Potraga za najboljom čašom

Potraga za najboljom čašom

Koja čaša za koje vino? I koje su čaše najbolje?
Pisali smo već na ovu temu, ukazivali na to kako isto vino u različitim čašama potpuno drugačiju sliku i ugođaj pruža, otkrili vam brend vinske staklarije Zalto Denk’Art, za koji stručnjaci Wine Enthusiasta tvrde da su najbolje čaše ikada napravljene, ali priča o vinskim čašama danas je dostigla tolike proporcije da bi na tu temu moglo da se napiše još na desetine potpuno različitih tekstova.

july4th

Iako se ručni rad i danas najviše vrednuje, pri čemu mnogi tvrde da je nezamenjiv u najvišem segmentu kvaliteta, industrija stakla neprekidno napreduje tako da je granica u kvalitetu sve bleđa. Mašinski rađene čaše cenom i izdržljivošću postaju zato sve ozbiljnija konkurencija onim ručno pravljenim. Takođe, dok su do nedavno stručnjaci za staklo u saradnji sa profesionalnim kušačima vina tražili najsavršeniji oblik, krivine, zapreminu, teksturu stakla ili kristala, kako bi se određena sorta savršeno otvorila u odgovarajućoj posudi i usmerila mirise i ukuse direktno na željene čulne receptore, čini se da je većina odgovora konačno pronađena i da se fokus sada usmerava na neke druge atribute, manje-više estetske, ali i funkcionalne.

bez nogice 1

Sve popularnije vinske čaše bez nogice

Na gotovo svim listama najboljih vinskih čaša sve je prisutnija ona bez nogice. Da li to znači da savremena vinska kultura gravitira jednostavnosti, čaši koja se manje lomi, ili jednostavno više nisu aktuelne priče o tome kako se vino greje ako čaš držite za telo! Zamislite samo koliko ste puta opomenuli nekoga da čašu treba da drži za nožicu! A sad, šta?

- Mrzim da to pomenem, ali čaše bez nogice kao što je Riedel Vivant Chardonnay Tumbler idealne su za sve, uključujući pivo i đus – kaže Danijel Ejer, suvlasnik i vinski menadžer restorana Talula u Kembridžu, SAD. – Bilo da pijete belo tankog tela, roze, robusno crveno vino, pa i penušavo, ta čaša radi posao odgovorno.

181204 Zupans Wine 0314W 4096x2730

Kada se govori o prednosti ovih čaša pominje se stabilnost i otpornost, jednostavnost upotrebe, pa i to da su odlične za upotrebu u „otvorenom prostoru“, ma šta to značilo. Za piknik, možda... E sad, ako ovaj oblik uzimate u obzir, posebno se ističe kristalna Ravenscroft čaša gde set od šest komada staje oko 5.000 dinara, a pažnju treba obratiti i na firme Govino i Zeppoli, čije su čaše nešto jeftinije. Inače, pomenuta Riedel Vivant Chardonnay Tumbler staje oko 1.600 dinara po komadu.

33

Ultramoderna i fleskibilna, Denk’Art Universal 

Od staklene galanterije klasičnog dizajna, odnosno sa nogicom, Zalto sa linijom Denk’Art, te Riedel predvode trku u gotovo svim izborima. Ipak, Denk’Art Universal bi tu mogla biti apsolutni šampion, iako joj neki na prvi pogled zameraju ultramoderni izgled. Izuzetno lagana i fleksibilna do te mere da imate utisak kako se pomalo čak uvija kad je jače stisnete, a da ne pukne, ovo je čaša koja je ponudla novi nivo uživanja u vinu. Naravno, to ima i svoju cenu, a ona za jedna komad ovog savršenstva iznosi nešto više od 7.000 dinara.

Među najbolje na svetu spada i Bordeaux Grand Cru iz Riedla, velika, dobro balansirana i takođe veoma lagana čaša za napredno mirisanje i ispijanje vina, svakako jedna od najboljih na svetu. Po ceni, samo nešto jeftinija od Denk’Art Universal.

11

Dobra, praktična i univerzalna, Ouverture Red Riedel

Daleko pristupačnija, ali i manja, je Ouverture Red istog proizvođača, univerzalna čaša za mnoge vrste vina, gde se kao posebno dobar atribut pominje kako je bezbedna za mašinsko pranje. Cena po komadu, 1.200 dinara.

Ukoliko bi tražili zlatni presek između čaša Denk’Art Universal i Bordeaux Grand Cru, rešenje bi mogla biti kristalna Wine Enthusiast Universal proizvođača Zenology. Tanana na usnama, lagana, apsolutno prozirna da istakne boju vina, podjednako dobro favorizuje bela, roze, ili crvena vina. Pa i cena je na sredini, oko 3.000 dinara po komadu.

- Ako bih morao da preporučim samo jednu čašu na svetu, to bi bila Crystal Red Wine firme One. Njen autor, master somelijer Andrea Robinson sigurno zna iz kakve čaše vino treba piti – navodi Kevin Zrali, autor knjige o crvenim vinima The Comprehensive Guide to the 50 Best Varieties and Styles.

case 1
Petorka za prestiž: Gabriel-Glas Stand-Art, Gabriel-Glas Gold Edition, Zwiesel 1873 Select Riesling Grand Cru, Zalto Denk’Art Universal, JR + RB 1

U segmentu univerzalnih čaša posebno treba pomenuti i proizvode firme Gabriel-Glas, čašu Gold Edition sa cenom od oko 6.500 dinara (negde i skuplja od Denk’Art), te duplo jeftiniju Stand’art. Kao rezultat zajedničkog istraživanja na polju čaša, čuveni dvojac koji čine Master of Wine Džensis Robinson i dizajner Ričard Brendon stvorili su pod zajedničkom etiketom JR + RB čašu pod nazivom 1.

Konačno, za one koji vole sortno namenjene čaše, tu je kristalna Select Riesling Grand Cru nemačkog proizvođača Zwiesel 1872, veoma cenjena je i Veritas Viognier/Chardonnay proizvođača Riedel, s cenom od oko 3.500 dinara za komad.

Ako ste za kompromis

Svetski somelijeri ističu model 12-3/4-Ounce Inalto firme Bormioli Rocco kao čašu koja podseća na mešavinu svih stilova, pa čak i kombinaciju čaše bez nogice ali sa pridodatom nogicom. Jeftinu, izdržljivu, namenjenu svim bojama i stilovima vina, pritom sa veoma pristojnim peformansama. Set od šest komada staje oko 4.000 dinara. Za pijenje ali i lupanje idealno, pogotovo ako ne marite previše za dizajn.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama