Amarone sa čarobnog vinskog brega

Amarone sa čarobnog vinskog brega

Duh sunčane Italije kao da se nošen aromama izvio iz boce noviteta, kabernea Akcent i time dodatno pojačao onaj utisak koji se stiče kad dođete pred Atelje vina Šapat, da vas očekuje doživljaj vrhunskog hedonizma.

Na vrhu brega koji vinogradima razdvaja Stari Slankamen od Dunava, a nad panoramom beskrajne vojvođanske ravnice, ustoličio se u ruži vetrova Atelje vina Šapat, jedna od najprestižnijih destinacija srpskog vinskog turizma. Ekskluzivni restoran, usluga, umetničke slike, instalacije i predmeti kao u muzeju ili galeriji, divan pogled i luksuzni apartmani sad dostupni i široj publici, od nedavno nude još jedan raritet. Crvenu perjanicu kuće Akcent, kaberne sovinjon godinama građen na veoma specifičan način.

Vinarija Sapat 08
Tanja Mrčić, tehnolog

Tehnolozi, Tanja Mrčić i Predrag Joković glavni vinar, vode nas kroz gusto crveno mirisno vino čija je osnova kaberne iz berbe 2013. Ali jedan deo, pet tona zrelog rehuljavog (nezbijenog) grožđa je posebno tretiran. Ručno je brano i pažljivo slagano u gajbice, svega po četiri-pet grozdova kako bi na vazdušnoj struji bobice tokom četiri meseca prirodno dehidrirale. Od kompletne mase upotrebom ručne prese dobijeno je svega 350 litara vina kao drugi deo ove neobične kupaže.

Vinarija Sapat 01
Predrag Joković glavni vinar

Konačno, iz berbe 2015. na čokotima je ostavljeno grožđe koje je dočekalo kasnu berbu i podarilo 1.000 litara vina. Kupaža je urađena i Akcent je završio u velikim Garbeloto buradima od 3.000 litara specijalno rađenim za ovo vino kao kombinacija američkog, francuskog i srpskog hrsta što se lepo može videti pošto su duge, daske koje čine bure, u različitim bojama.

Elegantno, skladno vino sa 14 % alkohola, u potpunosti rađeno starinskom tehnologijom, prvo je u premijum klasi vinarije Šapat. Potrebno je dekantirati ga oko sat vremena pre konzumacije jer otvara se polako, ali je veoma pitko. Prema zamisli tima autora, drvo se tek blago nazire u pozadini...

Vinarija Sapat 04

- Akcent je prošle godine stavljen u bocu gde je mirovao osam meseci - objašnjava Joković. - Sušenje grožđa smo ponovili 2015. i naredne godine, radićemo to i iz ove berbe ali istovremeno pokušati da napravimo još jednu novinu, beli Akcent, čime bi zaokružili premijum liniju. Sušićemo muskat žuti i kupažirati sa šardoneom i tramincem, ali će svo grožđe biti iz kasne berbe. To vino treba očekivati tek u maju naredne godine.

Vinarija Sapat 07

Iako je crvenom Akcentu cena 50 evra, ljudima se veoma dopada i lepo se prodaje, kaže Tanja Mrčić dok nas nudi penušavcem, jednom od poslednjih boca eksperimentalno rađenih u vinariji. Opredeljenost prema što višem kvalitetu rezultovala je smanjenjem broja etiketa, a vrhunsko vino kao što je Akcent pravi je šlag na torti kompletnog ugođaja kada posetite Atelje vina Šapat.

- Pravo ime bi trebalo biti Atelje vina (i hrane) Šapat. Ovde vreme stane, mi sat u restoranu i nemamo jer okruženi smo divnom prirodom, brojnim detaljima, svime time od čega je Šapat zapravo satkan - kaže Vladan Stojanović  koji ne samo da vešto otvara boce i nudi hranu već je očigledno opčinjen prostorom i ambijentom u koji svakodnevno na posao dolazi iz Beograda ne primećujući pedesetak kilometara razdaljine. Uostalom, kao i svi koji ovde rade.

Vinarija Sapat 03 a
Naš ljubazni domaćin, Vladan Stojanović

Ako ga pitate šta bi iz menija predložio, kaže da kuhinja nema određeni koncept ili jedan specijalitet, već je fokus na uparivanju zalogaja i etiketa vina. Namirnice kupuju dok prilozi predstavljaju magiju kućne radinosti. Domaći pesto, džemovi od jagode i paradajza, a kao kruna svega „Jagodin domaći hleb", po imenu kuvarice koja ga mesi. A kako bi izgledao Vladanov predlog Šapat uživanja za jedan dan?

Vinarija Sapat 13

- Od hladnog predjela sa vinom Suma, preko toplih predjela, grilovanog sira sa barikiranim šardoneom ili guščje džigerice u paru sa rozeom, stigli bi na glavno jelo. Smuđu prija isti šardone, lososu i pastrmci roze, dok bi pačiji file na crvenom kupusu kombinovali sa merloom. Te sorte ima i u kupaži Pi čije kiseline savršeno iznesu juneći mišić spreman na pari punih deset sati dok naš kaberne sovinjon aromatikom začini, a telom podrži kuvana teleća rebra bez koske što je moderna varijanta teletine ispod sača. Ili marinirani biftek u maslinovom ulju i senfu.

Za desert nismo ni pitali. Ali svako od ovih crvenih vina besprekorna je završnica ispod belih baldahina na negovanoj zelenoj travi terase ispod koje Dunav letnje lenjo teče ka Beogradu i Crnom moru. |

Vinarija Sapat 12

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama