Vinski predlozi za uskršnju trpezu

Vinski predlozi za uskršnju trpezu

Nekad razdvojeno, nekad istoga dana, svi hrišćani sveta slave Uskrs kao najradosniji dan u kalendaru. Naravno, celokupna svetkovina usko je povezano s uskršnjom trpezom, što će reči da sve mora da kleca pod đakonijama, iako je za sreću potrebno zaista samo dvoje –  hleb i vino! Dobro, troje, ako računamo i jaja.

No, zadržimo se na vinima. Kod ovih koje ovde navodimo, nije nam namera da vam preturamo po džepovima i ukusima. Crveno, belo, roze, penušavo, svako je vino dobro uz neku hranu ili za zdravicu. Jeftino vino u velikim količinama, ili skupo za malo odabrano društvo, doneće podjednako dobro raspoloženje onima koji ne preteraju. Odabir etikete neka bude pitanje subjektivnog ukusa i dubine novčanika, a mi vam ovde nudimo nekoliko pravaca za razmišljanje kojim vinom će te ove godine obogatiti uskršnju trpezu!

smederevka vinarija janko

Smederevka, Janko. Autohtoni proizvod sa svog izvorišta. Mnogo masnog pečenja i ribe na stolu nije jednostavno podmiriti jednom etiketom. U tom smislu vedre i vesele kiseline, te umerena aromatika smederevke pruža izgledne univerzalne mogućnosti. A i maloprodajna cena od 699 dinara dodatno preporučuje ovo tradicionalno smederevsko vino.

Prokupac, Virtus. Jako dobro crveno vino krajnje umerene cene koje podržava nacionalno raspoloženje kad je autohtonost sorte u pitanju.

Liturgijsko vino, Đurđić. Vinarija koja je u etikete savremenog i neobičnog dizajna spakovala tečni gastronomski proizvod koji se vizuelno uklapa u svaki verski praznik. Poznata je činjenica da se upravo ovo vino koristi za verske obrede u velikom broju srpskih crkava.

Fruskac

Fruškać, Fruškogorski vinogradi. Vino za svaku priliku, crveno, belo i roze, nosi u sebi i kvalitet i dignitet koji su istovremeno masovno otvoreni publici zahvaljujući izuzetno povoljnoj ceni. Buteljka se, naime, na akciji može naći i ispod 300 dinara!

Crna Tamjanika, Matalj. Ovo bi mogao biti onaj slasni krunski ukras svakog uskršnjeg obeda. Uz kolače, kafu ili u predahu do večere. Najistočnija vina Srbije možda mogu imati i simbolično značenje za svečanim stolom.

jeremic

Rondo, Jeremić. Ako bi tražili šampiona univerzalnosti za ovakve prilike to bi mirne duše mogao biti jedan od najukusnijih rozea na domaćem tržištu. Rondo iz vinarije Jeremić u ekskluzivnoj providnoj boci i bojom koja donekle asocira na tradicionalnu ružicu, vino je protkano umetničkim vibracijama i ljubavlju prema muzici, ali i spremno da izdrži svaki gastronomski izazov, od kuvanih jela, preko mesa do kolača. Po ceni idealno za poklon, ni previše jeftino, a opet ni preskupo.

Morava, Despotika. Novostvorena i sve popularnija srpska sorta postala je pravi mali hit prošle godine, a društvo za stolom biće prava prilika da se razmene iskustva uz koje se zalogaje ovo belo vino najbolje sljubljuje.

The wine

The, Deurić. Uskrs predstavlja ponovno rađanje, prava prilika da se novi početak proslavi nečim apsolutno novim i uzburkanim – elegantnim i osvežavajućim penušavcem iz fruškogorske vinarije!

Hristos voskrese, na svim jezicima sveta!

Manastirska vina

Ulaskom na tržište vina iz Hilandara, sve vrednijim radom i sve većim uspesima domaćih manastirskih ekonomija, sve prilježnijom saradnjom duhovnika, vinogradara i specijalizovanih tehnologa, manastirska vina se sad mogu nabaviti i u maloprodaji, a ne samo u manastirskim podrumima.

To su većim delom kvalitetna vina, osposobljena za maturiranje, a neka se već i diče međunarodnim priznanjima, kao što jekaberne sovinjon Filigran manastira Bukovo koji je osvojio srebrnu medalju na Decanteru.

Antrf Manastir

Ono što posebno pogoduje je i otvaranje onlajn prodaje ovakvih etiketa. Solidan izbor nalazi se na sajtu Patrijaršijskog upravnog odbora SPC, gde je moguće pazariti Savino Polje manastirske vinarije sa Hilandara, vina iz manastira Bukovo, pa Manastirsko gorko vino manastira Ostrog, Ljekovito vino manastira Rustovo, Roze ili Crveno vino iz manastira Fenek, Merlo iz manastira Drača, Crveno ili Belo vino manastira Dečani, Crno vino iz manastira Žiča, Crveno vino iz Tvrdoša ili Kupinovo vino manastira Kaona.

Postoji i široka paleta vina Patrijaršijske vinarije iz Sremskih Karlovaca, gde je u raznim pakovanjima moguće kupiti Merlo, Liturgijsko vino, crveno, belo, roze vino, pa i Bermet.

Etiketa koju možete potražiti u pojedinim vinotekama a koju nipošto ne treba zapostaviti je 1186 Cabernet Franc 2015 iz manastira Studenica gde je tehnolog bio Vladimir Frunzarelović iz negotinske vinarije Vimmid.

Na žalost, odlični merlo, italijanski rizling, kaberne i tamjaniku iz Vinarije manastira Koporin za sada možete kupiti samo na licu mesta, u manastiru.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama