Vinska istorija Beogradskog sajma

Vinska istorija Beogradskog sajma

U okviru najave desetogodišnjice vinske manifestacije Beowine na beogradskom Sajmu koja će se uz Sajam HORECA opreme održati tokom Sajma turizma od 21. do 24. februara, grupa novinara imala je priliku da zaviri u malo poznatu „Vinoteku“ - vinsku arhivu i degustacionu salu koja se nalazi ispod Hale 3.

Vinski arhiv na Beogradskom sajmu formiran je i otvoren 1996. godine kad je održan prvi Sajam vina da bi 21. godinu docnije, 6. juna na Svetski dan sajamske industrije bio renoviran. Prostorije su okrečene, drvo osveženo, a degustaciona sala doterana da primi goste sa pozivnicama tokom održavanja sajamskih manifestacija.

Više od polovine od oko 6.000 postojećih mesta je ispunjeno, na žalost, najveći broj boca ima samo arhivsku vrednost zbog godine berbe. Najstarije vino je slovenačka Vipava iz 1955. godine, dok postoje neke etikete iz osamdesetih, ali je većina iz poslednje decenije XX veka.

sajam 20181221 134005

Vinoteka je svih ovih godina punjena donacijama. Posle održanih priredbi vina bi ostavljali proizvođači i ambasade pa jednu petinu uskladištenih boca zapravo čine inostrane etikete. Iako doteran, ovaj jedinstveni prostor nije otvoren za javnost ali će tokom sajma dolaziti gosti, novinari a postojeća bogata knjiga utisaka veli da su tu boravili brojni državnici, ministri, pa i predsednici država.

Iako je u vinskom podrumu osetno hladnije, tokom leta dve klime dodatno rashlađuju prostor kako bi se vina što duže održala. Uz masivne drvene police i nekoliko eksponata vinarskog alata, primetna je klasifikacija: uredno ispisano stoji ko je proizvođač vina, godina berbe, koliko boca je na stanju, a posebno dragocene etikete vidno su istaknute. Očito je da neko vodi računa, a njeno ime je Tanja Živković. Tanja, zaposlena u finansijskom sektoru Sajma drži ključeve ovog malog vinskog blaga i unutra pušta samo privilegovane:

- Nemam veze sa vinima - priznaje - Ali kad sam se zaposlila na Sajmu dobila sam zadatak da pokušam nekako da sredim vinsku arhivu jer je sve bilo razbacano. Bez imena proizvođača, sve pomešano. U međuvremenu sam krenula da učim pomalo o vinima, dolazio je povremeno profesor Jović kao predsednik komisija koje su ocenjivale vina , ispitivao koja su dobra, koja nisu, malo mi pričao o svemu tome. Pokupila sam informacije i od onih koji su ranije bili zaposleni i šta se sve dešavalo. A tu su bile i dodeljivane plakete, najboljim štandovima, vinarijama, etiketama. Sve u svemu, ja to sređujem od 2005. godine a kad se ide negde u goste i sprema reprezentacija iz Vinoteke, trudim se da ne dam sve, da ostane od svake etikete boca ili dve.

tanja 20181221 133113Tanja Živković, čuvar vinskog blaga beogradskog Sajma

Tanja podseća da su iz ove arhive više puta rađene dobrotvorne aukcije, da su neka vina prodavana za po 1.000 evra po boci. Ističe kosovski Cabernet Sauvignon 1994 proizvođača Kosovo vino koje je i dalje dobro a posebno je pakovano povodom proslave šest decenija postojanja Sajma (1937 - 1997). Pominje i šardone iz Džervina koje više nije za upotrebu jer to vino nije ni rađeno da traje za razliku od raritetnog vina Vranac 13 Juli, koji je spreman kao izvoz za Švedsku, ali je svojevremeno zbog sankcija završio ovde u arhivu a ne na Skandinavskom poluostrvu. Vino je dobro iako na njemu i dalje stoji napis „Titograd”.

- Tu su i vhunska vina stigla u buradima iz Erduta 1992. godine. Ovde su prepakovana, mašine su još ovde. Trebalo je posle godinu dana metalni čepovi da se zamene, ali šta se desilo: smena vlasti, došla je druga garnitura i sve je tako ostalo. Samo tog vina bilo je 3.000 boca, a sad svake godine, na žalost, određenu količinu izbacim jer nestaje. Ostaju samo prazne ili poluprazne boce, no ima još i tih koje su dobre, pa neku otvorimo kad imamo goste.

A vino dobro, odlično, još uvek živo, sami smo se uverili. No, naša je preporuka da svoje favorite ipak potražite među novijim berbama na ovogodišnjem izdanju Beowine sajma vina na kome su najavljene brojne organizacione novosti.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama