Sovinjon blan: Prefinjeni divljak!

Sovinjon blan: Prefinjeni divljak!

Sovinjon blan je nesumnjivo jedna od najpopularnijih i najcenjenijih belih sorti. Iako ime duguje francuskoj reči „sauvage“, što prosto prevedeno znači „divljak“, vino od ovog grožđa je sve samo ne divlje. U podrumu je ipak malo drugačija stvar!

Prema postojećim saznanjima, sorta je stara barem 500 godina, a nauka kaže da je prvobitno uzrasla u dolini Loare. Zna se da je jedan od roditelja danas retka sorta savagnin, koja se još može pronaći u istočnoj Francuskoj uz granicu sa Švajcarskom, što je samo znak da sovinjon genetski voli nešto hladnije predele. Ali, krenimo redom...

Jedan mudar čovek reče: „Kaberne sovinjon je kralj vina, ali su mu krunu iskovali roditelji – kaberne fran mu je dao telo, a sovinjon blan dušu“. To ukazuje na jednu od bitnih osobina sovinjona, a to je da odražava podneblje u kojem nastaje. Zato danas u svetu i postoji toliko mnogo različitih stilova ovog vina, pa se s prvaom može reći da je sovinjon blan pravo terroire vino!

Ako pitate vinara ili enologa, gotovo svako će vam reči da sovinjon može da bude prava noćna mora u podrumu, jer kao najfinija glina u stanju je da se pretvori u remek-delo ili u totalnu propast! Malo je sorti koje poseduju tako mnogo aroma i mogu da daju veoma složena vina. A opet, na drugoj strani, čitav taj potencijal često ume da se završi ili samo kao kratka senzacija u čaši, ili kao prenaglašena aromatična bomba, ili kao struktualno jednostavno vino.

sovinjon

Između vrhunskih sovinjona i onih koji su to mogli da budu tanka je linija. I upravo zato se na muci u podrumu poznaju junaci.

Generalno, sovinjoni se stilski rade u dve osnovne varijante: čistokrvni iz tanka i složeni u bariku.

Sovinjonska škola koja želi da istakne svežinu radi vina u čeličnim tankovima ili betonskim cisternama. To je najdominantniji stil sovinjona na tržištu. Karakterišu ih prijatne kiseline i izrazite zeljaste arome grejpfruta, limete i ogrozda, ali i klasične note vinogradarske breskve, dinje, marakuje... To su osobine koje su učinile da je sovinjon danas u trendu bukvalno svuda u svetu.

Škola odležavanja u bariku i na sopstvenom talogu (sur lie) daje vinima bogatiju, kremastiju, puterastu strukturu i kompleksnije arome. Ovaj stil idealan je i za kupaže sa semijonom, koji vinu dodaje nove limunaste note i još više uljanih naznaka. Konačno, barikirani sovinjon može da potraje godinama u boci.

Bez obzira na školu kojoj pripada, nijedan vinar neće pokušati od sovinjona da dobije penušavo vino. Sorta je jednostavno previše oksidativna za mehuriće.

Ako ova dva različita načina proizvodnje definišu dve velike grupacije ovog vina na tržištu, uticaj podneblja takođe igra veliku ulogu u razlikama koje kod sovinjona postoje. Gotovo svaki deo sveta ima neki svoj tipičan stil koji se odražava na arome, ukus, suptilnost. Evo nekoliko primera po čemu se sovinjon generalno razlikuje u raznim delovima sveta.

Sovinjon 2

Francuska

Francuska je najveći proizvođač sovinjona na svetu, a najveći deo dolazi iz doline Loare. Ta vina iskazuju svežinu kroz snažne kiseline i dosta lako telo u okviru zeljastih i mineralnih tonova. Bolja vina još su voćnija sa nešto višim alkoholima i punijim telom.

Sovinjon iz Bordoa je sličan ali bolje etikete iz oblasti Pessac-Leognan doneće i arome kivija, limunske trave, grejpa pa i orašaste puter-note u strukturi barikiranog vina.

Sovinjoni koji dolaze sa jugozapada Francuske i oblasti Languedoc-Roussillon su srednjeg tela, u njima dominiraju primarni ukusi grejpfruta, marakuje i limuna. Ovde je čest slučaj da se sovinjon meša sa sortama tipičnim za konjak – ugni blanc ili colombard.

Novi Zeland

U vinskim krugovima najpoznatija odrednica „hladnog“ svetskog stila sovinjona je Novi Zeland. U ovim vinima naći ćete mnogo marakuje, limunove trave, ogrozda i zelenog bibera, a sveže, oštre kiseline preporučuju ova vina i za pojedine aspekte azijske kuhinje. Vina su lakšeg srednjeg tela i često imaju po nekoliko grama ostatka šećera koje ostavljaju utisak malo punijeg tela.

Čile

Svežina sa Anda i vetar s okeana na zapadnim obalama Južne Amerike rađaju neke od najboljih sovinjona na svetu. Iako ih često proizvode gigantske vinarije, vina su konstantnog kvaliteta iz berbe u berbu, a nose travnate arome uz ukuse ananasa i zelenih banana. Visoke kiseline i malo slanoće dodaju prepoznatljivost sovinjonima ove regije.

Južna Afrika

U svetu postoji mnogo različitih stilova sovinjona, pa se može reći da je to pravo terroire vino!Iako je reč o veoma toploj i suvoj klimi ovde ipak nastaju odlični sovinjoni. Najveći rejon u kome se gaji je zapadni Western Cape, ali tu su i mikrolokacije još čuvenije u svetu: Stellenbosch, Franschhoek i Elgin, sve tri poznate po barikiranim vinima ekstremne snage i finoće. Ova vina srednjeg tela i istih takvih kiselina prepoznaju se po aromama zelenih bilja, zelenog bibera, guave, dok vrhunske etikete razvijaju uljaste naznake jasmina, meda, pčelinjeg voska i orašastih plodova.

SAD

U zemlji šardonea, kabernea i pino noara, sovinjon blan kao da je ušao na mala vrata a izašao na veliku scenu!

Sonoma na severu Kalifornije i dolina reke Kolumbija u centralnom i južnom delu države Vašington, proizvode divna vina hrskavih kiselina sa mnogo ananasa, grejpa, dinje i zelenih jabuka, dok iz čuvena Napa doline u Kaliforniji stižu etikete nešto nižih kiselina, ali uglađena s ukusima i mirisima vinogradarske breskve i medovine.

Australija

Južna Australija nudi prepoznatljive sovinjone pune kivija, vinogradarske breskve i mednih nota, srednje visokih kiselina i lakog tela. Lagana vina sa zapada kontinenta, intrigantnih nota paprike, vreže paradajza, marakuje, mineralna i viših kiselina, tako prepoznatljiva uz pojam australijskog i novozelandskog sovinjona. Kako bi „uozbiljili“ i dodali krematoznost u svoje proizvode, vinari ovde često drže vina u barik buradima.

Španija

Najpoznatija regija u Španiji za sovinjon je La Manča, ali su to većinom rinfuzna vina i tek neke mikrolokacije zaslužuju pomen. Jedna od njih je Castilla y Leon gde sovinjoni mirišu na Novi Zeland, a jedini veći iskorak su kupaže iz Reude sa sortom verdeho koja i sama ima dosta sovinjonskih karakteristika.

Italija

Severni delovi Italije, tačnije regija Friuli-Venezia Giulia poznata je po proizvodnji vrhunskih sovinjona. Slasne note breskve, slatkog ogrozda, krušaka, narandžinih cvetova sa britkom svežinom visokih kiselina čine ova vina lakog tela izuzetno dopadljivim. Uz to sve je do te mere stilski suptilno izbalansirano, da nije čudo što mnogi upravo ove sovinjone smatraju danas za najbolje u Evropi.

Regionalni sovinjoni

Da bi postigao maksimum, sovinjon blan traži malo hladniju klimu i znatne temperaturne razlike između dana i noći. Otprilike takve uslove u regionu pružaju centralni i severni delovi Srbije, Posavina i severni delovi Istre u Hrvatskoj, te Slovenija odakle dolaze već tradicionalno odlični sovinjoni.

Sonata vinarija Jeremić

U Srbiji sovinjon blan doživljava vidan porast popularnosti. Od Negotinske krajine, preko centralne Šumadije do Fruške gore, a pogotovo oko Smedereva, iz godine u godinu dolaze i sve bolji sovinjoni, bilo da se radi o onima zelenog ili tropskog tipa. O tome svedoči i podatak da je sovinjon Sonata 2016 iz vinarije Jeremić proglašen za najbolje belo vino Srbije 2017. godine, te da je u najužoj konkurenciji za ovo priznanje bio još jedan sovinjon Trijumf Gold 2016 Aleksandrović.

nazad na vrh

Srodni tekstovi