Najznačajnije vinske sorte Sardinije

Najznačajnije vinske sorte Sardinije

Sardinija, drugo po veličini ostrvo Sredozemnog mora, stanište je mnogih poznatih, zanimljivih i naširoko traženih sorti, od veoma rasprostranjenog grenaša (na Sardiniji znanog kao kanonau), vermentina i karinjana, preko uvek cenjene malvazije i moskata, do malo opskurnijih autohtonih sorti, kao što su bovale, nasko (nasco) koji uspeva oko grada Kaljarija, crvene  sorte monika (monica) ekskluzivno vezane za Sardiniju, ili belog nuragusa kog su Feničani doneli u okolinu Kaljarija.

Međutim, recimo da se zateknete na Sardiniji, i kao svaki propisni vinoljubac poželite da što bolje upoznate lokalna vina. Da li biste znali odakle da krenete, u kom regionu je najbolje tražiti izvesnu sortu i koje bi vinarije trebalo posetiti? S tim na umu, napravićemo jednu kratku šetnju duž ostrva i navesti najznačajnije sorte, kao i neke od renomiranih proizvođača sardinijskih vina. Dakle, da krenemo...

Severna Sardinija

vermentino wine guide

Ukoliko se uputite ka gradu Olbija na severu, naići ćete na Vermentino di Gallura, jedino lokalno vino sa oznakom porekla i kontrole kvaliteta (DOCG). Suva, bela, gotovo bezbojna i jako lagana vina spravljena od sorte vermentino iznikle na granitnom tlu, uglavnom su iz inoksa, gipkih kiselina sa naznakama zelene jabuke uz arome limuna, mandarine i zrele kruške. Za sva ova vina bitan je uticaj refleksije sunca sa morske površine. Kako bi se dobio balans, vinogradi su okrenuti ka severu odakle hladniji vetar donosi noću svežinu i čuva kiseline. U okruženju grada može se naći nekoliko vinarija, posebno popularna je Vigne Surrau gde u svakom slučaju treba posetiti prodavnicu u okviru vinarije i degustirati lokalna vina i sireve.

U blizini naselja Arzačena nalazi se preko trideset godina stara porodične vinarija, poznata po cenjenom vermentinu. Vermentino je svakako ‚‚vladajuća” sorta ovog područja što potvrđuje činjenica da je i porodična vinarija Mura prevashodno znana po ovoj sorti, dok je vinarija Masone Mannu zastupljena na tržištu, kako sa belim, tako i sa crvenim vinima.

03(TenuteDettori)

Nešto prema zapadu je vanvremenski obalski gradić Algero sa bogatim španskim nasleđem u kome se nalazi Sella & Mosca, jedna od najvećih i veoma poznatih sardinijskih vinarija u Italiji, dobitnik prestižne Gambero Rosso nagrade za najbolju vinariju 2013. godine. U gradu Sasari, nailazi se na dugogodišnje proizvođače organskih vina: Tenute Dettori, sa sopstvenim restoranom ušuškanim među brdima, i vinarija Sennori sa lokalnim specijalitetom – organski napravljenim crvenim vinom kanonau. To je robusno crveno vino, punog tela i s voćnim aromama od sorte grenaš koje važi za najčuvenije sardinijsko vino.

05 LaCantinaDiSantadi

U samom središtu ostrva, neposredno izvan naselja Mamojada u okrugu Nuoro, među upečatljivim proizvođačima ove sorte izdvajaju se Cantina Gungui i Đuzepe Sedilezu.

Zapadna obala

Region oko obalskog grada Algero, upečatljivog po katalanskoj arhitekturi, ne pruža ništa manje interesantan izbor za vinoljupce. Potražite boce sa etiketom Alghero Cagnulari DOC, crvenog vina, tipičnog za ovaj region. Specijalizovani lokal ‚‚SardOa diVino” dobro je mesto da se otkriju brojna jedinstvena kvalitetna vina Sardinije ali i probaju lokalni gastro gurmanluci u vidu elegantno servirane zakuske.

sella e mosca by ielioi dxmabl pre

Posebnu pažnju treba obratiti na regionalno belo vino od sorte torbato. Ona originalno potiče iz Španije a danas je preostalo još svega oko osamdesetak hektara ove loze. Vina su blede boje, jako osvežavajuća, mirišu na belo cveće uz prstohvat minerala iz mora. Radi se i penušavi stil ovog vina, koji ide od čisto aperitivne verzije pa do onih kremastih i bogatih. Prirodno, vermentino je i ovde rasprostranjen, te je preporučljivo probati lokalnu etiketu La Cala iz pomenute vinarije Sella & Mosca.

Boza, naselje u okrugu Oristano južno od Algera, poznata je kako po svojoj malvaziji (Malvasia di Bosa), tako i po kvalitetnoj morskoj hrani, te se ovo uparivanje nameće kao vrlo razumna odluka. Posebno su na ceni slatka, ali kiselinama jako dobro harmonizovana i bogata vina od malvazije, puna aroma meda, kamilice i badema u završnici. Suve verzije se rade posebnom tehnikom gde se bure namerno ostavi da bude 15 % prazno kako bi se na površini javilo cvetanje od kvasca koje će čuvati vino od oksidacije i doprineti neočekivanim aromama.

06 VernacciaDiOristano

Južnije od Boze u Oristanu, javlja se vino nalik na šeri – Vernaccia di Oristano DOC, od sorte belog grožđa za koju se veruje da su je osamsto godina pre n.e. doneli Feničani. To je ujedno i najstarija sorta Sardinije. Prvi pomen ovog vina, datira iz 1327. godine, i radi se od suvog do slatkog stila.

Na ovom su području tri vinarije od značaja: Cantina della Vernaccia, Silvio Carta i Fratelli Serra i nećete pogrešiti ako posetite bilo koju od njih. Zbog male proizvodnje, raritetna su organska vina lokalnog proizvođača Frančeška Acorija, ali bi ih svakako trebalo imati u vidu.

CantinaDVernaccia 6

Posebnu poslasticu predstavljaju crvena vina kanjulari (cagnulari). To je istoimena sorta koja se u Španiji zove španski graciano i koristi se tek kao maleni sastojak možda najčuvenijeg španskog blenda Rioja Gran Reserva. Vina od ove sorte su na Sardiniji blistave boje rđe sa jakim aromama crnih bobica.

Južna obala

U vreloj i peskovitoj oblasti Sulcis vlada sorta karinjano (carignano) na preko 1.600 hektara. Daje puna, aristokratska crvena vina duboke obojenosti sa slatkim začinskim aromama uz dominaciju šljive, sladića i maraska višnje. Umereni tanini preporučuju ova vina uz divljač i odležale sireve, ali za razliku od karinjana, sorta semidano nudi vino puno elegancije, aroma pšenice i cveća. Idealno je da se proba uz lokalni pekorino sir.

beachwine

Kaljari, najjveći grad južnog dela Sardinije datira iz vremena Feničana, a pruža mnoštvo vinskih barova koje valja obići. Između ostalog, sardinijski Inu Wine Bar gde je sve što probate lokalnog karaktera. Ljubazno osoblje u stanju je da satima objašnjava specijalitete, a vrhunac je sredstvo za uklanjanje mrlja sa odeće u toaletu. Kao znak da se mnogo i slatko jede prstima.

Suva klima i peskovito zemljište idealni su za već pomenuti karinjan, koji ovde daje crveno vino srednjeg tela, s aromama crvenog voća i specifičnom začinskom notom cimeta i anisa. Sant’Antioko, ostrvo smešteno na jugozapadu Sardinije, izvor je kvalitetnih vina ove sorte ali uopšteno nudi zanimljiva crvena vina sa izraženim začinskim notama. Posebnu pažnju posvetiti etiketama sa oznakom Carignano del Sulcis DOC.

1925 ungrafted vineyard

Kaljari je baza malo poznatih sorti bovale, nasko, monika, nuragus, ali i široko rasprostranjenog muskata. Nasko je ovde još iz vremena Rimljana, čuven po jedinstvenoj aromi mahovine koja se javlja u relativno odležalim vinima ispod vodećih aroma meda i jako zrelog voća. Ovde su zanimljive varijante penušavca od muskata koji najčešće oduševi mirisima kajsija i ružinog drveta praćenih suvim grožđem i smokvama.

Treba spomenuti i poznatu kupažu Terre Brune, vinarije La Cantina di Santadi, spravljenu od 95% sorte karinjan i 5% sorte bovale.

Severno od Kaljarija, u divljem predelu Trećente, šire se sardinijske sorte nuragus i monika. Nuragus je sorta belog grožđa koja se gaji gotovo isključivo u brdovitim predelima južne Sardinije a koristi za proizvodnju Nuragus di Cagliari, DOC vina, krajnje izraženih hrskavih kiselina sa mnogo aroma zelene jabuke u sebi. Od crvene sorte monika, najpoznatija su specifično slatko crveno vino Monica di Cagliari, i znatno suvlje Monica di Sardegna.

kanonau di Sardenja

Naravno, budući da je najzastupljeniji širom ostrva, oko 30 % površine vinograda, trebalo bi još jednom spomenuti kanonau (cannonau), odnosno grenaš. Prepoznatljiv je po cvetnim aromama, kao i onim crvenog bobičastog voća. Najbolje rezultate daje na veoma toploj podlozi sa dosta šljunka koja automatski smanjuje prinos. Vina su generalno visokih alkohola, niže kiselosti a aromatski kompleks na nosu kreće se u okviru zrelih crvenih bobica, šljiva i duvana dok su na nepcu prepoznatljivi čokolada i kafa koji potiču iz hrastovih bačvi koje se koriste za odležavanje ovih vina. To odležavanje može biti dosta dugo, a kanonau ima značajnu ulogu u kupaži kakva je Mandrolisai gde su još uključene sorte monika i bovale.

nazad na vrh

Srodni tekstovi