Tragom prve Decanterove platine za vino iz Srbije

Tragom prve Decanterove platine za vino iz Srbije

Istorijski uspeh za srpsko vinarstvo iznedrilo je ovogodišnje Decanter nadmetanje u Londonu, platinastu medalju sa 97 poena osvojila je vinarija Erdevik za barikirani šardone iz prve berbe Omnibus Lector 2015. 

Od 50 najboljih vina sa Decantera koja su ponela oznaku Best of Show, tek pet je imalo poen više od Lectora! Dovoljan razlog da se uputimo u Erdevik i potražimo kreativni deo tima posebno zaslužan za ovaj vanserijski uspeh. No, odmah po dolasku u vinariju oformljenu 1826. godine koja je u doba najveće slave imala kapacitet od 15 miliona litara, a nakon privatizacije prešla na razumnih 150.000, postaje jasno da platina nije sve što sija. U pozitivnom smislu, jer prelepo uređena terasa degustacione sale, nedaleko od bazena i jezera, na popodnevnom suncu već izdaleka izmamljuje uzdahe.

Gorostasni stolovi od šinskih pragova i nešto moderniji okrugli u hladu džinovskih suncobrana, bukvalno je sve prekriveno svežim cvećem koje u Erdeviku redovno nabavljaju. Nikad veći mlin za biber (noga od stola, reče neko), ozbilja kolekcija raznih soli, fantastične kolekcije stranih sireva i domaćih suhomesnatih specijaliteta, prolog su za ozbiljno osmišljene zalogaje i jasan pokazatelj zbog čega su svi stolovi vikendom, kad ovaj restoran jedino i radi, unapred rezervisani.

Vinarija Erdevik 2020 24 B
Na pravom putu, Ramazi Inaišvili

- Još je mnogo posla koji nas očekuje, ali nigde ne žurimo. U vinu nema žurbe - kaže Ramazi Inaišvili, brend menadžer vinarije uvodeći nas u dešavanja u ovom delu Fruške gore. - Restoran je prvi, ima tu laguma, pravićemo u okolini veliki projekat, za otprilike pet godina planiramo da zaokružimo priču vezanu za vinski turizam.

Ramazi je zadužen za prodaju vina, pa je pravi čovek za legendarno pitanje: Nije li ova Decanter platina u neku ruku i retro medalja, s obzirom na činjenicu da vina Omnibus Lector 2015 ima još svega oko 500 boca u arhivi?

- Možda medalja jeste retro, ali dokazuje da smo na dobrom pravcu. I Lector iz 2017 je dobio srebro i 90 poena, pa i njega ima još samo malo na tržištu. Nama je bitno da linija barikiranog šardonea ide uzlaznom linijom, da je taj Lector još od 2015. na dobrom pravcu, i da će sve naredne berbe, ako samo ispoštujemo što priroda daje, biti sve bolje. Inače, dosta je vina arhivirano kako bi i mi i tehnolozi mogli da pravimo vertikale. A ako se neko ljuti što vina nema u prodaji, mogu samo da kažem: Vino smo slali na Decanter da se izmerimo gde se nalazimo u odnosu na ostali svet pri čemu, znate, mi nismo znali da ćemo dobiti platinastu medalju (smeh).

Tanja Erdevik (3)
Kako ukrotiti uticaj drveta, Tanja Đuričić

Pitamo i glavnog enologa vinarije Tatjanu Tanju Đuričić po čemu je Omnibus Lector 2015 tako specifičan da je zaslužio veliko priznanje između brojnih svetskih vedeta?

- Bila je to prva berba u ovom sastavu u ovoj vinariji. Sve je rađeno u stanju kakvo smo zatekli, kako grožđa tako i vinarije. Međutim, već smo u startu definisali kakva ćemo vina proizvoditi i odlučili da šardone radimo u drvetu. Potruditi se da drvo vinu samo da na kvalitetu, da ga neće maskirati i izdominirati. Kupili smo barike od 500 litara, mađarski i slavonski hrast. I bačve od 3.000 litara u kojima je završila trećina vina. Nagorevanje drveta najslabije moguće. Grožđe je već bilo izuzetno dobro i obećavalo, 22,5 procenta šećera, potpuno zdravo. Nakon fermentacije vino dozreva u istim sudovima još 10 meseci, a kad je konačno izvađeno, izbistreno i flaširano, bilo je raznih komentara. Subjektivnih doživljaja da je prekiselo, da ima previše drveta, ali je bilo i onih koji su prepoznali potencijal. Rekli kako je stil čista Burgundija i da će biti jako dobro. Taj smo Lektor poslali na Decanter dve godine kasnije i dobili bronzu. Srećom, prepoznali smo da može biti samo bolje i vino se svake godine penjalo po stepenik te smo sada, pet godina docnije, dobili platinu sa 97 poena. Iskreno, baš toliko nisam očekivala - priča Tanja.

Vinarija Erdevik 2020 13
Erdevikovi vinski aduti za svet

Od ove godine površina pod vinogradima u vlasništvu ove vinarije poprilično je proširena. Uz dosadašnja 44 hektara u Krčedinu, gde gotovo 70% čine crna grožđa, dodato je još 19 hektara u Erdeviku koji su ranije bili dati u najam. Ide se krupnim koracima...

Hteli smo da čujemo i da li se nešto promenilo u proizvodnji Lectora u odnosu na 2015. godinu?

- Promenilo se to da ne koristimo više bačve, već samo barik od 225, 300 i 500 litara, s tim što slavonski hrast i dalje čini polovinu, dok je druga francuski. Lektora 2015 smo radili u Trast bariku i bačvi Kala Miklóš, a sada je bure i dalje Trast, ali i Segvin Moro i Nadalje. Prošle godine smo uradili eksperiment sa Latour  baricima, vinarije Louis Latour koja proizvodi čuvena šardone iz Burgundije i sopstveni barik. Hteli smo da probamo i vidimo kako izgleda šardone kad odležava u drvetu baš namenjenom za veliki šardone Burgundije. I zadovoljna sam, rezultati berbe 2019 su dobri pa smo ove godine dokupili još tih barika. I sad već slobodno mogu da kažem da je to put kojim treba ići. Samo je važno da drvo bude što manje nagorelo i da ima što manje uticaja na vina po pitanju arome.

Ko zna, možda 2024. godine, kada Lector 2019 dostigne pun potencijal, mogžemo da očekujemo i Best in Show na Decanteru!

Intrigantni širaz

Bronzane medalje na Decanteru osvojila su i Erdevik vina Grand Trianon 2016, Trianon Merlot-Cabernet Sauvignon-Syrah 2016, kao i Roza Nostra 2019 što je ponovljen i lep uspeh mladog rozea na ovom ocenjivanju. No, posebno nas intrigira da probamo srebrom odlikovani širaz Stifler's Mom 2016.

WineOs2020 (32)

 

- To smo vino pustili na tržište i veoma se brzo prodalo, međutim, želite li da probate berbu 2017, još nemamo sa etiketom, a iskren da budem, ni ja ga još iz boce nisam probao - kaže Ramazi i već donosi ekstremno tešku bocu.

Vino je, malo je reći sjajno. Arome se vrtložno uzdižu iz specijalne sortne čaše, šljive, višnje, začini. Sočne kiseline u sazvučju sa taninima u razvojnom procesu pišu daleku budućnost izvanredne berbe. Za Tanju Đuričić ovo je, kaže, možda i njihovo najbolje vino do sad. U tišini, nemo klimanje glavama i uživanje.

A sad nešto sasvim drugačije

marlon delon

 

Pred nama je i potpuni novitet koji skoro neće na tržište, Marlon Delon 2016, kupaža kabernea (75%) i merloa s otkačenom etiketom koju je specijalno za ovo vino uradio pevač Obojenog programa Kebra.

- Ta vina proizvodićemo samo u najboljim godinama - objašnjava Ramazi. - Marlon Delon 2016 je vrlo zahtevno vino koje testiramo na odabranim gostima samo ovde kod nas. Isprobavamo mu potencijal i sačekaću još dve-tri godine pre nego krene na tržište.

Foto: Boban Vidović, Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi