Pulja, dom južnjačkih vina Italije

Pulja, dom južnjačkih vina Italije

Pulja (Puglia) ili Apulija, najjužnija i najistočnija oblast Italije na „peti apeninske čizme“, gde je Bari prestonica regije, verovatno je i njena najbolje čuvana vinska tajna.

Nekada prepoznata kao centar maslinarske kulture, gde se stabla ovog drveta mogu videti na svakom koraku, ili kao regija tirkiznog mora u skrivenim kamenim jadranskim uvalama, te kao područje prebogate istorije, gde su se smenjivale brojne civilizacije, sredinom prve decenije 21. veka naglo izlazi iz kruga ekonomski najnerazvijenijih delova Italije i doživljava danas najbrži rast. Toj činjenici umnogome doprinosi i lokalna vinska scena gde su u središtu vina od sorti primitivo i negroamaro, koja nude sunce pretočeno u bogate mirise i ukuse Sredozemlja.

Pulja (7)

Zbog izrazito tople i suve klime koja ovde caruje, većina vina je crvena, punokrvna i dobro se uklapa s lokalnom hranom. Vinari se uglavnom orjentišu na snažna vina od autohtonog grožđa, sorti kao što su negroamaro i primitivo, ali tu su i nešto laganija od sorte bombino nero. Naravno, ako primitivo (ili zinfandel, ili kratošiju, ili kaštelanski crljenak, ili tribidrag, kako se varijacije ove sorte zovu u različitim državama) možemo zvati italijanskom autohtonom sortom. Opet, reč primitivo potiče od latinskog primitivus sa značenjem „najranije zrelo“ i oslikava ovu sortu koja ima veoma rane sve faze rasta od cvetanja do promene boje (šarka) i sazrevanja.

Položaj i klima u Pulji su povojni za vinogradarstvo. Oblast je praktično poluostrvo okruženo sa tri strane vodom koja uzrokuje hladan povetarac, što donosi ipak umerenije temperature u vinograde, uprkos velikom broju sunčanih dana.

Pulja (5)

Regija Saliće Salentino (Salice Selentino) nazvana je po poluostrvu Salento na poleđini „pete od čizme“, a istoimeno vino dobija se od grožđa negroamaro, što znači „crno gorko“. Suvo vino najčešće ima ukus zrele šljive, pečene maline i note začina, gde preovlađuju anis i cimet. Kad je punog tela tanini nisu previše jaki, kiseline su srednje, pa do izražaja posebno dolaze voćne arome, što ga čini sjajnim parom uz lokalnu picu. No, ukoliko vam je na tanjiru bogat mesni obrok, bilo da je u pitanju biftek, odrezak ili gulaš od divljači, primitivo je vanserijski izbor.

Pulja (13)
Grozd sorte primitivo poznat je po tome da ne sazreva ravnomerno

Bogato crveno vino ima ukus tamnog voća, borovnica i džemastih kupina, dok u dubini nosi svežinu sveže smokve a u završnici ispečene voćne korice, pa i bakinih kolača kad je barikiran. Ima i izrazit karakter suhe voćne kože. Karakteristika primitiva da bobice na grozdu ponekad ne sazru u isto vreme uneće dodatnu svežinu vinu jer se ubacuje u preradu zajedno sa zrelim.

Pulja (9)

Dosta slabe obojenosti bombino nero sorta idealna je za neku vrstu ružice. To je prava bomba svežeg voća čiji se najbolji primerci mogu naći u oblasti oko mesta Kastel del Monte. Ako tražite ipak belo vino, preporuka je autohtona i lokalna sorta verdeko (verdeco) koja daje aromatična i zanimljiva vina, a stiže uglavnom sa veoma malih zasada.

Sve u svemu, vinska scena Pulje u kombinaciji s lokalnom hranom dodaće neophodni začin za nezaboravno leto, ili bilo koje drugo godišnje doba, jer je Pulja vinsko-turistička destinacija gde se za male novce dobija puno.

Pulja (8)
Pevačka zvezda i priznati vinar, Al Bano

A ako vam treba i šlag na torti, posetite vinariju Al Bano Carrisi čuvenog pevača koji je rodom iz tog kraja. Poznata su njegova kvalitetna vina brenda Don Carmelo, bela kupaža Felicita koje je dobilo ime po čuvenom hitu kao i istoimeni penušavac, zatim negroamaro Il Basiliano, primitivo Cantica ili kupaža primitiva i negroamara Platone iz vinograda starih između četiri i sedam decenija, ali iznad svega visokokvalitetna sortna vina brenda Villa Carrisi.

„Sad odlazim, postaću čuveni pevač, a kad se vratim osnovaću vinariju“, obećao je mladi Al Bano svome ocu pre više od pola veka. I tako je i bilo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi