Vaskrs uz manastirska vina

Vaskrs uz manastirska vina

Vreme je praznika, a kako najbolje proslaviti praznike ako ne uz dobro vino? Za bratstvo manastira Bukovo to nije teško jer iz podruma vinarije imaju šta da proberu u tim prilikama, te tako ni najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji uz radost koju donosi sam po sebi, svakako ne može proći bez dobrog vina.

Evo kako to izgleda kada nema korona virusa...

Uskrs Manastir Bukovo (7)

Narod se pričešćuje liturgijskim vinom koje se u Vinariji manastira Bukovo posebno pravi za ovu priliku. Sveta Liturgija služi se u ponoć i okuplja mnoštvo vernog naroda koji dolazi da zajedno sa bratijom proslavi ovaj praznik. Bez obzira što je tako kasno u noći, nikome nije teško da sa svojom porodicom dođe i zajedničari u Vaskršnjoj radosti. Crkva je mala i ne može da primi sve, pa je manastirska porta prepuna ljudi. Usred noći čuje se žamor i graja dece kao da je sred podneva, jedni drugima, uz razbijanje ukrašenih vaskršnjih jaja čestitaju praznik uz radosni pozdrav: „Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“

Uskrs Manastir Bukovo (8)

U trpezariji čekaju postavljeni stolovi sa brižljivo pripremljenom hranom. Nema tu neke raskoši, bez obzira što je ovako veliki praznik. Posle dugog posta i uzdržanja od mrsne hrane, neobično prija i neko bi rekao, obično skuvano vaskršnje jaje i malo sira. Iako deluje jednostavno, ljubav sa kojom se sve priprema daje svemu poseban ukus. Svako donosi ponešto za sto, jer se nakon službe svi okupljaju na zajedničkoj trpezi. Gosti donose hranu, a za vino je zadužen monah Platon koji po blagoslovu igumana Kozme iznosi najbolje, jer za ovakav praznik i ne može drugačije. Na trpezi jaja, sir, gibanica, razne pite, kolači, šta je ko mogao, to je doneo. Tradicionalno se uz sir poslužuje rakija, Bukovska šljivova prepečenica.Ono što svi očekuju je vino koje, kako kaže psalmopojac David, veseli srce čoveka, te samo može da doprinese ionako dobrom prazničnom raspoloženju. Dobar je povod da se probaju manastirska vina. Pije se od belih šardone, zatim Roze napravljen od crnog burgundca, pa slede redom FiligraniMerlot, Cabernet Sauvignon, Gamay. Ko šta voli može da proba, a nekako uz dobro raspoloženje sve prija!

Posle svega, valjalo bi i zasladiti se kolačima, naravno domaćim, spremljenim veštim rukama domaćica. A uz slatkiše šta drugo nego Crna Tamjanika, domaća, negotinska. Kao poslednja, čini se, da ostavlja i najveći utisak, da li zbog ukusnih kolača ili ipak zbog svoje jedinstvenosti i činjenice da je neodvojivi deo istorije Negotina, tog nekada izuzetno bogatog vinskog kraja ovog dela Balkana. Mirisna, sa rubin crvenom bojom, prosto traži još jednu čašu. Nije slučajno što je ostavljena za kraj.

Uskrs Manastir Bukovo (4)

Već pomalo umorni, ali pre svega radosni i zadovoljni, gosti se razilaze kućama da narednog dana i sa svojim ukućanima proslave veliki praznik.

Uz izlazak sunca u društvu malobrojnih prijatelja, onih najizdržljivijih, na tremu manastirskog konaka, uz čašu Crne Tamjanike i prijatan razgovor dočekuju se prvi sunčevi zraci vaskršnjeg jutra...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama