Zašto je loše piti samo jedno vino?

Zašto je loše piti samo jedno vino?

Budimo iskreni – svi imamo neko vino koje najčešće i najradije pijemo. To može da se odnosi na stil, sortu, region, pa čak i na tračno određeno vino jednog proizvođača.

Iako je sasvim normalno da imamo lične preference, neretko se dešava da se previše ustalimo na istom i kada probamo neko novo vino koje odskoči od onoga na šta smo navikli, brzo ga i nezasluženo odbacimo. Oni koji profesionalno degustiraju vina nastoje da se oslobode ovakve subjektivnosti i ostanu otvorenog uma za različite ukuse, međutim to je takođe preporučljivo i za rekreativne ljubitelje vina.

U engleskom jeziku postoji fraza cellar palate. Cellar se odnosi na vinski podrum, dok palate znači „nepce“. Ona opisuje stanje koje se pojavljuje kod vinara koji se previše naviknu na sopstvena vina ili vina iz svog regiona i veoma retko piju bilo šta izvan te svojevrsne zone komfora koju najbolje poznaju. Navikavanje nepca na veoma specifične ukuse i arome i izostanak bilo čega drugačijeg iz vaskolikog vinskog sveta veoma je ograničavajuće, pa se zato kod vinara može loše odraziti na proizvodnju sopstvenog vina.

zene i vino-omiljeno-vino

Ali, ovo nije „boljka“ koja pogađa samo proizvođače vina. Neretko se i kod konzumenata koji nisu u vinskoj profesiji mogu čuti izjave poput „pijem isključivo šardone“, „ne volim organska vina“ ili „ne pijem crvena vina, jer od njih dobijam glavobolju“ (što je zasebna tema o kojoj smo već pisali).

Ono što bi svi koji često piju ista vina trebalo da razumeju jeste da time svesno kondicioniraju nepca na stalno isti ukus. Možda bi trebalo da se zapitaju da li se tako lišavaju nečeg podjednako dobrog ili možda čak boljeg iz široke vinske ponude. Zakoračiti na to nepoznato i svakako veliko prostranstvo može biti pomalo zbunjujuće, i lako je isprva se izgubiti u njemu. Međutim nagrada koja sledi vinoljupcu, kada se prepusti svim blagodetima vinskog sveta vredna je napuštanja sigurnosti istovetnog.

Tako da, kada sledeći put okusite neko vino koje vam se na prvi utisak učini čudnovatim i previše različitim od onoga što su vaša nepca navikla da očekuju, nemojte odmah sklanjati čašu. Dajte mu drugu šansu bez obzira što nije u pitanju ni stil, ni sorta koju preferirate! Možda vas na kraju ipak prijatno iznenadi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi