Pet vinskih regija Španije koje morate videti

Pet vinskih regija Španije koje morate videti

Iako nije najveći proizvođač vina, Španija je zemlja s najvećim površinama pod lozom na svetu i sa čak više od 600 autohtonih sorti. Vinski raj u kome je pravo uživanje – izgubiti se! Tempraniljo, grenaš, karinjan, makabeo ili viura u sadejstvu s ostalim lokalnim sortama i aromama otkrivaju prebogat portfolio zbilja dobrih vina, pri čemu ne treba zaboraviti ni to da vrhunske španske etikete imaju mogućnost odležavanja u boci i po nekoliko decenija.

Naravno, u vinu je najbolje uživati na licu mesta, u vinarijama gde se ono i pravi. Mi smo, između brojnih zanimljivih vinskih regija Španije, izabrali za ovu priliku pet koje će vam pokazati ne samo lepotu već i raznovrsnost (vinske) Španije upotpunjenu svakojakim turističkim čarolijama. Ukratko, pet vinskih bisera koje morate da doživite, možda već ovog leta!

Penedes (Penedès)

Penedes

U Španiji se domaće penušavo vino zove kava (cava) i ono je odavno pod tim imenom osvojilo svet. Region Penedes nalazi se u Kataloniji i poznat je upravo po proizvodnji ovih vina, a njegova prestonica Sant Sadurní d’Anoia udaljena je sat vremena od Barselone. Osim po sjajnim mehurićima, ovaj region poznat je i po uličnim vinskim svetkovinama gde uz pucnjavu petardi masa pokušava da otera učesnike parade maskirane u velike plešuće bube filoksere. Iš sotono!

Priorat

Priorat

Planinski predeo poznat po izuzetno snažnim crvenim vinima od sorte grenaš ili garnača (garnacha tinta), koja su postala popularna s kraja prošlog veka. Priorat je zapravo istorijski posmatrano daleko najznačajnija regija vinske Španije. Naime, kartuzijanski monasi su ovde, prema postojećim spisima, proizvodili vino još u 12. veku, a uz vino, pravi magnet za turiste su neverovatni drevni kameni gradovi u planinskim stranama. U gradiću Gratalops nalazi se veliki broj značajnih vinarija i bezbroj savršenih restorana sa lokalnom kuhinjom.

Rioha (Rioja)

Rioha

Čak i onima koji nisu vinski znalci reč Rioha sigurno zvuči poznato. Najpoznatija i možda najekstraktivnija španska vina dolaze upravo iz ove oblasti kroz koju protiču reke Ebro i Oja. Sa 60.000 hektara vinograda, gotovo triput više nego Srbija, Rioha je i centar vinskog turizma. Najveći broj vinarija starih više od jednog veka nalazi se u ovoj regiji oko grada Haro, a predlažemo posetu u septembru kada se održava čuveni lokalni Haro vinski festival. A ako vam je do vinskih bitaka, na Batalla de Vino svakog 29. juna u istom gradu prospe se i do 100.000 litara vina uparenog s raznoraznom hranom po glavama „boraca“!

Rias Bajšas (Rias Baixas)

Rias Baixas2

Smeštena na jugozapadnoj obali Galicije, ovo je jedna od top destinaciji u Španiji ukoliko volite sveže plodove mora i odgovarajuća vina. Vodeća sorta je albarinjo, a okoliš predstavlja pravo more zelenila i okeanske svežine. Savršeni spoj galicijskih drevnih građevina i ugrađenog savremenog luksuza obećavaju vrhunski hedonistički doživljaj, pogotovo ukoliko cenite vožnju brodom od jedne do druge primorske vinarije. Uparivanje dagnji i vina na ostrvu La Toha ili plaži A Lansada su za nezaborav. S obzirom na to da je Rias Bajšas pozicioniran na samoj severnoj granici Portugala, niko vam ne brani da skočite južno preko grane na porto s nogu.

Herez (Jerez)

Herez

Drevno srce Andaluzije ujedno je i idealno mesto da se zaljubite. Pa makar samo u šeri vina. Dok sa svih strana odzvanja flamenko gitara iz brojnih bodega (vinarija), uz urlanje motora na jednoj od najčuvenijih moto-pista na svetu, samo se setite da je ovaj grad severno od velike stene Gibraltara, proglašen 2013. godine za svetsku prestonicu vina. A ako krenemo još korak dalje u istoriju: današnji kastiljanski naziv Herez dolazi od arapske verzije reči sheris, za šta mnogi tvrde da je zapravo osnova po kojoj je vino dobilo ime šeri. Da sve bude zanimljivije, persijska verzija glasi shiraz! I tako u nedogled...

Za brzo snalaženje

U bilo kojoj vinoteci u Španiji na policama vas čeka mnoštvo domaćih vina. Ako nemate novca za proverene i prepoznate vrhunske etikete poput Vega Sicilia, Pingus, pa ni za Ontanon, okej. Pomoći ćemo vam da se ipak ne razočarate. Kod brzog odabira vina bitno je znati da postoje tri glavne kategorije strogo zakonski regulisane:

1 - Crianza su najmlađa, otprilike stona, vrlo voćna vina koja odležavaju godinu dana u buretu. Najčešće velikom, što je španski izum iz vremena kad je francuski barik od 225 litara suvereno vladao svetskom tehnologijom, a danas je veliko hrastovo bure savremeni trend koji preti da preraste u pravilo.

2 - Reserva su kompleksnija vina s osetnim sekundarnim i tercijarnim aromama koja se proizvode samo iz dobrih berbi i najčešće odležavaju tri i više godina, od čega najmanje 12 meseci u buretu.

3 - Gran Reserva vina proizvode se od najboljeg grožđa iz najboljih godina, gde je minimum odležavanja pet godina, od čega minimum dve u buretu, ali poznati su i slučajevi da su takva vina puštana na trište i posle nekoliko decenija!

Ukoliko na prednjoj etiketi ne stoji oznaka kategorije, naći ćete markicu na poleđini gde je Crianza crvena, Reserva smeđa, a Gran Reserva tamno braon boje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama