Ocene za vina popularnih ličnosti

Ocene za vina popularnih ličnosti

Mnoge poznate ličnosti vole vina, imaju sopstvene vinske brendove pa i čitave vinarije. No, svi se uvek pitaju da li je to samo novac uložen u biznis ili ima i nekog višeg kvaliteta. Magazin Wine Enthusiast napravio je nedavno ocenjivanje takvih vina, pri čemu je akcenat bio očiglendo na američkoj Zapadnoj obali, gde uostalom i ima najviše tih tzv. celebrities vinarija.

t francis ford coppola palazzo margherita rich cohen

Frensis Ford Kopola

Legendarni režiser zapravo je tokom decenija postao i legenda među vinarima. Tvorac antologijskih filmova kao što je „Kum“ i „Apokalipsa sad“, sa suprugom Eleonor izgradio je pravo carstvo u vinskoj industriji, a njegov istoimeni brend FF Copolla proizvodi oko 36 miliona boca godišnje. Kopola je 1975. godine preuzeo kontrolu i nad istorijskim vinskim imanjem Inglenook u Ruterfordu, koje je osnovao kapetan broda, vinski stručnjak i trgovac Gustav Niebaum početkom 1879. godine kako bi parirao najčuvenijim evropskim šatoima, a iz kojeg su stigli neki od prvih autentičnih kaberne sovinjona Nape. 

Inglenook 2016 Rubicon Cabernet Sauvignon staje 210 dolara, a ocenjeno je sa 95 bodova. Sa svega tri procenta merloa, ovo je impresivno i struktuirano vino, kožasto, viskozno i veoma izražajno kao odraz grožđa sa vrhunske pozicije u dobroj berbi. Barut, hrastovina i kompot crnih trešanja oblažu sočne kiseline i note pečenih začina tvoreći dugotrajnu i prijatno meku završnicu.

Sem Nil

Sem Nil

Glumac, između ostalog poznat po glavnoj ulozi u serijalu Park Jura, pisac, režiser i vinar veći deo života proveo je na Novom Zelandu. Tamo je 1993. godine na Južnom ostrvu, gde uspeva originalni soj pino noara, pokrenuo vinski brend Two Paddocks.

Two Paddocks 2017 The Last Chance Proprietor’s Reserve Pinot Noir staje 80 dolara a u Wine Enthusiast su ga ocenili sa 94 poena. Ovaj pino je intenzivno začinjena, a krasi ga lepršava crvena ribizla i kandirane trešnje marinirane gorkim travama i začinima gde se ističu koren sladića, klinčić, cimet i štapić vanile, što potiču iz grožđa a ne iz hrastovine. Dok tanini oblažu jezik, tu i tamo probijaju se sočne strelice voća, čisto da poboljšaju neočekivanu pitkost u ovom snažno strukturiranom vinu koje je dobro sad a potrajaće najmanje još osam godina. 

fergie winery

Fergi

Atraktivna američka pop zvezda i glumica kupila je zajendo s ocem 2006. godine vinariju u okrugu Santa Barbara i nazvala je Ferguson Crest kao počast porodičnom prezimenu. Enolog Džon Temsli danas sarađuje s ovim brendom na stvaranju portfolia koji uglavnom sadrži crvene i bele etikete Rone.

Ferguson Crest 2018 Viognier staje 28 dolara i ocenjen je sa 92 poena. Jasno prepoznatljive ali pravilno odmerene arome limuna, manga i zrele dinje dobro su izbalansirane na nosu. Na nepcu su primetni naleti zrele breskve, dok citrusna svežina stvara štipkastu napetost koja polako prevodi vino u završnicu sa izrazitim nazakama dima.

Kurt Rasel

Kurt Rasel

Poznati holivudski glumac odavno se zaljubio u kalifornijski pino noar sa brda Santa Rita, za koji je smatrao da je jednako dobar kao oni iz Burgundije. Ohrabren od strane Fesa Parkera, nekadašnjeg glumca koji je takođe kasnije postao vinar, i Rasel kreće da 2008. godine proizvodi vina kako bi potom sa Piterom i Rebekom Vork iz vinarije Ampelos kreirao butik vinariju Gogi u kojoj proizvodi pino noar u stilu Starog sveta.

Gogi 2016 29 Pinot Noir košta 75 dolara i dobio je 92 poena. Sasvim lagano i prozirno u čaši, ovo vino prvenstveno donosi arome trešanja, biljke rosulje i tla borove šume. To je svež, otmen i „tanak“ stil pino noara, s ukusom pikantne crvene šljive, maline i narandžine kore, te naznakama lekovitog bilja u završnici.

Jao Ming

Jao Ming

Ko je mogao pretpostaviti da će se kineski NBA džin nakon prestanka karijere posvetiti vinu i to veoma uspešno? Ali, on je osnivač i vlasnik Yao Family Wines stacionirane u vinski legendarnom mestu St.Helena u Napa dolini, gde proizvode crvena, bela i penušava vina kroz linije vinarija Yao Ming i Napa Crest.

Yao Family Wines 2018 Napa Crest Sauvignon Blanc cenovno je relativno pristupačno belo vino (35 dolara) a dobilo je visokih 91 poena. Krematozno na nepcu, s izbalansiranim kiselinama, nudi širinu i dužinu gde ulogu ima i lepo ukombinovana mala doza semiona. Kruška, breskva i egzotični citrus key lime čine savršeno osvežavajuće i elegantno vino uz zalazak sunca.

Kyle MacLachlan Photo credit Andrea Johnson Photography 1200x715

Kajl Maklaklan

Teško je razlučiti po čemu je glumac Kajl Maklaklan poznatiji, da li kao proteže Dejvida Linča u seriji „Twin Peaks“, kao nosilac glavnih rola u filmskim megahitovima „Dina“ i „Blue Velvet“, ili ipak kao epizodista u sitkomu „Sex i grad“? Ali, da se u vino razume, neoboriva je činjenica, pogotovo od kada je lansirao svoju vinariju Pursued by Bear u okrugu Walla Walla 2005. godine.

Iako je roze iz ove vinarije označen kao posebno dobar i sa vrhunskog teroara, u Wine Enthusiast su se odlučili da ocene drugo vino.

Pursued by Bear Cabernet Sauvignon 2016 ima cenu od 70 dolara i dobio je 91 poen. U čaši nudi očaravajuće arome zelenog zrna kafe, crnih trešanja, grafita, crnog sladića i suvog cveća. Izvanredno balansirano, na nepcu pruža jasne naznake crnog voća i kafe uz veoma fine i uglačane tanine. Vrhunski, sortni kaberne.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama