Šta treba znati o vinima Sicilije

Šta treba znati o vinima Sicilije

Tokom istorije, Sicilija je bila poprište raznih kultura, a danas je sa brojnim i jedinstvenim autohtonim sortama jedna od najdinamičnijih vinskih regija.

Grci, Feničani, Arapi i Italijani su vekovima prisvajali prevlast na ovoj teritoriji. Iako su Grci ti koji su doneli, za to vreme vrlo razvijene metode pravljenja vina, Sicilijanci su vina spravljali čak četiri hiljade godine pre n. e. što ne bi trebalo da čudi s obzirom na to,da je sa suvom i toplom klimom i umerenim padavinama, tlo na Siciliji veoma pogodno za vinogradarstvo. Ovakvi uslovi smanjuju rizik od pojave plesni, te je ovo ostrvo ujedno idealno područje za organsko vinogradarstvo.

vina sicilije 002

Ono što je naročito usmerilo pažnju vinskog sveta na Siciliju jesu tamošnja tradicionalna vina, poput Marsale a vinogradarstvo je zastupljeno širom ostrva, od regiona Vitorija pa sve do planine Etna. I s godinama nimalo ne jenjava, ni po količini, ni po kvalitetu. Naprotiv, od 1980. godine, ponovan rast interestovanja za vina sa Sicilije doveo je do poboljšanja u vinogradarstvu i proizvodnji, te neke od najuzbudljivijih etiketa Italije dolaze upravo odavde.

Dominantne autohtone sorte

Nero d' Avola – najčešće uzgajana i veoma cenjena sorta grožđa na području Sicilije. Ukoliko naiđete na sicilijansko vino u prodavnici, to će najverovatnije biti od ove sorte. U pitanju je crveno vino izrazito tamne boje i puno aroma, srednje strukture, sočnih kiselina i slabijih do osrednjih tanina. Ukus tamnog bobičastog voća i začina je često prisutan. Po pitanju stila može varirati od mladog i pitkog, do veoma teškog, strukturnog vina kome treba vremena u boci i dekanteru da da sve najboje od sebe. Nero d' Avola je primarno grožđe u apelaciji Cerasuolo di Vittoria DOCG, na jugu Sicilije, uglavnom se mešajući sa sortom Frapato.

02 nero d avola

Frapato – Mada se većinom koristi za kupaže, može se naći i kao sortno vino. Sorti je trebao dugi niz godina da se pročuje van domovine i Evrope ali je sad veoma cenjena među somelijerima i ljubiteljima vina širom sveta zbog specifičnih cvetnih tonova. Vino je crveno ilagano, sa veoma suptilnim taninima.

03 nerellomascalesse

Nerello Mascalese – Drugo po učestalosti i cenjenosti nakon sorte Nero d’ Avola je ovo lagano crveno vino za koje se javilo veliko interesovanje i potražnja u proteklih dvadeset godina. Grožđe buja na vulkanskom tlu planine Etna i neretko se nalazi u kupaži sa sortom Nerello Cappuccio, rustičnim grožđem sa izraženim začinskim notama.

Catarratto – Najzastupljenija sorta grožđa na području Sicilije kad je reč o belim vinima. Od nje se dobijaju lagana, suva vina, ali se neretko koristi kao dodatak u raznim kupažama, kako na Siciliji, tako i širom sveta.

Grillo i Inzolia – Poput gore navedene sorte Catarratto, većinom se koriste u kupaži pri spravljanju dezertnog vina Marsala koje pokriva veliki deo proizvodnje sicilijanskih belih vina. Grillo već sam po sebi daje suva vina srednjeg tela i s prepoznatljivom aromom breskve.

04 Carricante Grape

Carricante – Uzgaja se oko vulkana Etna i primarna je sorta grožđa u belim vinima s područja koja nose naziv Etna Bianco. Daje suvo vino, srednjeg tela sa iskričavim i osvežavajućim kiselinama.

Po pitanju internacionalnih sorti, najviše se uzgajaju šardone, širaz i kaberne sovinjon.

Najvažniji vinski regioni

Sicilija ima dvadeset i tri apelacije s oznakom o poreklu (DOC) i jednu o poreklu i kontroli kvaliteta (DOCG) grubo podeljene u četiri geografska regiona. Međutim, ključne sicilijanske sorte prelaze iz jednog regiona u drugi i mogu se naći širom ostrva, uključujući i region Terre Siciliane IGT, odnosno vina pod tipičnom geografskom oznakom. Ovde navodimo oznake glavnih regiona:

sicilia doc

Apelacija je rasprostranjena celim ostrvom, a osnovana je 2011. godine. Desetine vinarija udružilo se u nameri da promoviše sicilijanske autohtone sorte, kao što su Nero d’ Avola, Frapato i Catarratto, pa i manje poznate poput sorti Inzolia, Grecanico i Perricone. Iako promovisanje domaćih sorti jeste glavni cilj, dozvoljene su i internacionalne kao što su šardone i kaberne sovinjon.

Budući da se vina pod ovim nazivom mogu praviti širom ostrva, apelacija DOC se ne vezuje za specifičan region, već više služi kao marketinški potez u svrhu reklamiranja sicilijanskih vina na stranom tržištu. Podrazumeva se da se izvesna pravila po pitanju kontrole kvaliteta moraju ispoštovati kako bi vino zadobilo ovu oznaku.

Etna DOC

Veoma geografski određena apelacija koju nose vina od sorti pravljenih isključivo sa područja planine, odnosno vulkana Etna. Specifična alpska klima sa mnogo sunca, ali i duplo većom količinom padavina od bilo kog drugog regiona Sicilije, kao i vulkanski teroar na kojem se uzgajaju ove autohtone sorte, daju grožđu izvesnu ekskluzivnost koja dalje rezultira velikim interesovanjem za vina iz ove oblasti.

etna doc

Primarna grožđa ovog područja su crveni Nerello Mascalese i beli Carricante. Ovo prvo se neretko upoređuje sa nebiolom i crvenim burgundcem zbog sposobnosti da poprimi odlike teroara, konkretnog okruženja na kom raste na planini. Na toplijem području i nižim položajima Nerello Mascalese se manifestuje kao snažnije vino sa jakim taninima, dok ono na visoravni Etne (do 1.000 metara nadmorske visine), gde je temperatura znatno niža, daje oštro i znatno lakše vino. Razlike u zemljištu širom planine dodatno utiču te su varijacije među vinima od ove sorte zaista mnogobrojne.

02 nero d avola

Nerello Mascalaise se neretko kombinuje sa sortom Nerello Cappuccio, pri čemu vino zadobija izvesnu biberastu karakterističnost. Kako bi mogla da nosi apelaciju DOC, kupaža ove dve sorte po pravilu mora imati najmanje 80% Nerello Mascalaise i najviše 20% Nerello Cappuccio.

Carricante je suvo belo vino, sa mineralnim odlikama. Kako po ukusu, tako i po ceni, predstavlja suštu suprotnost težim i stegnutijim crvenim vinima sa Etne. Proizvođači koriste razne tehnike kada je ova sorta u pitanju, od odležavanja u buretu, čistog inoksa, pa do tehnike mešanja taloga, poznate kao batonaž (bâttonage).

05 battonage

Ova sorta se može mešati sa drugim lokalnim belim grožđem kao što je Cataratto, ali se često flašira sama, kao sortno vino. Neretko ga odlikuju ctirusne note, kao i one anisa i meda, protkane osvežavajućom mineralnom slanoćom.

Svoju DOC apelaciju su ova jedinstvena, planinska vina dobila još 1968. godine, mada proizvođači već izvesno vreme pokušavaju da osvoje i DOCG.

Cerasuolo di Vittoria DOCG

U poređenju sa oblasti Etne, jugoistočni deo Sicilije pruža prostranijeravne položaje i više temperature. To ga čini poprištem prevashodno crvenih sorti i ova teritorija jedina je na Siciliji koja nosi apelaciju o poreklu i kontroli kvaliteta (DOCG).

Cerasuolo di Vittoria DOCG floramundi 

Cerasuolo di Vittoria predstavlja kupažu crvenih vina koje su zadobile status DOCG 2005. godine. Nero d’ Avola mora činiti 50% - 70% osnove kupaže koja će potom biti izbalansirana frapatom. Nero d’ Avola daje boju, strukturu i punoću kupaže, dok frapato doprinosi aromama i svežinom. Vino ima ukus na crveno voće, poput jagoda i trešnje, uz primese sladića i kože.

Kada je reč o kvalitetu, postoje dve kategorije ovih vina. Regularna, poznata kao rosso i ona viša classico. Rosso mora da stari oko osam meseci, dok classico ne može na tržište pre godinu i po dana i mora biti napravljen od grožđa sa DOCG područja.

Marsala DOC

Smeštena u provinciji Trapani, Marsala je najveći grad u ovom regionu Sicilije i veoma je poznata luka od velikog značaja tokom istorije. Uprkos turbulentnim i problematičnim godinama, ovaj lučki grad vratio se u velikom stilu kada je proizvodnja vina u pitanju i danas je čuven po svojim fortifikovanim vinima.

marsala

Velika izmena koja je nastala pri spravljanju ovih vina jeste napuštanje sorti Inzolia i Catarratto u korist tradicionalnije i kvalitetnije sorte Grillo. Proizvodnja naliči na pravljenje šerija i ono što je ključno za kvalitetnu Marsalu jeste dužina odležavanja vina tokom proizvodnje u metodi znanoj kao solera.

Međutim, varijacije svakako postoje, i nije svaka marsala pretežno slatka. Ne mora je odlikovati velika starost, a može se praviti kako od belog, tako i od crvenog grožđa. Dozvoljeno je deset sorti pri spravljanju ovog dezertnog vina, izeđu ostalog i crvene sorte Nerello Mascalese i Nero d’ Avola.

marsala

Još jedna stvar po kojoj je marsala slična šeriju jeste postojanje različitih kategorija prema starosti. Ima ih pet, i dele se na sledeći način: fine (jedna godina), superiore (dve godine), superiore riserva (četiri godine), vergine/soleras (pet godina) i vergine/solera stravecchio (deset godina). Boja i rezidualni šećeri su takođe naznačeni na etiketi: oro (zlatna), ambra (ćilibar) i rubino (rubin crvena), dok su šećeri označeni kao: secco (suvo - 40 grama po litru), semisecco (polusuvo - 40 do 100 gr/L) i dolce (slatko - preko 100 gr/L).

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama