Novi srpski roze

Novi srpski roze

Poslednjih godina svedoci smo svojevrsne tržišne invazije rozea, posebno u Srbiji gde pre desetak godina praktično niste imali ništa osim dve-tri ružice. Danas je, međutim, broj srpskih pink etiketa toliki da ih je teško čak sve i izbrojati!

I baš kao što ih nije jednostavno nabrojati, nije lako ni pronaći one koje bi zbog nečega posebno trebalo izdvojiti. Čast izuzecima, o kojima će biti reči, u većini slučajeva to su korektna i pitka vina, uglavnom živahnih kiselina, bogata aromama ali ne preterano i na ukusu pamtljiva. Gotovo po pravilu obojena su provansalski bledo uz tek poneki crveniji uzorak koji kao da ukazuje na ostatke lokalne tradicije ružice i šilera. U stvari, ovi tamniji rozei su u neku ruku na aktuelnoj srpskoj vinskoj sceni ugrožena vrsta budući da vladajući trend već nekoliko godina propisuje svetlije losos nijanse za proletno/letnju baštensku sezonu, kada rozei i dolaze do punog izražaja.

srpski roze 2020 (13)
Tri nijanse Šumadije: Rose 2018 Zmajevac, Nemir 2018 Despotika i Trijumf Rose 2018 Aleksandrović

Da bi dobili uvid u novi srpski roze odabrali smo 43 etikete koje su nam se činile najreprezentativnijim i najdostupnijim na tržištu. Da li je to iznenađenje ili ne, ali čak tri su imala tehnološke mane, što govori da se ubrzan put koji srpska vina prelaze u poslednjih desetak godina ka tehnološki korektnim još nije završio. Istovremeno, ona koja nisu imala taj problem, imala su teškoća da se nametnu nekom posebnom senzacijom, na bilo koji način izdvoje iz tog rozikastog niza. Probajući ih jedno za drugim, bilo je to iskustvo slično laganoj, bezbednoj vožnji auto-putem kroz ravnicu gde tu i tamo uočite nešto što vam skrene pažnju pre nego što nastavite da zurite u isprekidanu belu liniju na asfaltu.

OK, roze je, kazaće mnogi, tu da ponudi lake, osvežavajuće senzacije. I tu nema problema. Ali problem je što većina tih senzacija deluje poput slabašnog daha letnjeg povetarca koji nestaje za tren oka, brže od „ujeda švepsovog zadovoljstva“. U najboljem slučaju, ne više od polovine domaćih rozea danas na tržištu može da se pohvali nekakvom kompleksnijom strukturom, završnicom ili bilo čime drugim po čemu bi ga pamtili i nakon što kelner donese račun.

Sortnost, ukoliko je uopšte ima, uglavnom se teško probija kroz kvasce i uobičajeni spektar jagodičasto/cvetnih nota. Možda i zato što su mnoga od tih vina napravljena od mnogo čega što raste u vinogradu, da ne kažemo svačega? Jer, u velikoj većini slučajeva roze je za srpske vinare neka vrsta nužnog zla, treće vino koje treba imati u ponudi, jer ponekad tržište to traži.

srpski roze 2020 (16)
Svetsko a naše: Tri Morave Rose 2019 Temet  

A kada smo kod tržišta, tu izgleda važi princip što svetlije, to skuplje! Naravno, ima izuzetaka, ali utisak je da se potrošaču pre svega pakuje vizuelno estetski doživljaj, odnosno boja vina, oblik flaše i etiketa, a ono što je unutra ionako će se popiti uz razgovor u nekoj letnjoj bašti, u gradu ili pored mora.

Pa ipak, i u takvim okolnostima postoje etikete koje zavređuju pažnju, a neke čak i bude nadu da će srpska vina u skorije vreme i u ovom segmentu uspeti da uhvate čvršći priključak s razvijenijim regijama gde se rozeima posvećuje više pažnje.

Jedna od njih je Tri Morave Rose 2019 Temet, vino koje se od ove berbe nalazi u drugačijoj boci s izmenjenom etiketom. U pitanju je kupaža prokupca, širaza i kabernea u besprekornom balansu, elegantno vino koje pleni prijatnim kiselinama i zaokruženim ukusom iza kojeg na nepcu ostaje jasan trag. Ovo je roze koji bi bez problema mogao da stane uz mnoge pink etikete iz Provanse, verovatno najbolji koji je do sada izašao iz poznate vinarije u Lozoviku.

srpski roze 2020 (20)
Tradicija je uvek moderna, Triada Rose 2018 Budimir

Rose Sec Vinarije Zvonko Bogdan dobro je poznato vino koja ne samo da je 2016. godine proglašeno za najbolji srpski roze, već je posle toga čak tri puta uzastopno završavalo kao vicešampion u toj kategoriji! To govori o konstantnom kvalitetu ovog rozea od sorte merlo. Berba 2019 donela je ponovo pregršt aroma crvenog bobičastog voća i nešto diskretnijih tonova vinogradarske breskve u čaši. U ustima ostavlja utisak zaokruženog i harmoničnog vina, punog ukusa i duge voćne završnice kroz koju se provlače za merlo ne baš uobičajeno živahne kiseline. Vino koje i ove godine pretenduje na sam vrh srpske pink scene!

Isto se može reči i za Rose Premium 2019 Vista Hill, čija je prethodna berba i ponela laskavu titulu najboljeg rozea u Srbiji za 2019. godinu. U pitanju je još jedan elegantan, nežno obojeni roze dobijen odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte pino noar. Diskretni voćni tonovi maline i jagode uvode vas u harmonično vino vibrantnih kiselina koje se provlače kroz nekoliko slojeva ukusa i prožimaju efektnu završnicu.

Pino noar je danas među popularnijim sortama u proizvodnji rozea u Srbiji. Njegova suptilnost u strukturi svakog vina, te naglašene arome crvenog bobičastog voća i umereni alkoholi čine ga gotovo prirodnim izborom za roze po ukusu najšire publike. To već duže vreme pokazuje i jedna od cenjenijih srpskih roze etiketa Mina, vinarije Stemina iz Trstenika, a potpuni novitet je Rose 2019 Todorović, vinarije iz sela Potrkanje u okolini Knjaževca, besprekoran rad francuskog tehnologa u vinu dobijenom od pino noara iz organske proizvodnje. Ovo je ujedno i jedno od najprijatnijih iznenađenja u aktuelnoj srpskoj roze ponudi, vino koje nagoveštava izlazak na scenu potencijalno veoma ozbiljne nove vinarije koja je od starta pokazala želju da spaja modernu i organsku proizvodnju. I to uspešno!

srpski roze 2020 (25)
Pino noar u srpskom roze pakovanju: Rose 2019 Todorović i Mina 2018 Stemina

Kada smo kod iznenađenje, Rose 2018 vinarije Zmajevac iz Lipovca, još jedne u nizu sasvim mladih, originalni je i upečatljiv spoj merloa i crne tamjanike koji će se dopasti i široj publici. Svojevrsno iznenađenje je i nova berba dobro poznate pink etikete Jelena smederevske vinarije Janko, koja je iz 2019. godine stigla na tržište u izmenjenom sortnom sastavu (kaberne fran 70%, ostatak sanđoveze, kaberne sovinjon i širaz), a što je donelo lepršavije ali i dalje veoma postojano vino bogato nežnim voćnim senzacijama i ukrašeno lepom završnicom. Potencijalni hit ovog leta, što da ne?

Kao uostalom i Rose 2018 Lastar, blago obojeni elegantni blend pino noara i merloa koji se uspešno pokazao kod publike i prošlog leta, a čije arome crvenog bobičastog voća i cvetni tonovi zaogrnuti u blage začinske note uvode u gutljaje naglašene svežine, što je sasvim dovoljno za opušteno uživanje.

U nizu slično iznijansiranih bledunjavih rozea, valja pažnju obratiti i na dva „tradicionalnije obojena“ primera - RoseLena 2019 šumadijske vinarije DeLena i Rose 2019 Trivanović iz Srema.

Prvo vino poseduje onaj starovremenski štih ružinih aroma i svilenih bombona, ali sa taman toliko kiselina da se sve to skupa pretvara u uzbudljivu senzaciju prilikom svakog gutljaja. U pitanju su sorte merlo i mirisni traminac, što je u neku ruku kuriozitet da se u roze stavlja i bela sorta, ali ovde se to uspešno spojilo u autentično i uzbudljivo iskustvo. Majstorski napravljeno vino koje i tamnijom nijansom asocira na neka prošla vremena.

srpski roze 2020 (14)
Smederevski duet: Jelena 2019 Janko i Rondo 2019 Jeremić 

Trivanovićev roze, stopostotna frankovka, baš kao i njegova prethodna roze etiketa iz berbe 2018, koja je bila od širaza, ima rustikalni šmek koji pri prvom susretu može da zbuni, ali se vino u ustima vrlo brzo pretvara u smislenu i izbalansiranu celinu gde preko prijatnih tanina u naznakama stalno osećate zrelo crveno bobičasto voće. Zanimljivo vino, pomalo izvan glavnih roze tokova, barem ovde u Srbiji, istovremeno je dobar pratilac i „ozbiljnijih“ jela od uobičajenih letnjih salata i pasta.

Frankovka je poslužila i za Rose 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, s tim da se u ovom slučaju radi o vinu modernijeg provansalskog stila u kojem dominiraju lepršavije arome i osvežavajuće citrusne kiseline.

Među onim, da kažemo tradicionalnijim rozeima koji dobro prate i tradicionalniju (čitaj: masniju) hranu, izdvojili smo i Rondo 2019 smederevske vinarije Jeremić, te Triada Rose 2018 župske vinarije Budimir i Nemir 2018 šumadijske vinarije Despotika, sva tri već duže prisutna na vinskoj sceni. Rondo je aromatični voćni karusel od merloa, razigrano vino u svakom pogledu, Triada je donekle kompleksnija, punijeg tela i nešto duže završnice, dok Nemir 2018 ponajviše podseća na tradicionalnu ružicu, dobre strukture, punog ukusa i solidne svežine. Kod sva tri vina valja imati na umu i činjenicu da su po cenama među najpristupačnijim na tržištu.

U grupu zanimljivijih srpskih rozea u ovom trenutku spadaju Rose 2018 vinarije Doja iz okoline Toplice, koji nudi harmonično kupažiranu senzaciju prokupca i merloa, Trijumf Rose 2018 Aleksandrović, strukturno vino s intenzivnim i izbalansiranim kiselinama, te obiljem aroma južnog voća u kupaži kaberne frana i kaberne sovinjona, nežna Rose Kadarka 2018 Tonković, poslednjih godina uvek u vrhu Roze Nostra 2019 Erdevik, na svoj način šarmantna Dušica Rose 2018 Matalj od sorte game, diskretno struktuirani i nenametljiv Onyx Rose 2018 Cilić, zatim nekoliko rozea koji su poslednjih godina stekli popularnost kod mlađe publike: Urban Rose 2019 Deurić, Pink Punk 2019 Chichateau, Tri roze koze 2018 Erdevik, Nadia 2017 Bikicki...

Sve u svemu, ukoliko imate vremena i želje da se ovog leta prepustite srpskim rozeima, spremite se za možda ne tako uzbudljivo putovanje, ali potencijalno izazovno traganje za malim i većim biserima na tom putu. A traganje je oduvek bilo najbolji način da upoznate vina, zar ne?

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi