Zašto su amarone vina skupa?

Zašto su amarone vina skupa?

Postoje vina koja su već u startu skuplja od drugih iako ne dolaze s etiketom neke od najcenjenijih svetskih vinarija. Jedno od njih je amarone, koje u proseku košta između 50 i 60 evra po boci i koje je postalo najprepoznatljivije vino italijanske regije Valpoličela.

Verujemo da su mnogi ljubitelji vina čuli za amarone, ali mnogo je manje onih koji su ta vina doista i pili. Razlog je sasvim sigurno cena ovih vina. O čemu se tu radi?

Kao prvo, amarone ima slavan teroar background iliti pozadinu. Valpoličela, čiji naziv potiče od grčke igre rečima sa značenjem „dolina brojnih podruma“ a drugi je najveći proizvođač kvalitetnih DOC vina u Italiji. takođe, istorijski gledano, centar lokalnih zbivanja je drevni grad Verona gde se nalazi jedan od najpoznatijih rimskih amfiteatara i postoji viševekovna tradicija proizvodnje vina. A kruna te tradicije upravo je amarone!

amarone 14Specifičan način proizvodnje, sušenje grožđa za amarone

Valpoličela obuhvata ukupno sedam vinorodnih dolina i isto toliko sela te predstavlja najbogatiji izvor četiri autohtone crvene sorte: korvina, korvinjone, molinara i rondinela. Ima tu, naravno, i brojnih drugih lokalnih loza, po čijem broju je Italija najpoznatija na svetu, no da bi se kako-tako uveo red u proizvodnju vina definisano je pet oblika kvaliteta vina iz ove regije: Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore, Valpolicella Superiore Ripasso, Amarone della Valpolicella i, konačno, Recioto della Valpolicella.

U čemu je razlika?

Najnižu kategoriju, Classico, koju prosečan, svakodnevni konzument jednostavno zove Valpoličela, čine vina dobijena presovanjem i fermentacijom odmah nakon izlaska grožđa iz vinograda. U pitanju je vino laganog tela s prepoznatljivim aromama trešnje, naglašenih kiselina i niskih alkohola, što sve odlično prati lokalna jela, od pica i paste, pa do laganih mesa i jela od povrća. Služi se malo rahlađemo i cena mu se najčešće kreće u rasponu od 12 do 15 evra.

Valpolicella Superiore dobijaju oznaku vina koja su odležavala minimum godinu dana u buretu, koncentrisanija su od „klasiko“ varijante i njihova cena se kreće od 15 do 20 evra.

amarone 9„Dolina brojnih podruma“, vinogradi u Valpoličeli

U principu, i Classico i Superiore su vina dobijena na način kakav se svuda u svetu radi. Ali, za razliku od njih, grožđe predodređeno da postane amarone preći će drugačiji put do boce. Naime, da bi se dobilo vino Amarone della Valpolicella u vinogradu su odabrani najstariji čokoti, berba se obavlja nešto kasnije kako bi zrno upilo što više sunca, a potom se grožđice sorti korvina, rondinela i molinara suše čitave zime. Tokom ta četiri meseca, a pre ulaska u muljaču, zrno dehidrira, gubi i do 40 procenata vode, a arome i šećeri postaju veoma koncentrovani, što uslovljava i visok procenat alkohola, najčešće preko 15 % u vinu. Iako je vino potpuno „suvo“, iluzija slasti ostaje u čaši utopljena u arome i ukuse suve smokve, čokolade i finog duvana. Vino je punog tela, odličnih kiselina i jasno definisanih tanina. Na tržište se pušta nakon minimum dve godine odležavanja u buretu i još toliko u boci, a konzumenti mogu da ga piju bez problema narednih 10-15 godina. Ponekad vino ostaje u punoj snazi i posle 20 godina...

Kada se sve to uzme u obzir, i kasnija berba, i dug proces proizvodnje, i gubitak tečnosti sušenjem, postaje jasnije zašto cena ovakvih vina uglavnom počinje od 50 evra!

Jeftinija varijanta amarone vina su Valpolicella Superiore Ripasso, poznata i kao „bejbi amarone“. Ripaso označava drevnu i ponovo oživljenu tehnologiju, blend svežeg Valpolicella Classico s aromama presovanih pokožica bobica iskorišćenih u proizvodnji Amarone della Valpolicella. Ovakav sklop daje bogatije telom, koncentrisanije, aromatičnije, ponekad i veliko vino koje, bilo suvo ili polusuvo, nalikuje originalnom amaroneu po svemu osim po ceni koja je duplo manja.

amarone 18Amarone spada u najcenjenija vina Italije

Konačno, Recioto della Valpolicella je desertno vino koje se dobija na isti način kao i amarone, s tim da se fermentacija u jednom trenutku prekida kako bi u vinu ostalo otprilike 250 grama šećera po litri i alkohola oko 12 procenata. U pitanju je izuzetno kompleksno vino bogatog ukusa suvog voća, primetnih tanina, savršenog balansa u kojem se smenjuju slasti i živahne kiseline. Pakuje se u boce od 375 ml i cena mu se kreće od 40 evra pa naviše.

I Recioto della Valpolicella i Amarone della Valpolicella nose oznaku DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, što znači kontrolisano i garantovano poreklo), dok su ostala vina iz Valpoličele klasifikovana kao DOC (Denominazione di Origine Controllata, što znači kontrolisano poreklo).

Single Vineyard

Mnogi proizvođači amaronea na bocama imaju istaknut natpis Single Vineyard, što označava da je grožđe za to vino došlo iz samo jednog vinograda, a što dodatno „bilduje“ cenu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama