Legendarne vinarije Bordoa

Legendarne vinarije Bordoa

Ukusi su različiti, ali kada se pomene Bordo svaki iskusniji ljubitelj vina momentalno će pomisliti na neku od pet vinarija (prvobitno četiri) koje drže vodeće pozicije još od klasifikacije Medoka i Gravesa 1855. godine: Chateau Lafite-Rothschild, Mouton Rothschild, Latour, Margaux i Haut-Brion.

Chateau Lafite-Rothschild često nazivaju i „gvozdena pesnica u somotskoj rukavici“, što se odnosi na opis njihovog vina u kojem kaberne (kojeg je sada više od 90% u kupaži) daje snagu, a merlo čini da bude glatko i svilenkasto.

Lafite

Ko god dođe na ovaj posed ima priliku da vidi redove kabernea kako se strmo uzdižu u veličanstvenoj krivini poznatoj kao Kupola i penju na visoravan koja čini srce Lafitovog najboljeg položaja. Tu se nalazi 172 od ukupno 276 hektara koji čine Chateau Lafite-Rothschild, na vrlo posebnoj podlozi od dubokog šljunka pomešanog sa glinom, čime se leti postiže dobra regulacija vlage. Ovaj vinograd je nepromenjen otkako je francuska grana porodice Rotšild 1868. godine kupila imanje.

Iako su povećali imanje zbog drugog vina kuće Carruades, vodeći potez je i dalje vrlo stabilan sa mnogo loza starih preko pola veka. Proizvodnja je u potpunosti organska, ali i dalje bez sertifikata za koji u vinariji ne žele da apliciraju.

Chateau Mouton Rothschild je možda najsunčaniji, ali svakako najraskošniji i najbogatiji. Uvek je bilo tako, ponekad i preterano, pa se možda baš zbog toga u zabeleškama o njihovim vinima često ističu „raskoš i baršunasti tanini“.

Mouton Rothschild Orage

Vinograd površine oko 200 hektara leži na naslagama šljunka mestimično dubokom i do sedam metara, sa podlogom od krede. Nalazi se na najvišoj tački u Poujaku (Pauillac), na dve površi, jedna je blizu vinarije i nosi naziv Le Grand Plateau, a druga Le Plateau des Carruades udaljenija je i razdvojena malom udolinom. Inače, vinarija nije bila u prvobitnoj „velikoj četvorci Bordoa“, a dospela je u to društvo 1973. godine, nakon decenija lobiranja vlasnika Filipa de Rotšilda.

Danas je u čaši nešto uzdržaniji i sočniji Mouton nego pre par decenija, ali i dalje veličanstveno vino mekanih tanina i aroma slatkog voća, idealan spoj šljunkovite podloge u vinogradu i kaberne sovinjona koji je prisutan s najmanje 90% u blendu.

Chateau Latour je od prvobitne velike četvorke najdalje otišao s organskim i biodinamičkim metodama uzgoja loze i proizvodnje vina. Od 1993. godine nalazi se u vlasništvu porodice Pino (Pinault), koja poseduje i ekskluzivne brendove kao što su Gucci i Saint Laurent.

Chateau Latour

Njihovi vinogradi na ukupno 229 hektara poseduju od pre dve godine organske sertifikate, a srce i dragulj poseda je vinograd L’Enclos sa 113 hektara. To je izvor čuvenog velikog vina Chateau Latour i jedno od najvećih područja biodinamike u Bordou. Šljunak i glina, isušivani od 18. veka, čine savršeno mesto za kaberne sovinjon koji kao dominantna sorta u njihovom blendu (više od 90%) daje izuzetno snažno i precizno posloženo vino. Vinograd se nalazi na južnoj granici Poujaka i datira iz 17. veka, a blizina ušća reke Žironde, udaljenog manje od 800 metara, uzrokuje pojavu mikroklime u kojoj su temperature zimi za dva ili tri stepena više nego kod ostatalih obližnjih vinograda.

U stilu Latour vina postoje tri ključna elementa: precizan kvalitet tanina, aromatična čistoća koja potiče od prožimanja zemlje i vina, i snaga u njegovoj dužini i složenosti. Na početku je Latur pomalo uštogljen, ali se produbljuje sazrevanjem tokom godina. Jednostavno, rađen je stilom koji je oduvek pogodovao za sazrevanje u boci. Kombinacija vinograda L’Enclos i biodinamike dodatno je usavršila i definisala ovaj suštinski karakter, rađajući vino za neke buduće generacije.

Chateau Margaux uvažen je zbog finesa i elegancije svojih vina, a kontinuitet i pažnja prema detaljima drže ga na vrhu ove igre prestiža. To je najjužniji šato u odnosu na ostale iz velike petorke, a dobro je poznat ljubiteljima vina po velikom, klasičnom zamku, impresivnom prizoru na kraju dugog drvoreda. Dvorac se nalazi u srcu imanja od 654 hektara, koje čine šume i polja. Oko 252 hektara je pod vinogradom koji je zabeležen u zapisima što datiraju iz 16. veka. Danas je isti kakav je bio i tada.

Mouton Rothschild Orage

Severno od zamka nalazi se zidom odvojen vinograd u kojem je posađen kaberne sovinjon, dok vinograd merloa započinje tu gde se polja pored Žironde počinju spuštati ka reci. U njihovom vinu kabernea je oko 70%, a glavni vinograd podeljen je u četiri mikroparcele od kojih svaka ima različit karakter. Upravo zato u podrumu se nalazi čak 95 tankova, a još 30 je u izradi. Inače, novi podrum je projektovao vodeći arhitekta Norman Foster, a po ulasku u njega čini se kao da se redovi tankova pružaju unedogled.

Vino koje potiče iz njihovog drevnog vinograda oduvek je bilo poznato po eleganciji, a novi pristup uključuje sada i organsku praksu. Ali u krajnjem proizvodu sve je u ravnoteži. Tajna nije u intenzitetu jednog ili drugog elementa, već u kombinaciji koju čine Margo arome i mekoća tanina u njegovom srcu. Nešto veći udeo kabernea u kupaži poslednjih godina nije promenio primarni karakter Chateau Margaux vina. Tanini su možda malo intenzivniji, ali iznad svega su parfem i somot, harmonija i nežna koncentracija sastojaka.

Chateau Haut-Brion se nalazi u delu Bordoa gde su zasađene najstarije loze prisutne i danas na ovim položajima, a njihov vinograd, umesto na otvorenom, okružen je zgradama u predgrađu, blizu ušća Žironde. Šljunkoviti vinograd blago se spušta prema jugu, preko velikih stena, a lokalni zapisi o posedu protežu se do 16. veka. Međutim, novčić iz vremena rimskog cara Klaudija, pronađen u vinogradu, sugeriše da su ga mogli zasaditi još stari Rimljani.

hautbrionfac chb2007

U poslednjih pet vekova šato je imao svega pet vlasnika, najmanje od ostalih velikih bordoških šatoa. Njihova vina svojevsrni su alhemijski spoj tla i klime, kako je neko jednom napisao. U suštini magija se krije u kontinuitetu koji je doveo do toga da danas gotovo nema potrebe mešati se mnogo u proizvodne procese tokom vinifikacije.

U odnosu na ostale članove velike petorke, Haut-Brion je uvek lako prepoznati zbog visokog procenta merloa (oko 40%). Kao mlado, vino karakteriše snažna prisutnost tanina, a složenost aroma upečatljiva je još u tanku, gde se već tada daju naslutiti note kože, kafe i tostiranja. Na svom vrhuncu, ovo je vino savršeni proizvod koji objedinjuje viševekovnu tradiciju s klimom i tlom.  |

nazad na vrh