Kjanti, ljubavi moja

Kjanti, ljubavi moja

Toskana, sanđoveze, blagi povetarac, mirisi mora i ustalasanih zelenih brežuljaka. Nije ovaj deo centralne Italije poznat samo po romantici već i po vinu Crnog pevca ili Gallo nera. Takođe i vinu kjanti (chianti) koje je nekada bilo samo nezaobilazni deo restoranskog inventara kao kućno vino, a danas je jedan od najpoznatijih svetskih vinski brendova. Nije ni čudo kad se za nekoliko evra može piti izvanredno vino, a za još nekoliko više – fenomenalno!

Debeljuškasta zelena boca u pletenoj korpici kao reklamni artefakt u prozoru lokalne prodavnice ili picerije, ali i sastavni deo prtljaga u talasu iseljenika sa Apenina u Novi svet u prvoj polovini 20. veka. A autohtona sorta sanđoveze i trpko vino od nje kao zajednički imenitelj u svakoj bottigli (boci, butelji).

Kjanti 6

Upravo je ova sorta srce vina kjanti dajući mu stilski prepoznatljive sočne kiseline, transparentnu crvenu obojenost i ukus crvenih i crnih trešanja. Prisustvo umerenih tanina raste sa podizanjem kvaliteta vina poslednjih decenija, baš kao što se popravljaju struktura i telo ovih vina koja idu od nekadašnjeg lakog ka srednjem telu. Sanđoveze nakon prvog utiska nudi široku lepezu aroma ljubičica, lekovitog bilja, začina pa i zemlje te se prema svim tim karakteristika ponekad značajno približi sortnom bratu brunelu iz Montalćina.

Kjanti 7

No ono što ga dodatno razlikuje od stila vina brunelo je zapravo veoma duga istorija kjantija i tradicija koju nosi sa sobom iz doba kada su centralne delove „čizme“ naseljavali oni koji su prvi ovu oblast označili kao pogodnu za uzgoj vinove loze, gotovo pet vekova pre Nove ere, da bi priču nastavili stanovnici Rimskog carstva. Danas se oblast kjanti nalazi između Firence na severu, Sijene na jugu, Pize na zapadu i grada Areco na istoku a regija i vinarstvo doživljavaju poseban uspon tokom renesanse i vladavine čuvene porodice Mediči u 14. veku pa tako, veliki vojvoda Kozimo III de Mediči označava prvu vinogradarsku kjanti zonu poznatu kao Chianti Classico 1716. godine. Sledi period razvoja dug dva veka sve dok 1967. godine italijanska vlada ne proglasi DOC apelaciju Chianti Denominazione di Origine Controllata u čijem se centru nalazi i poseban region Chianti Classico.

Kjanti 21

No, sedamdesetih godina prošlog veka proizvođači gube kompas, kreće potera za kvantitetom što čini da u svega nekoliko godina padne ugled čitave regije, toliko da pojedini vinari vide spas u blendiranju sanđovezea sa internacionalnim sortama kad nastaju supertoskanci. Srećom, doneseni su novi zakoni, uvedena pravila koja dozvoljavaju upliv manjih delova drugih sorti i kjanti je ponovo u sedlu. Tako da sledeću DOCG stepenicu kjanti osvaja 1984. godine, a onda se 12 godina docnije i Chianti Classico izdvojio kao posebna DOCG apelacija.

Kjanti 19

Sve ove DOCG regije se tokom narednih godina bave daljim povećanjem kvaliteta izdvajanjem boljih klonova i kvasaca, a kako su Italijani poznati po sposobnosti da „nepodnošljivom lakoćom“ sve iskomplikuju, tako je i klasifikacija kvalitetnih zona poprilično zamršena, pa postoje: Chianti u osnovi piramide kvaliteta, Chianti Classico sa sopstvenom apelacijom, ali i Chianti Rufina i Chianti Colli Senesi kao podzone kjantija sa kvalitetnim vinima.

Kjanti 5

Chianti DOCG osnovan 1996. godine ima sedam podzona, a vina ove apelacije moraju imati minimum 70 % sanđovezea i još 10 % belih sorti malvazije i trebijana. Internacionalne sorte kaberne, merlo i širaz dozvoljene su u ostatku, baš kao i lokalne crvene sorte kanajolo nero i kolorino, kako bi se finalnoj kupaži dodali tanini, voće, struktura, pa i boja. Ovakav kjanti predviđen je da se pije mlad i svež, dok su više kategorije superiore dobijene iz vinograda sa nižim prinosima grožđa ili riserva, koja mora da odleži najmanje dve godine pre puštanja u promet.

Kada je reč o podzonama kjantija treba reći da vina mogu nositi njihove nazive ili jednostavno ime Chianti na etiketi.

Kjanti 11

Jedna od najkvalitetnijih podzona je Chianti Rufina. Mala, sa proizvodnjom oko tri miliona boca godišnje, naudaljenija od morske obale i dosta visoko postavljena, daje vina viših kiselina, voćna i divno mirisna, sposobna da odležavaju preko decenije.

Chianti Colli Senesi se nalazi na obroncima planina oko Sijene i graničnoj zona DOCG brunela i čuvenih vina Montepulćana, pa je u tim preklapanjima dodatno uzbudljiva. Sortnost, voćnost i prisustvo začina u aromama vina u kombinaciji sa nešto rustičnim stilom daju posebno raskošan okvir.

Kjanti 16

Ipak, najviši stepen zadovoljstva očekuje se iz vina Chianti Classico DOCG apelacije koja na boci imaju čuveni amblem crnog petla. Početna oblast apelacije iz 18. veka dodatno je proširena 1930. godine, a vinogradi se nalaze na većoj nadmorskoj visini od onih u Kjantiju. Iako se ova vina često rade u drvetu, njegov uticaj nikada nije takav da nadjača prepoznatljive arome trešanja, ljubičica i začina. Velike bačve bez mnogo uticaja gotovo su u potpunosti potisle novi barik i sladunjave naznake vanile i začina iz vina kjanti klasiko koje mora sadržati bar 80 % sanđovezea uz dodatak sorti kaberne, merlo, kolorino i kanajolo nero. Belom grožđu je ovde pristup zabranjen. Inače, tu postoje tri kategorije: annata kao standarna vina apelacije, koja moraju biti starija od godinu dana pre upotrebe, riserva koja zahteva 24 meseca i gran selezione sa još pola godine dužim odležavanjem. Prva ovakva vina pojavila su se na tržištu 2014. godine uz obaveznu potvrdu unikatnosti parcele vinograda i panela ocenjivača kvaliteta.

Kjanti 15

Chianti Classico DOCG ima devet „komuna“: Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga i Poggibonsi u oblasti Sijene i Greve in Chianti, Barberino Val d’Elsa, San Casciano Val di Pesa, te Tavernelle Val di Pesa koje pripadaju Firenci. Oznake ovih komuna još nisu dozvoljene na bocama, a razlike u vinima su evidentne zbog drugačijeg zemljišta i mikroklimatskih uslova.

Crno-bela vinska legenda o pevcima

Chianti Classico najcenjenije je vino ovog stila i ove regije danas, a zbog čega se dovodi u vezu sa crnim pevcem, evo odgovora kroz legendu.

Priča govori o višedecenijskom, čak vekovnom sukobu između Siene i Firence za vlast u Klasiko zoni. Negde početkom 13. veka rešili su da napokon okončaju sukob u viteškom nadmetanju. Dogovoreno je da u osvit zore, po prvom glasanju petla, po konjanik iz oba grada krene prema ovom drugom i gde se sretnu, tu da bude granica. Za tu priliku kicoši iz Sijene izabrali su kao budilnik lepog, dobro uhranjenog belog petla, dok su namazani Firenčani uzeli verovatno najjadnijeg i najgladnijeg crnog petla kojeg su mogli da nađu. I upravo taj jadni i gladni petao zaslužan je što je Klasiko zona pripala Firenci, jer je „zapevao” sat vremena ranije i dao svom vitezu veliku vremensku prednost. Firenca je ozvaničila suprematiju nad Klasikom, a crni petao, gallo nero, dobio je u znak zahvalnosti mesto na grliću svake boce iz pomenutog rejona!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama