Kratak pregled ronske kupaže

Kratak pregled ronske kupaže

Svaki iole predaniji ljubitelj vina se pre ili kasnije susreo sa bocom na kojoj piše Côtes du Rhône. Takođe, svaki upućeniji vinokusac znaće da je u pitanju jedna od cenjenijih crvenih kupaža iz suncem okupanih vinograda Francuske, uzduž reke Rone. Međutim, o čemu se tu tačno radi?

Istorijat

Côtes du Rhône spada među najstarije vinske regione na svetu. Stari Grci, Rimljani, kao i srednjevekovno sveštenstvo, uživali su u osobitom ukusu koji šljunkovito tlo daje lokalnom grožđu. Kako je reputacija ovdašnjih vina sve više rasla, 1729. godine donet je kraljevski proglas da se svaki sanduk vina obeleži sa oznakom „C.D.R.” kako bi se odvojila najbolja od ostalih vina.

Ronska kupaza 04

Geografija

Pružajući se na oko 35.000 hektara od granitnog zemljišta severu, do šljunkovitog tla na brdovitom jugu, ovaj region je uporište mnogih vinskih sorti te nije neobično što kupaže variraju u odnosu na lokalitet vinarija. Konkretno, postoji dvadeset i jedna sorta, neki tvrde 24, mahom crvenog grožđa, koje više od 5.000 proizvođača vina iz 95 francuskih naselja koristi pri spravljanju Côtes du Rhône kupaža.

Ronska kupaza 01

Stoga ne čudi da vina s ovim imenom čine oko 67% vina iz tog regiona. Najviše se rade crvena vina, ima slasnih rozea koji čine oko sedam procenata proizvodnje, a bela vina su u manjini. AOC apelacija je zastupljena u velikom broju vinarija.

Kupaža

Na severu dominira sorta širaz za crvene kupaže. Odlikuju ga visoki tanini i slabe kiseline. Za bele kupaže se koristi uglavnom vionje. Na jugu i uopšte je pretežna sorta grenaš koja čini oko 65% ukupnih zasada Côtes du Rhône a sa juga dolazi jedna od najistaknutijih crvenih kupaža, načinjena od grožđa grenaš noar, širaz i murveder, na etiketi često obeležena sa oznakom „GSM” što su zapravo početna slova ovih sorti. Murveder je specifična sorta grožđa, punog, parfemastog ukusa, čije je poreklo i danas misterija. U zavisnosti od lokacije vinarije koja pravi ovu kupažu, vinari neretko dodaju i neko od još dvanaest različitih crvenih sorti, kako bi vino dobilo specifične note i arome.

Ronska kupaza 03

Crvena Côtes du Rhône vina po pravilu čini minimum 50% sorte grenaš, 20% širaza i/ili murvedere i maksimum 20% neke od mnoštva drugih sorti, od kojih će svaka za sebe doprineti specifičnosti aroma konkretnog vina. Vina čuvenih Cru apelacija koje važe za sam vrh najboljih vinarija ovog regiona mogu biti sortna, spravljena isključivo od jedne od navedenih sorti grožđa.

Iako crvene kupaže čine oko 80% ovih vina, većinom sa juga, ne treba zanemariti ni bele koje se ređe nalaze, poput one spravljene od sorti marsan, rozen i vionje. To su većinom suva i veoma aromatična vina. U kupaže se takođe mogu dodati i sorte barbolen, klaret i grenaš blan, koji je poseban po veoma izraženom i punom ukusu, ali njihov deo ne sme biti veći od 20% u sastavu blenda.

Najpoznatije vinarije i etikete Côtes du Rhône

Ono što je posebno zanimljivo kod ovih vina je da već u kategoriji oko 1.500 do 1.800 dinara možete naći veoma dobra i zanimljiva vina. Trenutno je to uglavnom berba 2015, a u crvenim kupažama je dosta začina i vrlo zrelog voća ali i nota duvana, kedra, borovih iglica. Sa čak 14% alkohola Domaine de la Mordoree donosi pregršt višanja i trešanja ogrnutih u čokoladu dok je Domaine La Manarine džemasto ali živo vino sa mnogo neobičnih upliva, od nota maslina, preko opiljaka od olovke, kedra, duvana. Treba probati i Domaine Les Aphillanthes Rouge Carmin, Xavier Vignon, Domaine La Garrigue Cuvee Romaine, ili Ferraton Pere & Fils Samorens sve iz pomenute kategorije. Od rozea iz berbe 2016 kupite slobodno Chateau Beauchene Le Pavillon ili Domaine Les Grands Bois, a od belih recimo M. Chapoutier Belleruche koja su i nekih stotinak dinara jeftinija od pomenutih crvenih etiketa. U Francuskoj, naravno.

Ronska kupaza 05

Ukoliko vam je novčanik prepun, J. Vidal-Fleury Hermitage spada među najskuplje etikete ali je svejedno ispod 100 evra, a možda je bolji izbor dosta jeftiniji Chateau Rayas La Pialade dok njihova daleko najpopularnija etiketa, rezerva Chateau des Tours staje manje od mnogih srpskih etiketa. Jedno od retkih vina koje prelazi cifru od dvadesetak hiljada dinara je fenomenalni Chateau de Fonsalette Cotes du Rhone Cuvee Syrah Reserve, a ova vinarija je jedna od najcenijih uz Pique Basse, Clos de Trias, Domaine de la Mordoree, Ruffinato, Mourchon, Richaud, Coteaux de Travers, Le Sang de Cailloux 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama