načelno dva načina kuvanja. Prvi podrazumeva da se u zagrejano vino dodaju dodaci, drugi da se voda i začini kuvaju posebno, pa se vino uspe u to neposredno pred serviranje. Zasad se koplja najviše lome oko toga da li treba da se dodaje voda ili ne? Praksa u večini država kaže da je voda poželjna. Osnovni recept glasi: pola litra polusuvog crvenog vina, četvrt litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta i nekoliko kriški narandže, eventualno korica limuna. Možete zakuvati i samo vino, vodu, šećer i eventualno cimet. Kad vino počne da peni dodaju se sastojci. To što peni ne znači da ključa, ne dajte da ključa!

kuvano vino 15

Kuvano vino kao lek od prehlade ima malo modifikovan recept. Prvo se uprži kašika šećera dok ne požuti, pa doda voda da rastopi. Potom dodati još kašiku šećera i rastopiti, a onda dođe vino. Kuva se dok ne pusti penu. U čašu sipajte kašičicu bibera i dodajte vino. Ukus nije strašan (ionako ne osećate od začepljenog nosa)! Ukoliko u sve ovo dodate i cimet, navodno ima uticaja na povišen pritisak, a da se ne napijete, ne udišite vinska isparenja, zadržite dah dok primičete čašu usnama. Neki tvrde da je ovakvo vino dobro za snižavanje temperature ako dodate lovor, karanfilić, ili povišenje libida, da deluje kao afrodizijak. Da li nešto vredi, ne znamo, uostalom, već ste u krevetu.

kuvano vino 14

Konačno, kuvano vino ume da opije ako ga shvatite neozbiljno i kao sok. To nipošto ne radite na skijanju, kad se grejete na stazi. Iako je lepo... Takođe, ne zaboravite: ima tu dosta kalorija. Bilo bi poželjno konzumirati ga u toku dana, nikako uveče kada telo kombinaciju šećera i ugljenih hidrata lako pretvara u masno tkivo. Naravno, ukoliko imate neku kasnu noćnu rekreaciju, onda se ne brinite oko ovog pasusa namenjenog onima koji čitav dan sede za kompjuterom.

Sada mi pade na pamet: Da li je uopšte u redu na vinskom sajtu pisati o kuvanom vinu? Valjda jeste...

Provereni vrhunski recept

Oljuštite i iscedite pomorandžu i saspite u veliki sud za kuvanje u kome su već kora jednog limuna, šećer (150gr) i začini: pet karanfilića, isto toliko karadamom mahuna, štapić cimeta, prstohvat sveže narendanih muskatnih oraščića. Sipajte vino samo da pokrije i grejte lagano da se šećer otopi povremeno mešajući. Kuvajte 5-8 minuta da dobijete gust sirup. Drugu pomorandžu nasecite za garnirung. Smanjite vatru i dodajte preostalo od ukupno pripremljena dva litra veoma voćnog vina, ali i 150 ml soka od đumbira. Servirajte nakon par minuta laganog zagrevanja.

Da, ovo je recept za 12 ljudi, a ne za jedan zaljubljeni par i Dan zaljubljenih. Odgovorno!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama