Legendarna vina: Vranac PRO CORDE

Legendarna vina: Vranac PRO CORDE

Za crveno vino Pro Corde vinarije i kombinata Plantaže 13 Jul, od sorte vranac, stoji tvrdnja da štiti i čuva srce. Vino koje je za svojih 27 godina postojanja osvojilo region i steklo milionsku popularnost na svim kontinentima izuzev Afrike, dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim ocenjivanjima. 

Vesna Maras
Vesna Maraš, u potpunosti posvećena autohtonom crnogorskom vrancu

A danas je to vino, Vranac Pro Corde, brend po kojem su ne samo Plantaže, već i Crna Gora nadaleko poznate i priznate u svetu.

- Prema informacijama koje imamo, Pro Corde je najprepoznatljiviji brend i uz naš Vrhunski Vranac, najprodavanije i najizvoženije vino u kategoriji buteljiranih vrhunskih vina sa prostora bivše Jugoslavije - potvrđuje Vesna Maraš, direktorka razvoja u kompaniji Plantaže uz čiju smo pomoć razotkrili bar deo tajni ovog vranca a zapravo veoma neobičnog vina legendarno utkanog u vinsku kulturu čitave regije. - On je sinonim za visok kvalitet uz pristupačnu cijenu. Plantaže su u poslednjih 10 godina svoje proizvode plasirale u 45 zemalja svijeta, a ovo se vino našlo na svakom od tih tržišta. Iako nudimo širok asortiman proizvoda kako bi ispunili specifične zahtjeve svakog tržišta, Pro Corde je našao ljubitelje na svakom od njih, što je uz veliki broj nagrada za kvalitet, najbolja preporuka. Osim zemalja regiona, gdje je tradicionalno i najveća prodaja, Pro Corde se pije u gotovo svim zemljama EU, Kini, Rusiji, SAD, Kanadi, Japanu, Australiji, Ukrajini.

3
Andreas Larson: Pro Corde vranac je snažno vino, puno voća sa lepom dužinom trajanja

Gotovo da nema poznate ličnosti iz javnog života bivše Jugoslavije koja nije probala Vranac Pro Corde. Pohvalno su o njemu govorili i kneginja Jelisaveta Karađorđević, režiser Srdan Golubović, prof. Slobodan Jović, urednici vinskih časopisa Pero Samardžija, Slavoljub Ćirović. Možda treba izdvojiti Gorana Bregovića koji je spektakularnim koncertom u Ćemovskom polju započeo turneju „Tri pisma iz Sarajeva”.

Od svetski poznatih imena uz veliki broj najviših predstavnika različitih država i kraljevskih porodica, našla su se i poznata lica poput Roberta Kavalija, grupe Rolling Stones, Žerar Depardijea i drugih, ali intrigira mišljenje uticajnih imena iz vinskog sveta, posebno Žan Baptist Anselota, uglednog francuskog somelijera i  novinara koji je u listu Le Figaro, Pro Corde izdvojio kao vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta od svih vina koje je probao u pedesetak zemalja koje je obišao. Naravno, i najbolji somelijer današnjeg sveta Andreas Larson, pohvalno se izrazio.

Svake godine proda se nešto više od milion litara ovog vina, od čega tri četvrtine u izvozu. Najveća prodaja je u zemljama ex-YU, međutim sve se više pije u Kini, SAD i zemljama EU. Pritom, Pro Corde stiže i do nekih egzotičnih tržišta kao što su Peru, Panama, Nova Kaledonija i druga.

etiketa vranac pro corde

Vino Vranac Pro Corde je nastalo kao rezultat rada na naučnim istraživanjima  sredinom 20. veka koja su se odnosila na proučavanje polifenolnih jedinjenja, odnosno proantocijanidola i njihovog blagotvornog dejstva na ljudski organizam. Proantocijanidoli su prirodni sastojci grožđa najviše prisutni u semenkama bobica a u manjoj količini nalaze se u pokožici i peteljci. Njihov  sadržaj  varira  u zavisnosti od sorte vinove loze, zrelosti grožđa, podneblja i klimatskih prilika, kao i od tehnološkog postupka  vinifikacije.

Polovinom osamdesetih godina prošlog veka je prof. Mišel Burzeks (Bourzeix), direktor francuskog Nacionalnog instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Narbone, usmerio rad na proučavanje proantocijanidola u grožđu i vinu. Intezivnu saradnju sa njim na tom proučavanju uspostavio je dr Vladimir Kovač sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Susret na Kongresu vinogradara i vinara u Neumu (1986) dr Kovača sa Mihailom Hajdukovićem, tadašnjim direktorom Vinarskog podruma u Plantažama, rezultirao je idejom da se proučavanje proantocijanidola vrši na sorti vranac imajući u vidu njene karakteristike i značaj sorte za proizvodnju crvenih vina u Crnoj Gori i tadašnjoj Jugoslaviji. Tim povodom organizovana je od strane crnogorske delegacije iz Plantaža zajedno sa dr Kovačem, iste godine poseta francuskom Institutu i gospodinu Burzeksu. Bio je to zapravo početak ove dragocene priče.

grozdje vranc

Nakon preliminarnih rezultata koji su potvrdili da vranac spada među proantocijanidolima bogatije crveno-crne sorte, pristupilo se detaljnijem ispitivanju imajući u vidu da ove materije  u grožđu i vinu značajno variraju u zavisnosti od sorte vinove loze, klimatskih prilika, stepenа sazrevanja grožđa, pa tako i tehnološkog postupka proizvodnje vina. Bio je to povod da se već 1989. godine u Plnatažama krene u realizaciju naučno istraživačkog projekta „Sadržaj proantocijanidola u grožđu i vinu sorte vranac i mogućnosti njihovog iskoriščavanja”.

Cilj je bio kreiranje vina sorte vranac sa pojačanim  sadržajem proantocijanidola. Rad je obuhvatio ispitivanja sadržaja ovih materija u grožđu  (pokožica, semenka, peteljka) u zavisnosti od agroekoloških uslova i tehnike u vinogradu, te stepena zrelosti i zdravstvenog stanja grožđa. Potom slede ispitivanja uticaja tehnološkog procesa i na kraju uticaj postupka stabilizacije i nege vina na stabilnost željenih komponenti  u gotovom proizvodu.

6

Istraživanja su potvrdila da sadržaj proantocijanidola zavisi u prvom redu od prisustva ili odsustva  semenki i peteljkovine u kljuku, potom temperature i trajanja maceracije. Pokazala su i da se vino vranac prijatnih organoleptíčkih osobina i sa izuzetno visokim sadržajem proantocijanidola može proizvesti dodavanjem veće količine semenki grožda u procesu proizvodnje vina, a daljim radom na desetinama različitih mikro i makro ogleda, osmišljena je potpuno nova tehnologija vinifikacije, te se 1993. godine na tržištu  pojavio vranac  Pro Corde. Kompanija 13 jul Plantaže je tako postala jedina vinska kuća na svetu koja je naučna istraživanja sprovedena tokom 20. veka, zaokružila jednim konkretnim vinom.

Minimalna, čoveku potrebna dnevna količina proantocijanidola iznosi oko 100 mg, pa je jasno da se vino može koristiti ne samo u profilaksi, već i kao terapijsko lekovito sredstvo. „Popijte po 200 ml ovog vina vrhunskog kvaliteta svakog dana. Čuvajte svoje zdravlje, čuvajte svoje srce, pijte umjereno i uživajte u Vrancu Pro Corde" - preporučuju Plantaže da se ovo vino prihvati kao sastavni deo obroka. Sa tim se slažu i kardiolozi Instituta u Sremskoj Kamenici, profesori M.Kovač, J.Čikoš i N.Radovanović koji kao poznavaoci povoljnog delovanja čaše crvenog vina na zdravlje tvrde da im najviše prija baš ovaj Vranac.

vranc vinogradi

Vino Pro corde je stoprocentno napravljeno od sorte vranac sa Ćemovskog polja čime spada u vina kontrolisanog porekla. Grožđe od kog se proizvodi nosi u sebi odlike južnog podneblja sa kojeg i potiče. Ima visok sadržaj šećera, bojenih materija (gen za boju kod vranca je homozigotan što pokazuje superiornost kada su bojene materije u pitanju) i ukupnog ekstrakta. Samo najbolji grozdovi najviše osunčani i iz odabranih najstarijih vinograda sa redukovanim prinosima do sedam tona po hektaru, plitko skeletnog zemljišta sa krupnim kamenim oblucima Ćemovskog polja, pretaču se u srce "vina za srce".

Berba je probirna i realizuje se u fazi pune tehnološke i fiziološke zrelosti. Vinifikacija se odvija na temperaturi od 23-25 °C, sa dužinom maceracije 10-12 dana uz obogaćivanje proantocijanidolima iz semenki na prirodan način čime se povećava njihov sadržaj. Vino delom odležava u inox sudu dok oko 30 procenata zri u velikim drvenim bačvama od francuskog hrasta, najmanje dve godine.

podrumi

Vranac Pro corde ima veoma tamnu crvenu boju, tipičnu za crnogorski vranac. Izraženi su mirisi crnog bobičastog voća, kupina i borovnica. U pozadini se tonovi trešanja, suvog začinskog bilja i kafe prepliću te stapaju sa baršunastim taninima u impresivnu završnicu koja zaokružuje doživljaj jednog izuzetno harmoničnog vina. U završnici vino zadržava osnovni voćno-začinski karakter. A kako izgleda budućnost Vranac Pro Corde vina, pitamo gospođu Maraš?

- Moram istaći da smo puno radili na našem vrancu. Osim njegove genetičke identifikacije, pronalaska njegovih roditelja (kratošija i duljenga) podvlačim decenijski projekat koji smo radili u kompaniji na klonskoj selekciji u cilju očuvanja najboljih osobina. Iz populacije sorte izdvojeni su najbolji čokoti koji su nakon sanitarne kontrole umnoženi te se od 2012. podižu vinogradi na Ćemovskom polju od njih. Selekcionisano je i priznato sedam klonova koji u pojedinim kvalitativnim obilježjima nadmašuju  populaciju sorte. Ima ih koji su bogatiji u polifenolnom sastavu i veliku pažnju ćemo pokloniti njihovom ispitivanju što znači da smo dobili i da ćemo imati još bolji potencijal i ekspresiju najboljih osobina sorte što će omogućiti  sigurniju proizvodnju, kako Pro Cordea tako i drugih stilova vina sorte vranac.
Bitno je da imamo sjajan potencijal u vinogradu, sertifikovani lozni kalem selekcionisanih klonova što je temelj, budućnost ali i garant kvalitetne proizvodnje širokog asortimana vina sorte vranac. A  Pro Corde je bez sumnje, već decenijama, najznačajniji brend Plantaža. Vino koje je otvorilo put ostalim vinima iz premium segmenta a koja svake godine osvajaju veliki broj međunarodnih medalja, jačaju naše tržišne pozicije, snagu brenda i renome sorte. Bez vina Pro Corde, Plantaže ne bi postale ono što danas jesu.   

Cena

5

Srebro sa poslednjeg Decantera u Londonu za vino koje u hipermarketu ponekad košta oko pet evra

Cena se od nastanka vina formirala da bude više nego konkurentna. Tako je i postalo prepoznatljivo kao vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. Do danas, ona se višestruko povećala, ali treba imati u vidu izazove koje su nosile opšte ekonomske i tržišne prilike tokom poslednjih tridesetak godina.

Kako se pije

2018 Top South Beach Food And Wine Restaurant Picks 1024x512

 

Vino Pro Corde poseduje naglašenu personalnost koju odlikuje voćno-začinski karakter i ekstremna punoća u ustima. Servira se na temperaturi  od 16-18 C. Idealan je uz kvalitetno juneće meso, biftek, pečenu jagnjetinu, divljač, ali i uz tamno živinsko meso, pečenu gusku ili pačetinu. Odličan je u kombinaciji sa začinjenim gulašima, izvrsno se slaže sa grilovanom tunom, a savršen je uz zrele tvrde sireve.

O vrancu

Vranac je  drevna crnogorska autohtona sorta vinove loze koja je nastaala ukrštanjem kratošije i duljenge. Ime je očigledno dobila po crnoj (vranoj) boji pokožice zrele bobice. Kako se istraživanjima ispostavilo semenka bobice u sebi skriva ono što pored ostalog  omogućava kreiranje  posebnog vina Pro Corde - "iz srca za srce".

Igre oko imena

Zvuči gotovo neverovatno ali sve do 2000. godine ovo je vino ponosno nosilo pogrešno ime Pro CordeM pa su ga neki i zvali "vino sa gramatičkom greškom"!

„Redukcija padeža u Crnoj Gori nije poštedila ni latinski. Na najboljem crnogorskom proizvodu, crnom vinu po imenu Vranac, na izabranoj vrsti toga vina, godinama, sve do lani, pisalo je Pro Cordem" - piše u autorskom tekstu Sinan Gudžević 2001. godine. „Uz Prokordem se mjeri riječ, misli se na druge i sluša šta i oni vele. Sudeći po govoru političara u Srbiji i Crnoj Gori, a bogme i po Bosni, biće da ni oni Vranca u zadnjih deset godina nisu pili, već da su im milije splačine... ... Zaludu su ljudi koji znaju latinski povremeno pisali ili telefonirali titogradskom i podgoričkom Kombinatu da valja napisati Pro Corde, zalud obrazlagali da predlog pro ide s ablativom, da ne ide s akusativom, da je bruka živa da takav natpis na onakvom vinu ide u bijeli svijet..."

A potom dodaje i razjašnjenje priče, možda od nekog ko se osetio prozvanim: „Ama u redu, nepravilno je, to smo shvatili, no sad se narod na to naviknuo, a i onaj kalup u štampariju bi trebalo promijenit, a to nije lak proces, milioni etiketa su u opticaju, razumijete li? A to vam, bogomi, više i nije latinski, to se sad otcijepilo od svakog jezika, to je Prokordem."

Zato je izuzetan

Ispitivanjem uticaja grožđa i vina na organizam ljudi dokazano je da pojedini sastojci imaju ne samo prehrambeno, već i farmakološko dejstvo te da vino treba prihvatiti kao sastavni deo obroka. Najveću pažnju privukla su polifenolna jedinjenja a zahvaljujući istraživanjima prof. Maskuljea (Mascquelier) i njegovih saradnika na Farmaceutsko medicinskom fakultetu u Bordou, dokazano je da neki sastojci iz grupe polifenolnih jedinjenja, prvenstveno katehini i njegovi polimeri poznati pod zajedničkim imenom proantocijanidoli, blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje.

Apartmani Piano Domino 02

 

Proantocijanidoli štite krvne sudove, značajno utiču na smanjeno formiranje histamina, povećavaju rezistentnost i elastičnost krvnih sudova, učestvuju u smanjenju holesterola u krvi. Poseduju svojstvo hvatanja slobodnih radikala za oko 50 puta izraženije u poređenju sa vitaminom E. Broj slobodnih radikala se s godinama starosti povećava, postaju vrlo toksični, pa proantocijanidoli zapravo štite organizam od oštećenja, starenja i propadanja.

Konovalčuk i Spires su još 1976. dokazali antivirusno dejstvo proantocijanidola i dobili rezultate da crveno vino, čak i pri razređenju pokazuje inhibitorno svojstvo na neke viruse, kao i da se suprostavljaju narušavanju strukture krvnih sudova, dok zajedno sa vitaminom C učestvuju u eliminaciji holesterola iz krvi. Navedene osobine omogućavaju njihovu sve širu primenu u medicini, farmaciji i kozmetici gde je posebno značajna primena u profilaksi i terapiji arterioskleroze. Konkretno, sve je više dokaza i o korisnoj upotrebi crvenog vina u dijetetici, kao dodatak jelima. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi