Kako pobediti klimu

Erano Raz (levo) vlasnik vinarije Nana Estate sa jednim od naučnika Erano Raz (levo) vlasnik vinarije Nana Estate sa jednim od naučnika

Više od 40 procenata zemline površine čine sušna područja, uključujući tropske suve šume, savane i pustinje gde živi oko 2,5 milijardi ljudi. Ovim regijama već preti preterana upotreba resursa i dezertifikacija pa su podložnije ekstremnim vremenskim uslovima uključujući suše, toplotne talase, peščane oluje, upozoravaju stručnjaci za klimatske promene.

Kad su ove godine, nakon velikih kiša tokom cvetanja loze (kad im vreme nije), u Bordou navalile vrućine od preko 41 stepen Celzijusa, a rekordne vrućine pogodile su i druge meridijane uključujući Nemačku, Belgiju, Holandiju, pa su vinogradari shvatili da je vrag definitivno odneo šalu. I oči su se sa nadom okrenule onima koji već decenijama imaju iskustva sa sličnim nepogodama te razvijaju odbrambene metode. Konkretno, ka Izraelu gde se u poljoprivredi uporno bave pod istom parolom: Mi proizvodimo više sa manje, to je naš cilj.

izrael negev 2
Naftali Lazarovič, naučnik s Instituta za istraživanje pustinje Blaustein, ispituje sistem navodnjavanja u zelenoj kući u kojoj se tlo steriliše.

Pravi konvoji naučnika i vlasnika vinograda iz Francuske, Italije, Slovenije i drugih delova Evrope krenuli su ka pustinji Negev i izraelskim naučnim centrima.

Većina Izraela je sušna, a pustinja Negev čini više od polovine zemlje. Tu pustinjska poljoprivreda postoji od davnina. Nabatejci, nomadski arapski narodi koji potiču iz IV veka PNE i pre osnivanja svoga kraljevstva sa čuvenom pećinskom prestonicom u Petri, već su gradili male kamene brane za odvod vode i navodnjavanje useva i vinove loze. Ali nova vremena zahtevala su poboljšanje pa je četrdesetih godina XX veka poljsko-izraelski inovator Simča Blas (Simcha Blass) izumeo i pokrenuo moderne sisteme za navodnjavanje tipa kap-po-kap koji se danas koriste širom sveta.

U Negevu dnevna temperatura redovno prelazi 36 stepeni, a noći zimi odlaze i u minus, ali zbog suve klime vinogradari prskaju fungicid možda dva puta u sezoni, dok ponegde u Evropi prskaju svake nedelje po jednom. Pa i ako je Negev daleko od umerenog podneblja većine vinogradarskih regija, ovde je na užarenom tlu bez ijedne travke tokom poslednjih 15 godina izniklo gotovo 20 vinarija a vinski je turizam u sve bržem razvoju.

izrael negev 3

Da se surova vrela klima može pobediti dokazuju debeli grozdovi ušuškani usred bujnog lišća u istraživačkom vinogradu Ramat Negev. Tu se na 30 sorti grožđa testiraju tehnike koje uključuju upotrebe mreža koje daju hladovinu, posebni rasporedi formacija loze koji ograničavaju prekomerno osunčavanje. Zatim tu su senzori koji mere vlažnost tla dok termalne kamere otkrivaju koliko sunčeve svetlosti apsorbuju grožđe i lišće.

Kao rezultat istraživanja, danas u Negevu poljoprivrednici mogu kontrolisati vodu preciznim navodnjavanjem:

- Imam potpunu kontrolu nad vodom - veli Erano  Raz, vlasnik vinarije Nana Estate koji je napustio karijeru u filmskoj umetnosti, preselio se u Negev i posvetio vinogradarstvu. - Ja kontrolišem koliko će grožđe biti veliko - ponosno izjavljuje nad svojim zasadima sorti šardone i šenin blan koji se navodnjavaju iz lokalnog akvadukta.

Pomno prati količinu šećera u zrnu ali i nadgleda rast grozdova kako bi se uverio da voće raste, a ne lisna masa. Jer ovde se obraća pažnja na svaku sitnicu, a radi kvaliteta vrši i zelena rezidba, kako prinos ne bi prešao četiri kilograma po čokotu,  što do pre nekoliko decenija ni u ludilu nije bio slučaj. Niti bi se bilo šta bacalo, niti bi grožđe bez dovoljno vlage moglo da dohvati taj prinos.

izrael negev 1

Za to vreme naučnici idu dalje u istraživanjima, ne samo po pitanju uzgoja grožđa već raznog voća i povrća, ne samo zbog vreline i klimatskih promena već i povećanja saliniteta u zemlji što neminovno negativno utiče na rast biljaka.

U velikim staklenicima istraživači testiraju inovacije, uključujući kamere koje prate korenje biljaka i senzore koji prate nivo ugljendioksida, đubriva i saliniteta. Razne tehnike  mogu smanjiti potrošnju vode za 20 % dok prekrivanje korena plastikom takođe sprečava isparavanje. Sterilizacija tla je samo još jedan od eksperimenata.

- Problemi slane zemlje i vode, ekstremno vruće vreme i nedostatak vode biće veliki problemi u globalnoj budućnosti jer je poljoprivreda prisiljena da prigrli nekad marginalna tla. Današnja se poljoprivreda i potrošnja hrane zasnivaju na biljci koja je relativno osetljiva na salinitet što predstavlja veliki izazov za čovečanstvo - ukazuje Ofer Gaj (Guy) poljoprivredni istraživač u centru Ramat Negev, dok njegove kolege pažljivo proučavaju kako na useve utiče hlad, procjenjujući boju, gustoću i materijal raznih vrsta nadstrešnica i mreža. Kada grožđe dozreva, naučnici ga pokrivaju mrežama kako bi zrna zaštitili od sunca. To smanjuje temperaturu, ali povećava vlažnost i potencijal izvlačenja insekata.

Jednom rečju, mudrost iz pustinje za bezbolnije sutra.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama