Malbek za početnike

Malbek za početnike

Dan malbeka, koji se u čitavom svetu slavi 17. aprila, zakasnio je malo u Beogradu i tek dvadesetak dana kasnije označen je i u prelepom ambijentu rezidencije ambasadora Republike Argetine.

Dan malbeka obelezen
Dan malbeka obeležen je u Beopgradu u rezidenciji ambasadora Republike Argetine

Pod mudrim geslom „Elegancija ne zahteva savršenstvo”, što bi u najkraćim crtama moglo opisati vinarske tendencije pri proizvodnji vina od ove sorte, vinski je svet ovom manifestacijom koja se održava od 2011. godine, još jednom upoznat sa bitnim činjenicama. Od toga kako je malbek iz Bordoa stigao u Argentinu, kako je Argentina spasila ovu sortu, pa i to da ova vina za manje novca nude viši kvalitet. Uostalom, jedan slavni somelijer reče: „Ako na testu na slepo niste sigurni da li je u čaši dobar kaberne ili merlo, najverovatnije je – malbek!”

I to se često pokaže kao tačno.

Malbec Day
Priča o argentinskim vinima, ambasador Estanislao Savels i somelijer Mina Majstorović

Ambasador Estanislao Savels, kao ljubazni domaćin, uveo nas je u priču o ovoj sorti uz zahvalnicu srpskim uvoznicima što su omogućili da se veći broj etiketa malbeka može kupiti u domaćim prodavnicama. A za ono šire znanje pobrinula se Mina Majstorović, jedan od vodećih somelijera Srbije.

Vinska istorija u Argentini duga je četiri veka. Prve loze doneli su španski sveštenici, međutim razvoj vinarstva ide dosta sporo sve do prekretnice kada se 1853. godine otvara prva škola za poljoprivredu i vinikulturu, a guverner Domingo Faustino Sarmiento, kasnije i predsednik, donosi proglas kojim pozicionira argentinsko vino na nacionalnom nivou. Angažuje potom francuskog enologa uz zadatak da donese neke evropske sorte, pa tada i malbek stiže i biva zapravo spasen. Jer, svega deset godina nakon pomenutog proglasa kreće filoksera iz Francuske, a malbek biva skoro istrebljen. Potom se sredinom 20. veka u Bordou događa veliki mraz i dovršava posao koji je filoksera započela.

Danas se malbek u Francuskoj gaji u jako maloj količini, dosta je drugačiji od argentinskog, kao da je neka druga sorta, i Argentina zapravo postaje njegova prava postojbina.

sva vina

Sudbina vinarstva u Argentini donekle je slična onoj na našim prostorima. Zemlja je velika, a kad je železnica povezala najudaljenije krajeve, kreće industrijalizacija početkom 20. veka. Šezdesetih godina fokus je na masovnoj proizvodnji, da bi dve decenije kasnije krenuo upliv pivske i industrije sokova. Tada mnogi vinogradari raskrčuju vinograde, ma koliko se mučili da ih uzdignu. Srećom, taj period je kratak i krajem veka izdiže se nova era vinarstva za koju je posebno zaslužan Nikolas Zapata, vlasnik vinarije Catena Zapata. On postavlja vinograde na velikim nadmorskim visinama, preko 1.500 metara, radi klonsku selekciju malbeka, bavi se istraživanjem uticaja zemljišta, nadmorske visine i klonova. Kruna svega događa se kada država reši da 2010. godine proizvede vino u nacionalno piće pod parolom Vino Argentino.

Grožđe se u ovoj zemlji gaji samo u srednjem delu, a vodeći region je svakako Mendoza, gde se proizvede 60 % vina, od čega 85 % čini malbek. Iako se oblast nalazi blizu ekvatora, zbog velike nadmorske visine na kojoj su vinogradi noći su veoma hladne, što uz enormno veliki broj sunčanih dana izuzetno pogoduje malbeku koji sazreva kasnije od kabernea i merloa, čuvajući mu kiseline i arome. Suša grožđu ne smeta jer voda potiče i stiže od leda sa Anda, kanalima zaostalim još iz doba Inka i klima je zapravo idealna jer vetar s Anda, uz malu količinu padavina, čini da nema bolesti pa okruženje daje idealne uslove za organska vina. Mnoga to i jesu, no Argentinci tu činjenicu često ne deklarišu, baš kao što ne pate od toga da ni da na etikete obavezno postave oznake rezerva ili grand rezerva čak i kad su vina potpuno u okviru tih zakonskih odrednica!

Vinogradi u Argentini nalaze se na velikim nadmorskim visinama
Vinogradi u Argentini nalaze se na velikim nadmorskim visinama

Malbek inače ima malo deblju pokožicu koja vinu daje tamnu boju sa dosta ljubičastih i indigo naznaka. Veoma voćan i sočan, s dominantnim aromama šljive i kupine, uz primetne začinske note, pa i one kožne, jako je zahvalan za uparivanje sa hranom. Tradicionalni argentinski roštilj je u fokusu, ali i daleko suptilnija mesa. Odličan je sa plavim sirom ili pečurkama, no Argetninac će ubeđeno tvrditi da je najbolji uz meso noja! 

Za proslave dana malbeka u Beogradu domaćini iz ambasade, uz čuveni mate čaj, svake godine pripreme neko posebno iznenađenje. To nije teško jer se vino od ove sorte, koje ima u nekim srpskim vinogradima i vinima, radi na sve moguće načine, pa čak i u beloj varijanti, što jeste veoma retko.

I dok je lane izuzetak bio penušavac od malbeka, ove je opšte oduševljenje izmamila jedna druga, u Argentini odomaćena, pa sad već i autohtona (kao što je tamjanika u Srbiji) sorta, torontes. Fantastično belo vino, potpuno drugačije od svega što smo do sad probali, s aromama koje ostaju trajno u pamćenju, dolazi iz vinarije Colomé, čije je vrhunske domete potvrdio i ubedljivo najbolji malbek na ovoj maloj degustaciji. Bogato, moćno, elegantno vino sa jako dugom završnicom i cenom od oko 20 evra. To je ujedno bilo jedino vino koje se ne može naći da našem tržištu, dok su malbeci vinarija Graffigna, Trapiche i Chakana potvrdili činjenicu da vrede više no što njihova cena na policama govori.

Colomé

anterfile Coloma

Vinarija osnovana 1831. godine ne severu u pokrajini Salta, nalazi se na 2.300 metara nadmorske visine, a vinogradi idu čak i do 3.100 metara nadmorske visine! U okviru poseda nalazi se odličan hotel kao i jedinstveni muzej-umetnička galerija, posvećen kontemplativnom umetniku Džejmsu Turelu čije su instalacije okužene svetlom i prostorom, baš kao što se ova vinarija nalazi između neba i zemlje.

- Zbog velike visine naše vinograde nikada nije pohodila filoksera, pa malbek iz njih predstavlja najstarije praprimerke vina od ove sorte – tvrdi Kristof Erbar koji danas vodi vinariju Colomé.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama