Kujundžuša u zbilji i legendi

Ante Kujundžić pored spomenika Tinu Ujeviću u Imotskom Ante Kujundžić pored spomenika Tinu Ujeviću u Imotskom

Sorta kujundžuša spada među najrasprostranjenije u dalmatinskom zaleđu, a priča o njenom poreklu vezuje se za 1918. godinu, kada je filoksera sa zadrškom poharala i ove vinogradarske krajeve. Legenda kaže da su u to doba došli neki Francuzi tu i doneli divlju lozu montikulu, na koju su zatim kalemili malvaziju.

Ostalo je nerazjašnjieno da li je u pitanju bila dubrovačka ili istraska, ali se nova sorta pokazala otpornom i zahvalnom za vina, pa su ubrzo nikli veliki zasadi. I dobila je ime kujundžuša. Ali, otkud to ime?

Imotsko polje i gradić Imotski, poznat uglavnom kao rodno mesto velikog pesnika Augustina Josipa Tina Ujevića, mogli bi biti u centru ove priče o postojbini kujundžuše. U svakom slučaju, tu se i danas naveliko prave vina od nje, a jedan od onih koji veruje da zna istinu o njenom nastanku je Ante Kujundžić koga meštani zovu po nadimku, Travar.

- Kujundžuša je dobila naziv po tome što je iz mog sela Kujundžića krenula u ostale vinograde. Naši stari, kao mudri i pametni ljudi, odmah su videli da sorta nema dovoljno kiseline, pa su sadili pet loza kujundžuše, a onda jednu okaticu. Ta je okatica lokalno belo grožđe koje ima više kiseline nego kujundžuša – objašnjava Ante, koji poseduje vinograd sa 2.000 loza kujundžuše i okatice, a kao lokalne crne sorte u okolini pominje još trnjak, cimalicu i rudežušu, koja je izgleda klon od trnjaka.

imotsko polje 1075
Kujundžuša u vinogradu u Imotskom polju

Svoje vino Ante Kujundžić pravi na tradicionalni način kako su to radili njegovi stari. Prvo se odbaci peteljka, pa grožđe samleveno sedam do 10 dana stoji u kaci, a kad slador padne na osam, osam i po, onda se pretače prvi put. Potom se u decembru pretače drugi put i konačno u aprilu, ukupno tri pretakanja, a sve vreme se talog skida. Na kraju se dobije lepo, sočno i lagano bistro vino bez ikakvog filtriranja. A koliko takva kujundžuša može da odležava?

- Može pet godina, pa i deset, ali verujte mi da je bolja što duže stoji. A ako je posle prve godine iz bačve prebacite u inoks može da stoji koliko god hoćete – veli Ante.

Za rastanak nam nudi da ponesemo bocu njegove kujundžuše, a kada pitamo za cenu kaže:

- Znaš kako je Tin Ujević govorio za vino: „Pitam se zašto ga prodaju, kad ništa od njega bolje kupiti neće!“ Vino je dar, ono nije biznis, ali ovi danas od njega baš to prave.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama