Kako nastaje najbolje belo vino Srbije za 2017. godinu

Kako nastaje najbolje belo vino Srbije za 2017. godinu

U nedavnom izboru Vino.rs, smederevski sovinjon blan Sonata 2016 vinarije Jeremić proglašen je za Najbolje belo vino Srbije 2017. godine.

Posetili smo tim povodom vlasnika vinarije Slavoljuba Jeremića i pokušali da dobijemo odgovor kako nastaje najbolje belo vino Srbije!

- Kako nastaje najbolje belo vino? Ne znam, ali znam da dajemo sve od sebe da napravimo dobar sovinjon blan – kaže Jeremić, pomalo zatečen pitanjem.  – Stvarno ne mislim da je Sonata 2016 najbolje belo vino u Srbiji, niti mislim da bilo koje drugo vino može biti najbolje u Srbiji. Previše je to odvažno da bi se tako kategorisalo. Simpatično je pričati o tome i na takav način sve to doživeti, ali nipošto razumeti bukvalno.

Ova iskrena opservacija jasno govori o vinaru, ali sticajem okolnosti i o njegovom vinu. Naime, Sonata 2016, iako nagrađivana u svetu baš kao i prethodna berba te etikete, ipak je bila najveće iznenađenje u najnovijem izboru novinara i stručnih saradnika Vino.rs. S druge strane, ovaj aromatični, svež i nepretenciozan sovinjon blan iz Smedereva iz godine u godinu dobija sve više na kvalitetu i ugledu, što nikako nije moglo da promakne stručnom delu javnosti. A ona je danas uglavnom saglasna da je Sonata verodostojan predstavnik visokog potencijala sorte sovinjon blan u Srbiji.

Vinarija Jeremic 8Poenta je stajati ispred vina sve vreme, Slavoljub Jeremić

- Svako mlado belo vino ima svoju, kako kulminaciju, tako i razvojnu krizu. To je prosto njegova evolucija. Čak i kada je zatvoreno u boci, vino je uvek u nekim procesima. Ono je živa materija i kao takva veoma promenljiva. U određenim vremenskim intervalima zablista, a opet u nekim ostaje sakrivena, neprepoznatljiva. Najveća je poenta stajati ispred vina sve vreme, kreirati ga po sopstvenoj želji, a ne iz pozadine, pa šta bude. Da li je to sto posto moguće, ne znam, ali svakako se trudimo – nastavlja Jeremić, dodajući da mu je sovinjon blan najdraža vinska sorta, te da su mu uzor kod tih vina bili sovinjoni iz Novog Zelanda.

Ovaj smederevski bogat je raskošnim mirisima nalik zovi i jabuci, što je ogledalo klimatskih uticaja u godini berbe. Uvežbani nos prepoznaće tu i malo bosiljka, možda peteljku paradjza, čak i nešto zrelije žuto voće. A budući da su vinogradi iz kojih dolazi grožđe za Sonatu i dalje relativno mladi, s punim pravom se očekuje da će u narednom periodu iz njih dolaziti još reprezentativniji primeri srpskih sovinjona.

Inače, prva Sonata pojavila se na tržištu 2010. godine. Iako je to bilo u skromnim količinama ostavila je dobar utisak, što je vrlo bitno za svaku novu vinariju.

- Bili smo tada u potpunoj rekonstrukciji podruma, pa je pomoć prijatelja Bože Aleksandrovića bila od najveće važnosti. Želja svih nas u kreiranju kvaliteta, naziva, boce, etikete, stvorila je gromadu energije koju je bilo nemoguće obuzdati i vino je to „prepoznalo“ i istom merom vratilo.

Vinarija Jeremic 2Nepretenciozno najbolji, sovinjon Sonata 2016

A odakle naziv Sonata?

- To je lična odluka za koju ranije nisam tražio povod. Jednostavno, naziv Sonata oslikava vrednost vina, a opšte je poznata reč u celom svetu, baš kao i sorta grožđa od koga nastaje. I nekako se sama nametnula, bez konkurencije... Možda je i Dunav, gledajući ga iz vinograda, bio spoj tog grožđa i vina sa bečkom klasikom, samo ne sa valcerom „Na lepom plavom Dunavu”, nego sa nekom sonatom.

U vinariji Jeremić godišnje proizvode između 12 i 15 hiljada litara ovog vina, razlika je u tome da li je rod 1,2 kg ili 1,5 kg po čokotu. Vinogradi su uvek isti, dva sa pozicije Jugova i jedan manji od prijatelja iz kooperacije. Povećanje za nekih dve do tri hiljade litara očekuje se za dve godine, kada će stići rod iz novog vinograda zasađenog prošle godine.

Kao i kod svih velikih dostignuća, i iza uspeha vinarije Jeremić stoji čitav tim sradanika i stručnjaka.

- Iako stojim iza svih odluka, kako za rad u vinogradima, tako i u podrumu, velika pomoć stiže od stručnih saradnika koje smo imali i trenutno imamo. Svako je od njih ostavio svoj pečat i pomogao u razvoju vinarije. I svi su nam uvek dostupni bez obzira da li su ugovorno angažovani ili ne, imamo prijateljski odnos i delimo ono što je najbitnije, a to je želja za dobrim vinima. U podrumu razvijamo i mlade stručnjake pred kojima je lepa budućnost. Ne postoji tu ništa što je tajno i skriveno, sve je pretvoreno u jednu pozitivnu energiju u cilju daljeg razvoja, kako njihovih saznanja tako i vina generalno. Konačno, iako se na kraju kvalitet pripisuje tehnologu ili vlasniku, sve češće se šalim na temu: Ko nam je tehnolog ? Odgovor je – onaj ko najviše radi, ko je u stalnom kontaktu sa vinom, ko ga neguje i udovoljava svim tehnološkim aktivnostima. A to je u našem slučaju naš podrumar Ivan Božović, koji je sa vinom sve vreme u podrumu i sigurno najbolje razume sve što mu ono traži.

Tajna Sonate

A možda jedinu tajnu u stvaranju Sonate Jeremić nesebično otkriva:

- Momenat berbe je jedan od ključnih faktora kad je ovaj sovinjon blan u pitanju. Da bi taj rizik umanjili, a ujedno i dobili na raznovrsnoti, berbu radimo u 3-4 navrata. Za svaku radimo i posebnu preradu i na različite načine ih dalje tretiramo. Tako možemo više da eksperimentišemo ali i obogatimo vino u kasnijoj kupaži. Od jedne particije izvlačimo miris, iz druge ukus i na kraju dobijemo kompleksnost koju bi teško dobili od jednolične prerade. Naravno, uvek se desi i nešto što mislimo da neće pomoći Sonati, ali to pomaže smederevki u spravljanju Belog dueta. To je svakako velika stvar, i sigurno mogu reći da bez Belog dueta ne bi bilo ni Sonate u tom kvalitetu, jer je ona samotok od isključivo perfektnih bobica, dok vinu Beli duet neke nepravilnosti u sovinjon blanu neće naškoditi, naprotiv.

Foto: Ivana Čutura

Reportažu o vinariji Jeremić pročitajte ovde: 
VINARIJA JEREMIĆ: KAD VINA ZASVIRAJU 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama