Šta je zajedničko najskupljim vinima na svetu?

Vinograd Domaine de la Romanée Conti Vinograd Domaine de la Romanée Conti

Vina koja na aukcijama ili u proceni dostižu za mnoge gotovo nezamislivo veliku cenu, zapravo imaju više sličnosti nego što možete pretpostaviti, bilo da potiču iz davnih vremena ili su relativno nov proizvod.

Devet etiketa koje smo izabrali za ovu priču kreću se u rasponu cena od 13.500 dolara za vrhunski rajnski rizling, pa sve do 558.000 dolara za pino noar napravljen pre 75 godina. Najstarije vino na ovom spisku dobijeno je od grožđa ubranog par godina pre Francuske revolucije, a najmlađe je iz 2010. godine. Dakle:

  1. Pinot Noir 1945 Domaine de la Romanée-Conti ($558.000)
  2. Cabernet Sauvignon 1995 Screaming Eagle Oakville ($500.000)
  3. Pinot Noir 1990 Domaine Leroy Musigny Grand Cru ($244.000)
  4. Merlot 1947 Chateau Cheval Blanc ($304.375 boca od šest litara)
  5. Cabernet Sauvignon 2004 Penfolds Kalimna Block 42 Ampoule" ($168.000 za bocu od 150 ml)
  6. Cabernet Blend 1787 Chateau Lafite ($150.000)
  7. Sémillon-Sauvignon Blanc Blend 1811 Château d'Yquem ($117.000)
  8. Chardonnay 2010 Domaine de la Romanée-Conti Montrachet ($116.000)
  9. Riesling Trockenbeerenauslese 2003 Egon Muller Scharzhofberger ($13.500 za bocu od 0,375 l)
skupa vina (18)
Pino noar dominira među najskupljim vinima, Pinot Noir 1945 Domaine de la Romanée-Conti

 Prvo valja primetiti da su sva ova vina nastala od najčešće korišćenih internacionalnih sorti, što je pokazatelj da manje poznate sorte, ma koliko bile zanimljive i u trebdu, nisu dovoljno primamljive za najviše domete na aukcijama. Pino noar iz Burgundije zauzima gotovo polovinu liste najskupljih vina na svetu, sledi ga kaberne sovinjon iz doline Napa, koji se nalazi u čak 24 od 25 najskupljih američkih etiketa uopšte, dok kod najskupljih belih vina šardone i rajnski rizling čine ekstremno bitan deo.

Kao drugo, najskuplja vina sazrevaju u ozbiljnoj hrastovini! Iako savremeni trend nalaže što blaži uticaj drveta, ili čak njegov izostanak, tržište najvišeg ranga se neće složiti s time. Pola miliona vredni kaberne Screaming Eagle sazrevao je 65% u novom francuskom bariku pune dve godine, najčuveniji merlo na svetu Petrus odležava 50% u novom ili jedanput korišćenom francuskom hrastu, pino noar Domaine Leroy Musigny Grand Cru fermentisao je u drvetu i zatim odležavao u novom francuskom hrastu, dok trećina čuvenog burgundskog šardonea Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet Grand Cru fermentiše i odležava na talogu 15 meseci takođe u novim buradima. Takođe, lako se uviđa da je francuski hrast i dalje standard za dostizanje nebeskih cena.

skupa vina (11)
Vinarija Screaming Eagle iz Kalifornije proizvodi najcenjeniji kaberne na svetu

Treće je ono što vinari svuda u svetu posebno istiću – vino se pravi u vinogradu! Naravno, zdrav plod je baza, ali umetnost odabira pravog trenutka berbe je sinteza iskustva i nauke u sprezi s osećajem i sinergijom vinogradara i enologa. Konkretno, sva vina sa ove naše liste spravljena su od perfektno zrelog grožđa. Za basnoslovno vredno vino berači će biti probuđeni usred noći ako je neophodno! Savršeno odabran trenutak kasnije će se u vinu prepoznati. Zato najcenjeniji šardone nikada nema iznad 14% alkohola. Kaberne sovinjon iz top lige obično je na tom nivou alkohola, dok je kiselost pH između 3,6 i 3,8 (sedam označava da je kiselost neutralna, nakon čega sredina postaje bazna). Za razliku od američkog pino noara, vrhunski iz Burgundije ima nešto niži alkohol (najčešće između 13% i 13,5%) i nešto viši nivo kiselosti, do 3,3. Osnovno pravilo sazrevanja grožđa glasi: Što je zrno slađe, kiseline su niže, samim tim vino nije predviđeno za duže odležavanje jer gubi povoljne organoleptičke osobine. Naravno, u podrumu se mogu dodati kiseline i još koješta, ali vrhunski vinari to izbegavaju. Jer, vino se pravi u vinogradu, zar ne?

Kao četvrto, za ovaj rang vina više nije bitna ni odrednica teroar, već pozicija u okviru istog. Ponekad je to samo poseban deo posebnog vinograda koji je pre mnogo godina određen da bude vrhunski, pa je tako i tretiran. Možda prvi put čujete, ali najbolji primerci vina, posebno iz Burgundije, dolaze sa parcela loze rađene biodinamičkom metodom!

U australijskoj vinariji Penfolds grožđe od kojeg se pravi kaberne Kalimna Block 42 potiče iz vinograda posađenog 1880. godine i od loze koju je porodica Penfold donela sa sobom na jug Australije još 1844. godine. Smatra se da su ove loze najstariji kaberne sovinjon na svetu koji još rađa.

skupa vina (15)
Kaberne u ampuli dolazi s najstarijeg čokota ove sorte u svetu, Cabernet Sauvignon 2004 Penfolds Kalimna Block 42 Ampoule

U belom segmentu, grožđe u dezertnom Trockenbeerenauslese rizlingu Egona Milera potiče iz jednog od najpoznatijih nemačkih vinograda u regionu Mozel-Sar-Rur, gde na pojedinim parcelama ima čokota posađenih još u 19. veku.

Domaine Leroy osnovan je 1868. godine, da bi 120 godina docnije ćerka četvrtog kolena naslednika Lalu Biz-Loua (Lalou Bize-Leroy) prevela svoja burgundska imanja u biodinamiku, što je bila prelomna tačka uspeha ove vinarije čiji je pino noar iz 1990. godine dostigao neverovatnu cenu od četvrt miliona dolara za bocu!

skupa vina (19)
Biodinamikom do rekordno visokih cena vina, Lalu Biz-Loua vlasnica Domaine Leroy

Nije svaki dan Badnjak, niti je svaka berba ista, relativno je poznata činjenica. Ali to jeste peta stvar koja povezuje vina u ovoj priči. Naime, sva se proizvode samo u godinama kada su vinarije sigurne da će kontinuitet biti maksimalno ispoštovan. Tako smo imali slučajeve da se Petrus uopšte nije flaširao iz tri berbe (1956, 1965 i 1991), dok je u nešto boljim godinama, ali nedovoljnim za maksimalne domete, proizvedena veoma mala količina (1963, 1968, 1977 i 1984).

Isto važi i za najpoznatijeg proizvođača slatkih sotern vina iz Chateau d’Yquem, pa kada se tako nešto dogodi, kao što je bilo poslednji put 2012. godine, gubici se mere u milionima evra.

I legendarna španska vinarija Vega Sicilia svoju perjanicu Unico, spravljenu uglavnom od sorte tempraniljo uz prstohvat kabernea, radi samo u najboljim godinama. Kada se zna da ovo vino zri barem deset godina u bačvi, možete izračunati koliko je teško smisliti i realizovati biznis plan vlasniku vinarije u ova klimatski nesigurna vremena.

Ali, kada dođe prava godina i dobra berba, onda se sve zaboravlja, a najbogatilji kolekcionari vina širom sveta utkruju se ko će napisati veći ček za određenu bocu vina!

nazad na vrh

Srodni tekstovi