Najstarije vino na svetu koje se može piti

Najstarije vino na svetu koje se može piti

Najstarije belo, još uvek pitko vino, proizvedeno je 20 godina pre polaska Kristofera Kolumba na zapad i smešteno u podrum iz 1393. godine.

Proizvedeno je u Strazburu u Francuskoj 1472. godine i predstavljeno je nekoliko puta publici tokom poslednjih pola veka. Čuva se danas u buretu svetski čuvene bačvarske radionice Radu (Radoux) gde je pretočeno 2015. godine kako bi bilo pitko barem još četvrt milenijuma.

Priča o ovom vinu je tipična storija o otkrivanju svetog Grala. Ono je brojilo svoje vekove u posebno zaštićenom odeljku vanvremenskog podruma ispod zgrade drevne bolnice Hospices de Strasbourg koja i sama ima veoma zanimljivu vinsku istoriju. Zahvalni pacijenti su boravak i negu plaćali onim što su imali, parcelama vinograda, tako da je ova ustanova svojevremeno imala najveći domaine u Alzasu i bila najveća vinarija Alzasa 18. veka, a  radi i danas kao vinarija. I tu je, za uzvrat, svaki pacijent dobijao dnevnu dozu leka u obliku dva litra dobrog vina!

najstarije vino 6
Najstarije vino na svetu u buretu (u sredini) u kom se čuvalo preko pet vekova

Svojevrsno arhitektonsko čudo podruma koje se proteže sto i više metara ispod zemlje, završava se malim ispustom sa rešetkama iza kog su neobična burad, jedno veliko u sredini i po dva manja sa strane. Jedno od njih je pravo umetničko delo sa izvajanom glavom u drvetu, ali i naznakom 1519. godine. A u drugom, donekle neuglednom, sve do pre pet godina stajao je vinski sveti Gral, pitko vino staro bezmalo 550 godina.

najstarije vino 1
Tim vinarije Radu spremio identičnu bačvu za narednih 250 godina

Izuzev naučnika koji su analizirali ovo vino, jedna od poslednjih pravih degustacija održana je krajem Drugog svetskog rata kada je general Lekler ovde slavio oslobođenje Francuske i nazdravljao njime. A naučnici su potvrdili da vino, začudo, ima svega 9,4% alkohola, veoma kompleksan nos, da je na nepcu puno i sa dugom završnicom. Jedna savremena organoleptička analiza uz pomoć instrumenata otkrila je u vinu oko 70 aromatskih komponenti među kojima: eukaliptus, kokos, kamfor, timijan, klinčič...

Ono što privlači pažnju pri analizi je pH ovog vina koji iznosi 2,28 (u odnosu na savremeni alzaški Rizling koji ima 3,1), kao i totalne kiseline gde je odnos 9,0 prema 5,0 u korist drevnog vina, baš kao i ekstrakt 46,5gr/l prema 22,2gr/l.  Ali ovo je već rezultat dehidratacije tokom vekova.

najstarije vino 10
Tokom pretakanja u novo bure: master podrumar Hospices vinarije Pelagija Hercog u društvu ekipe iz tonelerije Radu

A onda one, u svetu za vinare očajne 2014. godine, čuvari podruma otkrili su da iz starog bureta vino curi u proseku tri litra godišnje pa je kompletna količina pretočena u savremeno Radu bure, nalik onom koje je lično i ručno proizveo Robert Radu, osnivač „tonelerije“(bačvarije, tone je naziv za određenu vrstu bačve na francuskom - prim) Radu kad je pokrenuo proizvodnju 1947. godine. Ovo novo bure, za budućnost najstarijeg vina, sačinili su vrhunski majstori firme Ksavije Guro i Žan Mari Blanšar. Identično je onome iz XV veka u svakom detalju i napravljeno je na poklon.

Ali nije samo ovo dokaz da vina bele boje nisu nepostojana!
Bela vina koja dobro stare

najstarije vino 5

Uz brojne primere pitkog porta na tržištu koji je sve bolji nakon veka ili dva, slatkih sotern vina iz Bordoa, rariteta iz slavnih drevnih vinarija poput Chateau Lafite ili vrhunskog mađarskog tokaja kakav je onaj iz druge polovine XVII veka i carskog podruma Augusta II, neke se etikete posebno ističu, a među njima Apostelwein Rudesheimer 1727 Bremer Ratskeller. Jedno je od najstarijih flaširanih vina, pitko je zahvaljujući visokom sadržaju šećera koji ga je očuvao. Ovaj rizling nudi dosta kiselina uz miris starih jabuka i orašastih plodova i lepu dugu završnicu. Daleko mlađa kupaža 80% semijona i ostatak sovinjon blana iz vinarije Chateau d’Yquem i berbe 1811. spada u neka od najskupljih vina sveta sa cenom od 117.000 dolara.

Nije loše za deku?

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama