Uskrsnuće srpske loze

Uskrsnuće srpske loze

Da li je broj 13 baksuzan teško je reći, ali upravo je 13. juna 2018. godine oluja sa gradom velične kokošijeg jajeta opustošila privredu i domaćinstva Smederevske Palanke i Velike Plane, nešto manje Topole i Aranđelovca.

Šteta je procenjena na preko 20 miliona evra, a ono što je nepogoda učinila vinogradima vinarija Radovanović i Despotika ukazivalo je na katastrofalne posledice – Miji Radovanoviću led je „obrao“ berbu i satro do korena vinograd u Goloboku, baš kao i komšiji Veselinu Despotoviću iz vinarije Despotika.

Stigli smo u Vlaški Do u vinariju Despotika početkom oktobra. Pred halom za preradu pet novih velikih blistavih tankova za crvena vina, još uvezanih carinskom trakom, blistaju na suncu miholjskog leta. A na olucima i metalnim vratima jajoliki otisci, kao da se Novak Đoković igrao čitavog dana udarajući besno iz sve snage lopticu o lim. To su zapravo otisci ledenih kugli zbog kojih ove godine vino neće odležavati u tim novim tankovima od 50.000 litara – jer nema šta da se u njih stavi!

Despotika 7Jagurida na čokotu prokupca, Darko Bogdanović, tehnolog vinarije Radovanović, i Veselin Despotović

Uprkos nevolji Veselin Despotović ne očajava. Priroda je čudo, kaže i vodi nas u nasade prokupca i morave ispred vinarije, uništene stoprocentno samo tri meseca ranije, da vidimo čudo po imenu jagurida. Sa nama su i tehnolog Despotike Miloš Nikolić i njegov kolega Darko Bogdanović iz vinarije Radovanović da podupru priču o čudu pred nama.

Zbilja, vinograd na fotografijama iz juna ošišan do zemlje propeo se i dva metra u visinu. Zelen i snažan, a lepi grozdovi već hvataju šarak, dobijaju ljubičastu boju.

- Ovo se zove jagurida, mali viškovi loze koji se inače odstranjuju u normalnoj berbi – pokazuje Veselin uz osmeh. – Ali, čini mi se da ćemo, ako lepo vreme potraje, ove godine baš od toga krajem novembra ili početkom decembra imati ne drugu, nego prvu berbu pa i vino!

Despotika 9Novi tankovi će morati da sačekaju sledeću berbu

Probamo zrno koje iskazuje već slast, šećeri i kiseline su neočekivano visoki u pojedinim grozdovima šardonea. Naravno, ta berba ako je i bude, biće po količini desetostruko manja od one normalne.

- Ako i bude grožđa, pre će ga biti za bela vina, možda nešto penušavo – kaže Veselin. – Morali smo apsolutno sve da orezujemo, ispočetka je krenula vegetacija. Pritom, nama se ovo desilo u najgorem trenutku kad smo pripremili nove tankove da povećamo kapacitete, a sada smo prvi put primorani da dokupimo grožđe od sorti koje nam nedostaju. Naravno, domaćeg porekla i da se nadamo oporavku, posebno mladih, dvogodišnjih vinograda koji su najviše oštećeni. Sreća naša da imamo druge dve lokacije u Umčarima i Šepšinu, gde su vinogradi ostali netaknuti.

Pominjemo različite oblike zaštite od ovakvih nepogoda, ali nam skreću pažnju da se mreže kao zaštita od grada nigde u svetu ne koriste jer loza mora da ima sunce, ne podnosi senku.

- Iskreno, nama vinarima ostaje samo da gledamo u nebo i radimo kao naši stari koji su na tri lokacije sejali žito. Uvek nešto tako preživi, čisto da ne pocrkaju od gladi.

Despotika 6U sklopu razvoja vinskog turizma, u vinariji završavaju dva nova nivoa

U Despotici razmišljaju i o osiguranju, jer za to država daje određene subvencije. To jeste način da se predupredi šteta, ali ne i da se sačuva rod. Osim toga, kad nema roda od osiguranja dobiješ vrednost grožđa, ali veća je posredna šteta koju niko ne priznaje, a to je da nemaš crvenih vina dve-tri godine.

- Mi smo bukvalno ove godine imali dupli izdatak za održavanje vinograda, a gde je tu amortizacija i zemlje i mašina, ljudi – nastavlja priču vlasnik vinarije Despotika. – Pritom, nema te na sve surovijem tržištu i neće te biti. Znači, posredna je šteta nekada daleko značajnija od ove trenutne, a finansijski manjak od četvrtine u četvorogodišnjem intervalu budžeta vinarije niti je vinar uneo u poslovnu projekciju, niti kupac razume kad kritikuje cenu srpskog vina.

A onda veliko iznenađenje, na sto stižu čaše i boca bez etikete.

- Da vidimo šta nas čeka – smeje se Veselin.

Crveni mirisni kaberne boje dubokog rubina skroz je živ iako je iz berbe 2012. Fine, nešto jače kiseline, arome pomalo egzotične i evidentno drugačije od klasičnog sortnog vina. Malo su zelenkasti tanini, malo kraća završnica, ali u suštini lepo zaokruženo i prijatno za piće. No, kad se malo otvori u čaši, neobično podseća na amarone.

Despotika 2Degustacija kabernea od jaguride iz berbe 2012

Šta je to?

- To je naša jagurida koju smo iz šale napravili 2012. godine, ali jako dobre godine za vino. Stavili smo vino u bure od sto litara i samo povremeno probamo. Poslednji put možda pre dve godine i još je odlično – kaže tehnolog vinarije Miloš Nikolić.

- Možemo u šali da govorimo da je Grand Rezerva pošto ga je tad bilo malo, a sada se šalimo da će svo vino ov godine da nam bude takvo. Život je čudo, a onaj ko dođe ovde i vidi ovo danas ne može da zamisli kako je to izgledalo pre samo nekoliko meseci. Ako ima nešto dobro u svemu što nas je zadesilo onda je to da nevolja zbližava ljude. Moram da pohvalim sve iz vinarije Radovanović jer smo imali daleko intenzivniju saradnju, češća viđenja, druženja, razmenu informacija kako da se izborimo i prevaziđemo problem. Znate, nisu svuda identične situacije, različite su sorte, starost vinograda, uzgojni oblici, način orezivanja. Skupili smo dragocena iskustva na osnovu kojih izvodimo zaključke kako da sačuvamo ovo što je ostalo i pripremimo se za slične događaje u budućnosti – reče Veselin Despotović i otpi dobar gutljaj odlične jaguride.

A mi srećni jer srpskim komšijama ovog puta nisu crkle krave.

Šta država može

Despotika 13

Veselin Despotović, inače predsednik Udruženja vinara Šumadije, napominje na koji bi način država najefikasnije mogla da pomogne u ovakvim situacijama.

- U zakonu postoji stanje elementarne nepogode koje je proglašeno na teritoriji naše opštine, čime se stiče pravo da tražiš pomoć od države. Ona pokazuje volju da pomogne, ali nakon svih poplava i nevolja koje su snašle čitavu zemlju, ipak ljudima prioritetno treba popraviti krovove, škole, bolnice. To je sasvim normalno, pa da onda negde dođemo na red i mi, ali pre nego što se stvar načisto razvodni. Konačno, tražili smo od države da se unapredi protivgradni sistem odbrane, pisali dopise institucijama i ministarstvima.

Prema nekim procenama potrebno je sedam miliona evra da se sistem u potpunosti stavi u funkciju, a štete od grada su višestruko veće, ne samo u vinogradima već i u drugim kulturama. Znači, ovo je nešto što je neophodno, a odgovorili su nam da je puštena u rad jedna automatska stanica u rejonu Valjeva, pošto oluje dolaze iz pravca Bosne. Ali, ta jedna neće sama mnogo pomoći, treba napraviti mrežu za odbranu koja će dejstvovati pravovremeno, čisto da se ne pojavi „ljudski faktor“ da je raketaš bolestan ili nije tu, ili dok upali traktor i stigne na lice mesta suviše je kasno. Da je bilo tog sistema bilo bi štete, ali ona ne bi bila stoprocentna.

Znači, ako imaš dobar protivgradni sistem, ako platiš osiguranje i imaš vinograd na dve-tri lokacije, onda se to može pretrpeti i preživeti. A ovako dođete u situaciju da bude uništena čitava berba.

Šta je jagurida

Jagurida je narodni izraz za nezreo grozd koji naknadno izraste, obično na vrhu čokota, i kasnije sazri. U Vojvodini ga zovu greš, a u prenosnom smislu znači tvrdica ili škrtica!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama