Berba u doba korone

Berba u doba korone

Dok se vinarije širom sveta suočavaju sa problemima nastalim usled pandemije virusa COVID-19, odnosno svim posledicama koje masovni karantin donosi po prodaju i proizvodnju, posebne poteškoće direktno vezane za berbu i rad u vinogradima pogađaju ternutno proizvođače vina na južnoj hemisferi.

Južna Afrika

Polovinom marta ove godine rad u vinogradima i podrumima uveliko se odvijao na području Južne Afrike. Vinari su spremali berbu kada je predsednik države objavio vanredno stanje usred pandemije. Deset dana kasnije svaki vid industrije koji se nije smatrao neophodnim prekinuo je sa radom, uključujući i proizvodnju alkohola, pa samim tim i vina.

juzna afrika

Iako zatvaranje degustacionih sala ima potpunog smisla, prekid celokupne proizvodnje je nešto što niko nije očekivao.

Na svu sreću, u naredna 24 časa, uvidevši razmeru štete koju bi ovaj proglas doneo, odluka je promenjena i rad na berbi se nastavio zajedno s ostalom agrikulturom. Međutim, usledila je potpuna zabrana prodaje vina, s namerom da se spreče okupljanja u barovima tokom zvanično tronedeljnog, a možda čak i dužeg perioda karantina.

Smatra se da će posledice ove odluke po ekonomiiju biti ogromne, ali će se barem rad u vinogradima Južne Afrike uspešno završiti i berba 2020 naći u prodaji kad okolnosti dozvole.

Argentina

U provinciji Mendoza, što se vinograda tiče, Argentinci su imali sreću u nesreći. Ekstremni toplotni udar koji je pretio sušom primorao je vinogradare na ranu berbu, jednu od najranije zabeleženiih u istoriji ovog područja. Branje je započelo već početkom februara, što je rezultovalo time da je 85% berbe završeno do kraja druge nedelje marta.

argentina Pol Hobs
Izuzetno teška berba: Pol Hobs vlasnik vinarije Viña Cobos

Ovaj korak je verovatno spasio lokalne proizvođače vina, jer je dvadesetog marta proglašen karantin, te su vinari izbegli da budu pogođeni ovim merama takoreći „za dlaku“.

Ne bi doduše trebalo umanjiti poteškoće koje je donela već sama suša. Ova sezona pokazala se veoma izazovnom za proizvodnju velikih vinskih proizvođača kao što je na primer Viña Cobos. Pol Hobs vlasnik renomirane vinarije izjavio je da im je za dvadeset i dve godine postojanja ovo bila jedna od najtežih berbi. Suša je učinila to da su pojedini grozdovi dali zrno izuzetno male veličine.

Iako je berba na kraju bila uspešna, očekuje se pad prihoda od 40% u odnosu na onaj iz prošle godine. Uzrok je naravno i pandemija zbog koje će recesija na području celokupne Latinske Amerike neizbežno uslediti.

Čile

Pomerivši se malo zapadnije od Argentine, nailazimo na sličnu situaciju. Rana berba je verovatno najveći blagoslov koji je zadesio čileanske vinare.

- Suočavamo se sa do sada neviđenom i veoma dinamičnom situacijom – izjavljuje Marselo Papa, enolog i tehnički direktor vinarije Concha y Toro, opisujući situaciju i rad za vreme pandemije u najčuvenijoj vinariji ove zemlje.

Cile Marcelo Papa 01
Do sada neviđena situacija: Marselo Papa, enolog vinarije Concha y Toro

Kada je 7. aprila broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Čileu dostigao 5.000, vlast je proglasila preventivni karantin u pojedinim delovima Santijaga, uz redovan policijski čas širom države. Uprkos merama restrikcije, vinarijama je data dozvola da u kratkom roku završe sa berbom. Poput Argentine, u hladnijim, priobalnim područjima, berba je započeta još u februaru, te je i bilo očekivano da bude završena do sredine aprila, nasuprot uobičajenom završetku nekih mesec dana docnije. Još jedan od skrivenih blagoslova jeste to što je kvalitet čileanskih vina ove godine izuzetan.

Aurelio Montes iz vinarije Montes otkriva da crvena vina pokazuju veliki potencijal, a to se naročito odnosi na kaberne. Međutim, ističe i to da se do kraja godine očekuje pad prodaje za nekih 20%.

- Smatramo da najgori dani tek dolaze i moraćemo da reagujemo kako bi rešili sve probleme koji se budu pojavljivali u budućnosti.

Australija

Ako se za neku zemlju može reći da je imala tešku godinu, onda je to Australija. One vinarije koje su se ubrajale u srećne što su izbegle posledice velikih požara koji su harali ovog leta širom kontinenta, sada se suočavaju sa problemima koje  donosi pandemija korona virusa.

australija

Izolacija je najprimetnija u zabačenim delovima zemlje, kao što je vinski region u okolini reke Margaret, trenutno odsečen od ostatka zemlje zbog zabrane odlaska na to područje.

S obzirom na potpuni prekid vinskog turizma, mnoge vinarije iz Južne Australije uzdale su se u cirkulaciju prodaje vina, sve dok ova praksa nije ukinuta, smatrajući se za nepotrebno kretanje i potencijalni rizik širenja zaraze. Prodaja se sada isključivo vrši onlajn i poštanskom isporukom.

Ova odluka ima smisla kada se uzme u obzir da su u vinski region Barosa virus donele upravo dve grupe vinskih turista iz Švajcarske i SAD, pridošlih pre nego što je proglašena izolacija na tom području.

Novi Zeland

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern proglasila je 22. marta uvođenje karantina širom zemlje. Srećom, novozelandska vlada proglasila je proizvodnju vina kao jedno od važnih poslovanja privrede, te je rad na ovogodišnjoj berbi mogao biti nastavljen.

Međutim, postoje striktni bezbednosni protokoli koji moraju biti ispoštovani. Pre svega vinarije koje imaju više od dvadeset radnika moraju imati menadžera koji kontroliše ponašanje radnika tokom pandemije. Kretanje i životni uslovi svakog zaposlenog se posebno beleže, dok radnici koji žive van područja rada moraju slati fotografije svoje svakodnevne rutine kako bi dokazali da se pridržavaju samoizolacije. Ne odobrava se socijalizacija pre i posle rada u vinogradima, kao ni pauza tokom rada kako bi se sprečilo da ljudi dolaze u međusobni kontakt.

Novi zeland

Tretirajući sve što stiže u vinariju kao potencijalno zarazno, a to uključuje i ljude, posao je rasparčan u male odseke. Komunikacija se vrši isključivo putem telefona, a rad u vinogradima podrazumeva česte smene.

Mnogi vinari iz regiona Marlboro smatraju da ove mere znatno otežavaju i usporavaju celokupan proces proizvodnje. Takođe je primetna i velika doza nelagodnosti i nesigurnosti po pitanju onoga što će uslediti. Godina je, ako ništa drugo, uspešna. I pored nešto ranije berbe očekuju se vina izuzetnog kvaliteta.

Međutim, ostaje problem koji uviđaju i svi ostali – gde ta vina prodati?

nazad na vrh

Srodni tekstovi