Šta je to zbilja teroar?

 • Tekst  Milan Kokeza
 • Objavljeno u Vinske priče
 • Bookmark and Share
Šta je to zbilja teroar?

Kada vinari i vinski poznavaoci krenu da pričaju o nečemu što se zove „teroar“ u momentu pomislite da posmatrate krstaške vitezove u traganju za onim što predstavlja Sveti gral. Mada, ni kad je reč o toj relikviji, nismo baš sasvim sigurni da je svima jasno o čemu se radi... Ipak, šta je to teroar?

Verovatno najčešće pominjana reč kada treba objasniti specifičnost određenog vinskog podneblja, same vinarije, proizvođača ili vina je – teroar. Ali, ako pitate šta taj pojam konkretno (sve) predstavlja, odgovor će u najmanju ruku biti nejasan. Pa čak i sama francuska reč terroire u globalu se nepravilno izgovara, a trebalo bi nešto nalik na „tare-vahrrrr“. Ajd sad ako umete...

tEROAR 8

Reč „teroar“ zapravo determiniše sve ono što uobličava i kasnije definiše odrednicu „karakter vina“.Kada neko izjavi da „srpska vina još nemaju izražen teroar“, nacionalni ponos se uzbudi do usijanja, a krv momentalno pojuri u glavu. A da li bi vas uvredila konstatacija da vaš otisak prsta nije dovoljno jasan ili da vaša lična isprava ima neku nejasnoću? Pa, možda biste se malo zabrinuli i to je upravo tražena reakcija na činjenicu da je neophodno da definišete teroar svojih vina. Onda, da li teroar označava otisak ili ličnu kartu prema kojoj se tačno može odrediti poreklo vina.

Tako nekako, a ipak malo komplikovanije.

Iako pojam terroire u osnovi ima odrednicu „zemlja“ (terre) koji je decenijama bio njegov glavni sastojak, vinska kultura i njen razvoj nakalemili su na to osnovno stablo još neraskidivih komponenti koje maksimalno precizno, u granicama predvidivog, determinišu značenje teroara. Pri tom, nikako ne treba smetnuti s uma da se ne razlikuje teroar samo u vinu, već i u kakaovcu, duvanu, kafi, čaju pa i kanabisu, kao ni činjenica da su prema odrednicama teroara podeljene apelacije u Francuskoj.

tEROAR 3

I ne samo tamo, već širom sveta, i zato ne treba da zbune pokušaji pojedinih srpskih vinara da svoju priču iz sopstvenog vinograda sve više usmeravaju u pravcu „fruškogorskog, šumadijskog ili župskog teroara“. Jer jednom ozvaničeni teroar podneblja podiže cenu proizvoda regije u globalu, a tek tad posebno na scenu stupaju i one druge sastavne odrednice pojma teroar u celini koje donose benefit pojedincu proizvođaču. Ali i ljubitelju vina da se lakše snađe pri izboru u prodavnici!

Evo zato malo osnovnih odrednica teroara...

tEROAR 4

Klima

Ukratko rečeno klima može biti toplija ili svežija. Sovinjon blan iz južnih, toplih regija neće biti tako svež kao onaj iz severnijih. Imaće više alkohole i niže kiseline, što je sasvim suprotno od potrebe, ali je zato ovakvo okruženje sjajno za velika crvena vina lokalnih sorti kakva su recimo vranac ili kratošija. Kad pogledate preko granice, uporedite kaberne iz Napa doline u SAD i onaj iz Medoka u Francuskoj. Američki kaberne dobije malo više sunca zbog čega je francuski sa višim kiselinama. Eto prilike da zasijate na „blajnd testu“ ako vam neko ponudi na poređenje vina iz ovih regija!

Položaj

Zbog čega se prilikom prezentacije vina često pominje nadmorska visina vinograda i njegova orjentacija prema stranama sveta? Naizgled nevažna činjenica mnogim ljubiteljima vina zapravo na najvišem nivou određuje mogućnost uvida u sposobnost vinara za dobijanja potvrde geografskog porekla pa samim tim i kvalitativne ocene vina. Nije svejedno na kojoj se padini podiže vinograd, a još manje na kojoj visini, pogotovo za bela vina u toplijim krajevima ili tamo gde su globalne klimatske promene sve više očigledne.

Tlo

Sastav zemljišta govori dosta toga. Ukoliko merlo dolazi sa gline šanse da je veoma dobar su jako visoke. Zvanično, postoji na stotine prepoznatih tipova podloge, ali u upotrebi je podela na svega pet ili šest koje utiču na ukus vina. Iako naučno nije dokazan i prepoznat ukus „mineralnosti“ u vinu, nešto u tom smislu zbilja dopire iz specifičnog tla koje ponegde deluje kao filter što propušta te „mineralne“ utiske kroz koren loze. Možda je najzanimljiviji primer južnoafričkih vina gde loza uspeva na drevnom granitnom tlu. Granit dodatno greje podlogu, smanjuje kiselost u inače snažno kiselim sortama koje se tamo gaje, čime se dobija na kvalitetu ali i specifičnom utisku arome grafita u crvenim vinima kao i naznakama ukusa svežeg betona.

Ljudski faktor

Verovatno najnejasnija, ali zapravo najbitnija odrednica za konačni otisak teroara jedne etikete je takozvani „ljudski faktor“ koji neki stručnjaci rado povezuju sa pojmom vinarske tradicije. Naravno, tamo gde postoji. Tradicionalne vinarske i vinogradarske tehnike dosta jasno mogu odrediti poreklo pojedinih vina. Drevne tehnike izrade vina u amforama, na primer, ili proizvodnja pojačanih vina po sistemu iz Madere jasno ukazuju na pravac odakle vina dolaze čak i danas kad je kopiranje ovakvih stilova sve češće. Uzmimo na primer vina iz Župe. Tradicionalni pristup vinarenju uz tretiranje specifične muskatne sorte kao što je tamjanika, dugo je bio više nego prepoznatljiv otisak župskih vinara.

I još forenzika...

Ukoliko ovo sve napred rečeno nije bilo dovoljno da objasni značenje, ulogu i važnost teroara, najnovija naučna saznanja s kalifornijskog Davis univerziteta čini se da stavljaju tačku na bilo kakve nedoumice. Naime, mikrobiološka proučavanja i njihovi rezultati zaokružili su stepen prepoznatljivosti teroara do najviših granica jednostavnim otkrićem da specifične bakterije i gljivice naseljavaju tačno određene lokacije dajući na taj način originalnu i jedinstvenu biogeografsku ličnu kartu, otisak prsta vina koja se može pročitati iz šire! Drugim rečima, analizom mikrobiloške slike tačno se može utvrditi mesto pa čak i godina berbe iz koje pojedino vino dolazi i još jedino preostaje da se objasni kako ova bakterijska „kaša“ određuje senzorne karakteristike pojedinačnog vina.

tEROAR 6

Ukratko, reč „teroar“ zapravo determiniše sve ono što uobličava i kasnije definiše odrednicu „karakter vina“. I dok su nekada karakteristike tla prema mišljenju stručnjaka bile ipak presudne za pomenuti karakter, tj. originalnu prepoznatljivost, evo javlja se mogućnost da su to zapravo mikroorganizmi uključeni od nastanka loze pa do njene realizacije u boci.

I da ne bi bilo tako jednostavno, da se teroar ne bi tek tako podveo pod „bakteriološki uticaj“, naučnici idu i dalje i tvrde da postoji barem još nekoliko potencijalnih činilaca koji utiču na objedinjenu sliku i definiciju teroara.

A dok se to ne razjasni, uživajte u dobrim vinima!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama