Lična karta belog šampiona Srbije

Lična karta belog šampiona Srbije

Vino Onyx belo 2017 od sorte sovinjon blan iz vinarije Gazdinstvo Cilić u Lozoviku kraj Jagodine proglašeno je za najbolje belo vino Srbije u 2019. godini. Kako bi zavirili u ličnu kartu ove etikete posetili smo domaćina i vinara Mišu Cilića u njegovoj modernoj vinariji tipa chateau.

Za početak, postavili smo neugodno pitanje: Šta je to što je Onyx belo 2017 izdvojilo na vinskom vrhu prošle godine?

I dobili kratak i verodostojan odgovor:  „Onyx belo predstavlja manifest ljubavi prema sorti!“

- Sovinjon blan je ubedljivo moja najomiljenija sorta od prvog dana, a ideja Gazdinstva Cilić je od početka bila da pokažemo sovinjon blan u drugačijem svetlu, da to nisu samo mirišljava, lagana, jednostavna vina koja se dopadaju svima, već vina koja iz godine u godinu mogu da napreduju, dobijaju i pokazuju karakter i sorte, i zemljišta sa koga dolaze, a to jeste Onyx belo – objašnjava Cilić dok iz drvenog sanduka vadi ogromnu bocu od 12 litara upravo ovog šampionskog vina iz berbe 2017!

vinarija Cilic28 7

Pomalo atipičan, apsolutno originalan Onyx beli 2017 Cilić veoma je pun ali i složene strukture sa čak 15% alkohola. Visok ekstrakt zrelih voćnih aroma breskvi i smokava sačuvan je velikim delom u zaokruženom vinu uz prisutnu mineralnost koja dolazi od kamene podloge. Grožđe za njega imalo je kratku maceraciju pred presovanje, koristi se isključivo samotok i fermentacija počinje u inoksu. Negde na polovini procesa vino se seli na sazrevanje u burad, gde čitav svoj vek zrenja i zaokruživanja tokom 15 meseci provodi na talogu. Koriste se petstolitarska burad uglavnom od srpskog hrasta i tek poneko od 225 litara za kontrolu.

vinarija Cilic04 7

Inače, Onyx belo 2017 više nije dostupan za prodaju u vinariji, a nije ga jednostavno naći ni po vinotekama i restoranima jer je praktično svuda rasprodato. Ipak, nešto od tog dragocenog vinskog nektara moći će da se proba na predstojećem Grand Tastingu 28. marta u Beogradu, pozivnom salonu na kojem svoja najbolja vina predstavlja 30 najboljih vinarija iz regiona, a gde će Gazdinstvo Cilić učestvovati po drugi put!

Nešto kasnije degustiramo „naslednika“, Onyx belo 2018, flaširan početkom februara i koji će uskoro krenuti na tržište. Sva je prilika da će i ovo vino brzo postati raritetno.

- Mi smo kuća malih prinosa, na 16 hektara posađeno je otprilike 5.500 čokota po hektaru, a redukcije su takve da je rod uglavnom ispod jednog kilograma po lozi, pa su vina bogata i ekstraktivna. Specifično je i to da na malom prostoru posedujemo čak pet različitih tipova zemljišta – kaže Cilić .

vinarija Cilic18 7

A vinograd iz koga dolazi grožđe za Onyx predstavlja biljna populacija koja je mešavina različitih prirodnih varijeteta i gde zapravo nema klonske selekcije. Loza uspeva u najsurovijijim uslovima na kamenitom zemljištu, a što se rada u vinogradu tiče, Cilići ne pretenduju nikakvu klasifikaciju ni sertifikaciju...

-  Trudimo se da lozu tretiramo što manje, da kroz vinograd prolazimo što ređe i da je pustimo na miru koliko je god to moguće. Igrom slučaja imamo jako lepu lokaciju, veoma provetrenu, gde vetar omogućava minimalan broj tretmana. Konkretno, cilj je proizvesti grožđe najvišeg kvaliteta a samim tim u vinariji sačuvati sav potencijal koji dolazi sa grožđem – zaključuje ovu malu priču o najboljem belom vinu Srbije prošle godine Miša Cilić. 

vinarija Cilic40 7

Partner na vinskom putu: Renault Talisman

vinarija Cilic87

 

U udobnosti Renault-ovog modela Talisman smo već imali priliku da uživamo, a ovaj put francuska krstarica nam je bila partner na putu do vinarije Gazdinstvo Cilić u Lozoviku. Regionalni i auto-putevi su bili idealno mesto da se još jednom podsetimo sa koliko prostora i udobnosti ovaj automobil raspolaže. Ono što prošli put nismo primetili je izuzetna ekonomičnost snažnog dizel motora. Da li ste ikada imali priliku da vozite limuzinu od 200 konjskih snaga koja uz samo malo pažnje može da troši četiri litra goriva? Nama se dopalo.

Detaljnije o Renault-u Talisman možete pročitati ovde

Floto: Slobodan Vidović

nazad na vrh