Prokupac i druge tajne

Čokot Zemun, najstarija loza u Beogradu Čokot Zemun, najstarija loza u Beogradu

Nedavno izlaganje Nebojše Markovića, profesora na Katedri za vinogradarstvo Instituta za hortikulturu Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu o nekih pola hektara mladog oglednog vinograda na Oplencu, te prokupcu, do skoro gotovo devastiranoj sorti, pretvorilo se u ekskluzivnu vest. Pogotovo kad je zdravlje nacije u pitanju, a za to bi mogla biti zaslužna i jedna Evita.

U okviru završne konferencije projekta Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije – Impuls Wine, na temu „Razvoj i brendiranje sektora na bazi autohtonih sorti" govorio je profesor Nebojša Marković, poznat kao jedan od onih koji se posebno interesuju za sudbinu i razvoj srpske autohtone sorte prokupac.

Tema je bila daleko šira od jedne sorte pa smo pored otkrivanja tajne šta se to zapravo događa na oglednom dobru iznad kruga vinarije Kraljeve Zadužbine u Topoli, saznali neke, uslovno govoreći loše vesti, a i neke druge, možda epohalno dobre, za koje je zaslužna domaća pamet. Krenimo redom...

impuls wine 8Profesor Nebojša Marković novostima iznenadio prisutne

Donekle neveselu sliku vinarstva u Srbiji otkrio je profesor Marković činjenicom da je trenutno u funkciji svega oko 17.500 hektara vinograda vinskih sorti a sa onim stonim, ukupno tek nešto više od 22 hiljade. Istina, tu nisu uračunate neke površine van vinogradarskih rejona, ali situacija uopšte nije ružičasta u odnosu na druge vinske zemlje i mogućnosti. No, naredna priča o oglednom vinogradu, zasenila je sve dotle izrečeno.

Istina je da postoje čak 42 klona prokupca od kojih se samo dva mogu nabaviti za sadnju i to u Italiji! U želji da kroz proces klonske selekcije sačuvaju materijal i unaprede saznanja, Marković kaže da su „skromno“ u ovom vinogradu posadili samo 13 klonova prokupca, ali i neke druge, novostvorene sorte. Beogradska besemena, opuzenska rana, radmilovački i smederevski muskat, Evita, te čokot Zemun, svaka sa gotovo neverovatnom pričom. Crvene sorte su većinom stone, no daju dobar karakter kao bojadiseri ili aromu za ispravak vina drugog sortimenta. No, beogradska besemena je suvo belo zlato. Ubrzo nakon njenog nastanka, Izraelci su kupili ne samo lozu već i licencu za proizvodnju, a po svim pokazateljima to je danas najbolja besemena sorta na svetu od koje se dobija najfinije suvo grožđe dok su cene besemenog grožđa, veoma retkog u prodaji u Srbiji, otišle nebu pod oblake.

impuls wine 0Otkrivene tajne oglednog vinograda prokupca na Oplencu

Oba muskata su vrlo plodna, onaj radmilovački stoni posebno jer daje i do 22 tone po hektaru prinosa, a pogodne su za kupaže zbog muskatnog mirisa. U svemu tome, pravo čudo je crvena Evita, jedna od najnovijih sorti nastala ukrštanjem prokupca sa muskat hamburgom i sortom klinton. Bujna je i dobar bojadiser, ali je naučnike oduševila činjenicom da sadrži sto puta više antikancerogenih tvari nego aronija!

Zadržava dosta šećera i kiselina pa je idealna za spravljanje sokova, međutim intenzivno se u institutu Josif Pančić radi na dobijanju suplemenata u kombinaciji sa prokupcem, koji bi se koristili kod osoba sa dijabetesom. Trenutno se vrši odstranjivanje alkohola da bi ovaj preparat mogla da koriste i deca obolela od ove bolesti.

impuls wine 3Klonovi prokupca na dlanu

Zanimljiv je i čokot Zemun, više raritetno nego ulogom u proizvodnji vina. Radi se zapravo na očuvanju tog jedinog čokota koji raste blizu kapije Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu za koji se pretpostavljalo da je star i do dva veka, ali su istraživanja tu cifru konačno prepolovila.

A na polju cifara klonovi prokupca takođe imaju šta da kažu: od ovih trinaest neki pokazuju izuzetne individualne karakteristike koji zapanje i najpozvanije stručnjake iz oblasti vinogradarstva. Uz nakupljanje dovoljne količine šećera, jedan od klonova ponese i do 18 kilograma grožđa po čokotu!

Ako je to tačno, a pošto se za vrhunsko vino ostavlja kilogam do kilogram i po grožđa po čokotu, onda nam uz ovaj prokupac možda više hektara vinograda nego što imamo, nije ni potrebno - našali se neko.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama